Köpeklerinizi Daima Uzak Tutmanız Gereken 8 Yiyecek

05.08.2020 Deniz Öz


Kabul ediyoruz, masum bakışları ve sallanan kuyrukları ile yanınıza geldiklerinde onları reddetmek oldukça zor. Özellikle yemek zamanlarında sevimli dostlarımızın yaratabileceği baskının ne denli büyük olduğunu biliyoruz. Ancak o bakışlara aldanmak her zaman basit bir kaçamak olarak sonuçlanmıyor. Köpeklere zararlı besinler verildiğinde sağlıkları kısa bir zaman diliminde tehlikeye girebiliyor. Vücutları ve metabolizmaları bizlerden oldukça farklı olduğu için bizim tükettiğimiz her besin onlar için önerilmiyor. Bazı gıdalar var ki, yanlışlıkla ve küçük bir miktarda tüketildiğinde dahi veteriner hekimlere gidilmesi tek seçenek haline gelebiliyor. Bu nedenle köpeklere zararlı yiyecekler konusunda farkındalık kazanmak düşünüldüğünden çok daha önemli bir hale gelebiliyor. Bu yazımızda köpeklerinizi daima uzak tutmanız gereken 8 yiyecek hakkında bilgi bulabilirsiniz, keyifli okumalar dileriz.

İki parça çikolata

1. Çikolata

Köpekler için zararlı yiyecekler dendiğinde akıllara ilk çikolatanın gelmesi rastlantıdan ibaret değildir. Çikolatanın içerisinde yer alan ve "teobromin" olarak adlandırılan kafein benzeri alkaloid, köpekler tarafından metabolize edilemez. Dolayısıyla bu kimyasalın yarattığı etki köpeklerde zehirlenmelere yol açar. Elbette ki her çikolata her köpek için eşit derecede hayati risk yaratmaz. Daha acı tada sahip olan bitter çikolataların köpekler için çok daha zararlı olduğu bilinmektedir. Bunun temel nedeni bitter çikolataların içerisinde daha çok teobromin bulunmasıdır. Örnek vermemiz gerekirse yaklaşık 30 gramlık bitter çikolatada 130 - 450 mg teobromin bulunurken aynı miktarda sütlü çikolatada teobromin düzeyinin 45 - 58 mg seviyesinde kaldığını söyleyebiliriz. Köpeğinizin bir şekilde çikolata yemesi halinde gösterebileceği klinik belirtiler tüketilen çikolatanın miktarına ve türüne göre değişiklik gösterebilir. Çikolata yedikten sonra kusma, ishal, aşırı susama, huzursuzluk, fazla idrar yapma ve kap atışında hızlanma gibi klinik belirtiler gösteren köpeklerin mümkün olduğunca hızlı bir şekilde veteriner hekimlere götürülmesi gerekir.

2. Ksilitol

Şeker, tüm canlılar için zararlıdır. Hem fazlaca kalorilidir hem de çeşitli hastalıkların kaynağı olarak bilinir. Bu nedenle insanlara özel üretilen bazı besinlerde tatlandırıcı olarak da bilinen "ksilitol" kullanılır. Ksilitol köpekler için en zararlı besinler arasında yer almaktadır. Şekerler, sakızlar, fırınlanmış ürünler ve bazı diyet besinler ksilitol ile tatlandırılır. Bu besinlerin tüketilmesi halinde köpeklerin kan şekeri düşebilir ve karaciğer yetmezliği ortaya çıkabilir. Erken belirtiler arasında kusma, uyuşukluk ve koordinasyon bozuklukları gibi farklı semptomlar yer alır. Ksilitol tüketen köpeklerde nöbetler de görülebilmektedir. Ksilitol içeren gıdaları tükettiği görülen ya da tükettiğinden şüphe duyulan köpeklerin veteriner hekim kontrolüne götürülmesi gerekir.

bahçede oturan yanında şarap olan köpek

3. Alkol

Sosyal medyada görüyoruz, "komik videolar" adı altında köpeklere de kedilere de küçük dozda alkol verilebiliyor. Ancak insanlara dahi türlü zararları olan bu içeceklerin diğer canlılar üzerindeki etkilerinin göz ardı edilmemesi gerekiyor. Çok az miktarda tüketilse de alkollü içeceklerin veya yiyeceklerin köpeklerde kusma, ishal, koordinasyon problemleri, solunum sorunları, koma ve ne yazık ki ölüme neden olabileceği biliniyor. Üstelik alkolün etkisi küçük ırklarda büyük ırklara oranla daha da fazla oluyor. Bu nedenle çöpleri karıştırmayı huy edinen bir dostunuz varsa alkollü içecekler ve yiyecekler konusunda daha dikkatli olmanız gerekiyor.

soğan ve sarımsak türleri

4. Soğan ve Sarımsak

Soğan ve sarımsak köpeklere, kötü bir ağız kokusundan çok daha büyük zararlar verebilir. Soğangiller familyasında yer alan gıdaların içerisinde bulunan organa sülfür adlı kükürt içeren organik bileşikler köpeklerin kırmızı kan hücrelerinin yıkıma uğramasına ve anemi ile yüzleşmelerine neden olabilir. Bu toksik maddeler oksidatif strese yol açarak kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıma kapasitesini düşür ve idrar renginde kırmızılaşmaya, iştahta azalmaya, diş etlerinde solgunlaşmaya, bayılmaya, kusmaya ve kalp ritminde yükselmeye neden olabilir. Bu belirtilerden herhangi birini sergileyen köpeklerin zaman kaybetmeden veteriner hekimlere muayene ettirilmesi gerekir.

5. Yaş Üzüm ve Kuru Üzüm

Yaş üzüm ve kuru üzüm bazı zamanlarda hiçbir şikayete neden olmazken, bazı zamanlarda aynı köpeklerde zehirleyici gıdalar olarak karşımıza çıkabilir ve sindirim sorunları ile böbrek yetmezliğine yol açabilir. Bu meyveler ile ilgili temel sorun köpeklere zararlı besinler arasında yer alsalar da toksik etki yaratma nedenlerinin tam olarak açıklığa kavuşturulmamasıdır. Belirsizlik durumlarının çoğunda olduğu gibi köpeklerin yaş ve kuru üzüm ya da bu besinleri içeren gıdaları tüketmemeleri gerekir.

6. Yağlı Gıdalar

Yemeklerden sonra tüketilmeyen yağlı gıdaların köpeklere verilmesi yaygın olduğu kadar yanlış bir davranıştır. Yağlı yiyeceklerle beslenmek köpeklerde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu sağlık sorunlarının başında da pankreatit gelir. Pankreatit; pankreasta meydana gelen iltihapla durumudur ve pankreasta iltihaplanma meydana geldiğinde sindirim enzimleri her zamankinden fazla salınır. Pankreatit belirtileri arasında kusma, ishal, halsizlik ve iştahsızlık gibi farklı semptomlar yer alır. Bu gibi bir durumda zaman kaybetmeden veteriner hekimlere danışılması gerekebilir.

Kemik kemiren köpek

7. Kemik

Evet, köpekler için zararlı besinler arasında kemikler de yer alıyor. Köpekleri kemiklerle beslemek ya da oyalanmaları için onlara kemik vermek ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Yutulan kemik parçaları bağırsaklarda tıkanmalara ve hatta delinmelere yol açabiliyor. Bu nedenle onlara kemik vermeden önce bir kez daha düşünülmesi, bu besinin zararları hakkında tereddüt edildiğinde ise veteriner hekimlere danışılması öneriliyor. Köpeklerinize kemik vermek isterseniz bu gibi bir durumda doğal malzemelerden üretilen, kurutulan ya da preslenmiş çiğneme kemiklerini tercih edebilirsiniz. Buraya tıklayarak köpek çiğneme kemiği çeşitlerini görüntüleyebilir, dostunuz için sağlıklı alternatifleri değerlendirebilirsiniz.

8. Tuz

Çok fazla tuz tüketmek köpeklerde tuz zehirlenmesine veya dehidrasyona neden olabilir. Kusma, ishal, depresyon, titreme ve nöbet geçirme gibi semptomlarla ortaya çıkabilen rahatsızlıklar ne yazık ki ölümle sonuçlanabilir. Köpekler için toksik doz kilogram başına 4 gram civarında olsa da köpeklerin tuz tüketmediğinden emin olunması en garantili yol olacaktır.

Tüm bu gıdalara ek olarak çiğ yumurta, çiğ et, çiğ balık, süt ve süt ürünleri, avokado, kabartma tozu, Hindistan cevizi yağı gibi besinler de köpeklere zararlı yiyecekler sınıflandırmasında bulunuyor. Ne kadar dikkatli olsanız da zaman zaman sevimli dostunuzun küçük yaramazlıklar yapması mümkün olabiliyor. Sıra dışı belirtiler fark edildiğinde zaman kaybetmeden veteriner hekimlere danışılması büyük bir önem taşıyor.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.