Kedilerde Diş Kaybı

Kedilerde Diş Kaybı

28.08.2021 Aysegül Tunçay


Kedilerde yetişkinlik döneminde 30 adet yetişkin dişin olması beklenir. Ancak kedilerin günlük ağız ve diş bakımına sıcak yaklaşmaması, genetik faktörler, sağlıksız beslenme gibi nedenlere bağlı olarak diş eksiklikleri meydana gelebilir. Kedi diş dökülmesi yavruluk döneminde doğal olarak gerçekleşebileceği gibi yetişkinlik döneminde farklı nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Kedilerde diş kaybının ne zaman ve ne şekilde meydana geldiğine bağlı olarak veteriner hekim muayenesi gerekebilir. Bu yazımızda yavru ve yetişkin kedilerde diş dökülmesi hakkında merak ettiklerinize ulaşabilirsiniz.

yavru kedilerde diş dökülmesi

Yavru Kedilerde Diş Dökülmesi

Kediler de yaşamları boyunca tıpkı insanlar gibi iki takım dişe sahip olurlar. Bu dişler yavru kedi dişleri ve yetişkin kedi dişleri olarak adlandırılır. Kedilerde süt dişleri 2 - 4 haftalıkken çıkmaya başlar. 6. haftadan itibaren bir yavru kedinin ağzında 26 adet süt dişi bulunur. Bu dişler kesici dişler, köpek dişleri, küçük azı dişleri olarak adlandırılır. 12 adet kesici, 4 adet köpek dişi ve 10 adet küçük azı dişi toplamda 26 diş yavruluk döneminde çıkar. Yavru kedilerde diş dökülmesi genellikle fark edilmez. Bu dişler genellikle yemek ya da oyun zamanlarında kaybedilir. Dişler çok küçük olduğundan ve kediler dişlerini gösterme konusunda oldukça tutucu olduklarından diş kayıpları kolay anlaşılmaz. Yavru kedilerde yetişkin dişlerin çıkması 4 ila 7 ay aralığında gerçekleşir. Bir yavru kedi yaşını doldurmadan önce 30 yetişkin dişine sahip olmalıdır. 26 adet süt dişi listesine 4 adet büyük azı dişi daha eklenerek yetişkinlik döneminde 30 dişe sahip olunur.

Yavru kedilerde diş düşmesi söz konusu süt dişleri olduğunda normal karşılanır. Ancak bazı durumlarda tıpkı insanlarda olduğu gibi süt dişlerinin tutulumu gerçekleşir. Süt dişlerinde tutulma kalıcı dişlerin anormal pozisyonlarda çıkmasına, ısırma sorunlarına, tartar, plak ya da apse oluşumuna neden olur. Tutulum yapan süt dişinin veteriner hekim tarafından çıkarılması gerekir.

yetişkin kedilerde diş dökülmesi

Yetişkin Kedilerde Diş Dökülmesi

Yetişkin kedilerde diş dökülmesi normal değildir bu nedenle diş dökülmesi fark edildiği anda mutlaka veteriner hekimin muayenesi gerekir. Kedilerde yetişkinlik döneminde diş kayıpları travmaya bağlı olabilir ama bu nadir görülen bir durumdur. Diş kaybı büyük ihtimalle bir ağız ve diş sağlığı problemine bağlı olarak meydana gelir. Kedilerde en yaygın diş sorunları diş eti hastalığı ve bu hastalığın ilerlemesine bağlı ortaya çıkan periodontal hastalıklardır. Diş eti hastalığının başlangıcında ağız ve diş sağlığına dikkat edilmemesine bağlı olarak diş etlerinde plak oluşumları meydana gelir. Plak oluşumları diş etlerinde hassasiyet, kanama gibi sorunlara yol açar. Plak oluşumlarına müdahale edilmemesi sonucunda bu yapılar tartar haline gelir ve diş etlerinin dişi sardığı noktalarda bulunan ceplerden derinlere doğru ilerler. Bu ilerleme dişlerin tutulumunun azalmasına ve nihayetinde diş kaybına neden olabilir. Dişlerde tartar oluşumu enfeksiyon, iltihap gibi sorunlara neden olarak dişlerin dökülmesini sağlar. Yetişkin kedilerde diş dökülmesi ısırma ve beslenme sorunlarına yol açar bu nedenle kedide diş kaybı fark edildiği anda müdahale edilmesi gerekir. Uzun vadede beslenme sorunlarının önüne geçmek için ağız ve diş bakımına da özen gösterilmesi çok önemlidir.

Kedilerde Ağız ve Diş Sağlığı Sorunlarının Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde diş dökülmesine neden olan ağız ve diş sağlığı sorunları erken dönemde teşhis edildiğinde kolayca tedavi edilebilir. Kedilerin dişlerinde herhangi bir sorun olduğunda diş çekilmesi gerekebilir. Kedilerde ağız ve diş sağlığı problemleri;

  • Ağız kokusu,
  • Normalden fazla salya,
  • İştah azalması,
  • Kırmızı renkli diş etleri,
  • Ağız lezyonları,
  • Ağzı tam olarak kapatamama gibi belirtiler ile ortaya çıkabilir. Kedilerin dişlerinde bir sorun olduğu genellikle çiğnemenin çok ağrılı olması sebebi ile kuru mama tüketimi yapmamaları ya da şiddetli ağız kokusu ile anlaşılır.

Kedilerde Koruyucu Diş Bakımı

Yapılan araştırmalarda kedilere ve köpeklere yetişkinlik dönemlerinde düzenli olarak ağız ve diş bakımı yaptırılmaması durumunda ağız ve diş sağlığı sorunlarının yaygın olarak görüldüğü ortaya çıkmıştır. 3 yaşına kadar herhangi bir şekilde ağız ve diş sağlığı muayenesi ya da bakımı yapılmamış kedilerin ve köpeklerin %80'inde ağız ve diş sağlığı sorunları olduğu gözlemlenmiştir. Bu kadar yaygın görülen ve nihayetinde kedilerin yaşam kalitesi açısından ciddi sorunlara yol açan ağız ve diş sağlığına mutlaka özen gösterilmelidir. Kedilerde ağız ve diş sağlığı için kullanabileceğiniz bakım ürünlerine burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kedilerde diş dökülmesi gibi sorunları önleyebilmek için düzenli olarak bakım yapılması gerekir. Düzenli kontrollerde eğer kedinin dişlerinde plak gözlemlenirse dişlerin temizlenmesine yardımcı olacak özel formüllü ve şekilli kuru mamalar tercih edilebilir. Yavru kediler süt dişlerinin çıkması ile birlikte ağız ve diş bakımı yapılabilir. Kedileri diş fırçalamaya ikna etmek kolay değildir. Bu nedenle onlar için özel olarak formüle edilen ağız ve diş sağlığı ürünlerinin kullanılması gerekir. İnsanların kullandığı diş macunları kediler için kesinlikle zararlıdır. Bu macunların köpürmesini sağlayan maddeler kedilerin tüküremeyeceği bir yapı oluşturduğu için kesinlikle tercih edilmemelidir. Kedilerde diş fırçalama birkaç aşamada alışkanlık haline getirilebilir. Öncelikle kedinin ağzında bir şeyler olmasına alışmasını sağlamak gerekir. Yaş mamaya ya da ödül mamasına batırılmış bir parmak dişlerin üzerinde gezdirilebilir. Sonrasında gazlı bez ve diş fırçası ile kedinin sürece alışması sağlanır. Kedilerin severek tükettikleri, fırçalama rutini oluştururken de kullanabileceğiniz sıvı ödül mamalarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kedilerin diş fırçalama süreçlerinde mutlaka sevdikleri lezzetleri içeren diş macunları tercih edilmesi fırçalamanın keyifli bir oyuna dönüşmesine yardımcı olur. Haftada 2 kez yapılan ağız ve diş bakımı sayesinde kedilerde yaygın olarak görülen ağız ve diş sağlığı problemlerinin riskini azaltabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.