Köpeklerde Pati ve Tırnak Bakımı

Köpeklerde Pati ve Tırnak Bakımı

03.03.2022 Aysegül Tunçay


Tıpkı insanların ayakları gibi köpeklerin patileri de onların günlük hayat kalitesine önemli ölçüde etki eder. Ancak köpekler patilerini çok sık kullanırlar. Patiler sadece yürürken, koşarken kısacası sadece hareket etmek için kullanılmaz. Köpekler sıcaklık kontrolünü patileriyle yaparlar. Ayrıca patiler bazı zeminler için koruyucu özelliğe sahiptir. Bununla beraber bir oyuncakla oynarken ya da bir kemikle uğraşırken onu sabitlemek için patilerini kullanırlar.

Patiler köpeklerin sağlığı ile ilgili de önemli bir gösterge olarak kabul edilir. Patilerin kötü kokması, tırnakların aşırı uzun olması ve patilerin arasından tüylerin uzaması bazı hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Bu gibi durumlarda veteriner hekime danışmak gerekmektedir.

ahşap zeminde duran köpek patileri

Köpeklerde Pati Yapısı

Köpeklerde pati ve tırnak bakımı için öncelikli olarak patinin yapısını bilmek gerekir. Patiler kas, keratin, kolajen, yağ doku, bağ doku, tendonlar ve kemikten oluşur. Köpeklerin patileri anatomik olarak son derece kompleks bir yapıya sahiptir ve her bir pati köpeklerin sağlıklı bir şekilde hareket etmesini sağlar. Patiler beş ana yapı altında incelenir. Bunlar pati yastıkları, pençeler, arka parmak, kartal yastık ve metakarpal yastıklardır.

Pati yastıkları: Her patide dört tane bulunur ve köpeğin ağırlığını destekler.

Pençeler: Pençeler özellikle kazma ya da kaşınma için kullanılır. Pençeler de tıpkı bizim tırnaklarımız gibi keratinden oluşur. Buradaki en büyük fark insanların tırnakları üst deriden çıkar ve bunlar aslında ölü keratindir. Köpeklerin pençeleri ise direkt olarak ayaktaki kemikten uzar ve içerisinde sinirler ile kan damarları yer alır. Bu nedenle köpeklerin tırnaklarını keserken dikkatli olmak gerekir. Köpeklerin tırnaklarını keserken pati anatomisine göre tasarlanmış köpek tırnak makasları kullanılması gerekir. Köpek tırnak makaslarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Arka parmak: Köpeklerin ön ayaklarında üst kısımda ekstra bir pençe ve yastık bulunur. Bu arka parmaklar köpeklerde genellikle ön patilerde bulunur ancak Pyrenees çoban köpeklerinin ve Brie çoban köpeklerinin arka ayaklarında da bu parmaklar bulunur. Arka parmakların görünürde herhangi bir işlevi yoktur. Arka parmak köpeklerde işlevini yitirmiş bir başparmak gibidir.

Karpal yastık: Karpal yastık küçüktür ve arka parmağın üstünde bulunur.

Metakarpal yastık: Kalp şeklindeki bu yastık patinin merkezinde bulunur ve köpeğin ağırlığını destekler. Ön tarafta yer alan yastıklara metakarpal ya da palmar yastık arka tarafta yer alanlara da metatarsal ya da plantar yastık adı verilir.

Patilerdeki bu yastıklar yağ dokusundan ve elastik liflerden oluşur. Üzeri yoğun pigmentli kalın cilt dokusu ile kaplıdır. Sert yüzeylerde zaman geçiren köpeklerin yastıkları daha sert ve daha nasırlıdır. Bu nedenle özellikle dışarıda çok fazla vakit geçiren köpeklerde pati ve tırnak temizliği daha önemlidir. Bu yastıklar dışarıda koştuklarında ayaklara binecek olan basıncı hafifletmektedir. Şok emici özelliği sayesinde kemikler ve eklemler koşmanın etkilerinden daha az etkilenir.

tırnakları çok uzamış köpek patisi

Köpeklerde Tırnakların Kesimi

Köpeklerde pati sağlığı için tırnakların kesimi son derece önemlidir. Özellikle evden çok fazla dışarı çıkmayan köpeklerde düzenli tırnak kesimi daha önemlidir. Her ne kadar köpekten köpeğe değişiklik gösterse de genellikle 6 - 8 haftada bir tırnakların kesilmesi tavsiye edilir. Diğer taraftan dışarıda çok fazla zaman geçiren ve sert zeminlerde uzun yürüyüşler yapan köpeklerde bu süreler uzayabilmektedir. Çünkü zorlu yüzeyler tırnakların doğal olarak körelmesini ve kısalmasını sağlar. Tırnakların çok uzaması tırnak yatağında aşırı baskıya neden olur. Bu baskı sürekli hale geldiğinde ağrı meydana gelir. Bununla beraber baskı zamanla eklemlerde bozulmaya ve eklem iltihabına neden olabilmektedir. Aşırı uzayan tırnaklar zamanla geriye doğru büyüyerek daha büyük travmalara yol açabilir. Tırnakların kış aylarında daha sık kesilmesi gerekmektedir. Ayrıca yaşlı köpekler de zamanla daha az hareket etmeye başladıkları için tırnak bakımlarının daha sık yapılması gerekebilir. Özellikle sırt ve ayak problemleri olan köpeklerin tırnaklarına daha fazla dikkat edilmelidir.

kirlenmiş köpek patisi

Köpeklerde Pati Yastıklarının Bakımı

Köpeğinizin patilerindeki yastıkları düzenli olarak kontrol etmeyi alışkanlık hale getirmeniz gerekir. Yavaşça tırnaklarını birbirlerinden ayırıp yastıkların arasında yaralanma ya da yabancı madde olup olmadığını kontrol edin. Şişme, renk değişimi ya da kontrol ederken hassasiyet oluşması durumunda veteriner hekime bu konuyu danışmanız tavsiye edilir. Asfalt gibi sıcak yüzeylerde köpeğinizi yürütürken dikkat etmeniz gerekmektedir. Aşırı sıcak yüzeyler yastıklara zarar verir. Yazın sıcak aylarında köpeğinizin toprak ya da çimli zeminde veya gölge altında yürüdüğünden emin olmanız gerekir.

Benzer bir şekilde kış aylarında da dışarı çıkarken pati yastıklarına dikkat edilmelidir. Özellikle karlı ve buzlu zeminler köpekler için zorludur. Soğuk kar ya da buz pati yastıklarının arasına yerleşerek buralarda ciddi soğuk problemlerine neden olabilmektedir. Ayrıca karın ve buzun erimesi için yola atılan tuzlar da yastıkların arasına sıkışarak zamanla iltihaba yol açabilmektedir. Kış aylarında pati yastıklarının arasında yer alan fazla tüylerin kesilmesi gerekir. Bu şekilde patilerin arasında kar, buz ya da su birikiminin önüne geçilmektedir. Karlı ve buzlu havalarda eve döndüğünüzde köpeğinizin patilerini mutlaka ılık suyla yıkamanız gerekir. Bu sayede patilerin arasında kalan kar ve buz köpeğinize zarar vermez.

Her ne kadar soğukta daha çok görülse de mevsim fark etmeden köpeğinizin sert yüzeyde uzun zaman geçirmesi pati yastıklarının sertleşmesine ve nasırlaşmasına neden olur. Bunun için köpek pati kremleri bulunmaktadır. Nemlendirici kremler ile yastıkların sağlıklı kalmasını sağlayabilirsiniz. Köpeklerde pati ve tırnak bakımı için kullanabileceğiniz ürünleri burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.