Köpeklerde Kabızlık, Belirtileri & Nedenleri ve İlacı

15.03.2021 Deniz Öz


Köpeklerin sindirim sistemi hassastır ve sindirim problemleri farklı sağlık sorunlarına işaret edebilir. Köpeklerde ishale karşı genellikle çok tetikte olunsa da köpeklerde kabızlık daha az dikkat edilen bir sorun olarak karşımıza çıkar. Köpeklerin rutinlerinden farklı olarak, günde bir ya da iki kez dışkılamamaları köpeklerde kabızlık yaşandığı ihtimalini göz önünde bulundurulmasını gerektirir. Köpeklerde kabızlık ihmal edilmemesi gereken; beslenme yanlışları, egzersiz azlığı, dehidrasyon, omurilik yaralanması, anal kese problemleri ve pelvik bölgeye alınan travmalar gibi çeşitli nedenleri olabilen bir sorundur. Bu yazımızda köpeklerde kabızlık hakkında en çok merak edilenler ve köpeklerde kabızlık hakkında bilinmesi gerekenler özelinde bilgi bulabilirsiniz.

Köpeklerde Kabızlık Nedenleri

"Köpeklerde kabızlık neden olur?" sorusuna verilebilecek birçok yanıt olduğu için köpek kabız olursa veteriner hekimlere danışılması gerekir. Köpeklerde kabızlık nedenleri köpekten köpeğe değişebileceği gibi en genel anlamda şu şekilde sıralanabilir:

  • Diyet: İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de lifin az tüketilmesi kabızlığa neden olabilir. Üstelik köpekler yiyecek dışındaki maddeleri de yemeye meyillidir. Saç ve oyuncak gibi ilgilerini çekebilecekleri çeşitli yabancı cisimler köpeklerde bağırsak tıkanmalarına ve dışkı geçişine engel olabilir. Tüm bunlardan farklı olarak kemik ya da çok fazla kalsiyum tüketen köpeklerde kabızlık oluşabileceği de bilinmektedir. Bu nedenle köpeklerde kabızlık çözümü için beslenme planlarının yenilenmesi gerekebilir, veteriner hekimlerin önerilerine uyum sağlanması önemlidir.
  • Yaş: Yapılan araştırmalar ilerleyen yaşla birlikte köpeklerin kabız olma oranlarının arttığını göstermektedir. Bu durumun temel nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte bağırsak hareketlerinin azalmasının ve metabolizmanın yavaşlamasının risk faktörleri olduğu kabul edilmektedir.
  • Aktivite Düzeyi: Aktivite düzeyinin düşük olması köpeklerde kabızlık nedenleri arasında yer alır. Hem kilo kontrolünün sağlanması hem de fiziksel kapasitelerinin artırılması adına köpeklerin günlük egzersiz ihtiyaçlarının karşılanması gerekir.
  • İlaçlar: Düzenli olarak kullanılan ilaçların köpeklerde kabızlık yaratabildiği bilinmektedir. Bu durum özellikle alerjik bünyeli köpeklerin antihistaminleri kullanması ile sıklıkla görülür.
  • Su Tüketiminin Yetersizliği: Yeterince su içmeyen köpeklerde kabızlık oluşumu mümkündür. Nitekim "köpeklerde kabızlık nasıl geçer?" sorusuna verilen yanıtların başında su tüketiminin artırılması da yer alır. Köpeklerin günlük ne kadar su tükettiklerinin takip edilmesi önemlidir. Köpeklerin de kedilerin de her zaman taze suya ihtiyaç duydukları unutulmamalıdır.

Tüm bu faktörlerin haricinde köpeklerde kabızlık oluşturabilecek çeşitli tıbbi durumların olduğu da bilinmektedir. Sindirim sistemi rahatsızlıkları, hormonal sorunlar, nörolojik hastalıklar, kolon ve rektumu etkileyen tümörler köpeklerde kabızlık belirtileri oluşmasına neden olabilir. Kediler gibi köpeklerde de kalın bağırsakta megakolon hastalığı görülebilmektedir. Megakolon doğuştan ya da sonradan oluşabilir. Bu durumda kalın bağırsak genişler ya da kalın bağırsak kasları dışkılama için yeterli güce sahip olmaz.

tuvaletine oturmuş köpek

Köpeklerde Kabızlık Belirtileri

Köpeklerde kabızlık belirtileri, durumun şiddetine ve köpekten köpeğe değişebilir. En sık görülen belirtiler arasında birkaç gün dışkılayamama, dışkının çok sert ve kuru olması, huysuzluk, kaka yaparken acı hissedilmesi, dışkıya eşlik eden belirgin bir mukusun varlığı ve dışkının azalması gibi semptomlar yer alır. Köpeklerde ciddi kabızlık olduğu takdirde bu belirtilere ek olarak kusma, iştahta azalma, yemek yememe, halsizlik, karında belirgin bir şişlik oluşumu ve dışkıda kan gibi şikayetler eklenir. Bu şiddette kabızlık belirtileri gösteren köpeklerde kabızlığa ne iyi gelir? sorusunun yanıtının veteriner hekimler tarafından gerçekleştirilen muayenelerin ardından verilmesi gerekir. Hafif veya orta şiddetli kabızlık belirtileri için köpeklerde kabızlık çözümü alternatifleri, mümkünse veteriner hekimlere danışılarak, uygulanabilir.

Köpeklerde Kabızlık Teşhisi ve Tedavisi

Köpeklerde kabızlık teşhisi genellikle şikayet öyküsünün alınması ve fiziksel muayene ile yapılır. Köpeklerin karınları değerlendirilirken muhtemelen şişkinlik ve sertlik ile karşılaşılacaktır. Bu noktada rektal darlıkların, tümörlerin veya dışkılamayı engelleyen anomalilerin belirlenmesi için rektal muayene yapılabilir. Çoğu durumda kabızlığın ne denli ilerlediğinin veya tıkanıklık olup olmadığının anlaşılması için görüntüleme yöntemlerine başvurur. İleri vakalarda ultrason çekilmesi gerekebilir, herhangi bir kitleden şüphe duyuluyorsa biyopsi yapılması da gündeme gelebilir.

Muayene sonuçlarında köpeklerde kabızlık nedenleri anlaşıldığı takdirde daha doğru bir tedavi planlaması yapılacaktır. Çoğu durumda köpeklerde kabızlık çözümü basit bir şekilde sağlanabilir. Bu kapsamda laksatif etkisi olan ilaçlara başvurulabilir, sertleşen dışkı manuel olarak çıkarılabilir ya da saptanan neden doğrultusunda nadir de olsa cerrahi girişimler gündeme gelebilir. Köpeklerde kabızlık ilacı kullanımı mutlaka veteriner hekimlerin kontrolünde gerçekleştirilmelidir.

insan tuvaletine oturmuş köpek

Köpeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Veteriner hekimler tarafından muayene edilen ve kabızlık nedenleri belirlenen dostlarımızın konforlarını arttırmak için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. "Köpeklerde kabızlığa ne iyi gelir?" sorusuna verilebilecek yanıtlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Köpeklerin su tüketimi artırılmalıdır. Dehidrasyon kabızlığın en önemli nedenleri arasında yer alır. Bu nedenle köpeklerin su tüketimi sürekli kontrol altında tutulmalıdır. Gerektiğinde mamasına ekstra su katılmalı, mutlaka temiz su içmesi sağlanmalı ve gerektiğinde beslenmesine yaş mama eklenmelidir. Köpeklerin gelişim dönemlerine özel formüle edilen yaş mamaları buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
  • Köpeklerde kabızlık için çözüm arıyorsanız onların daha aktif bir yaşam sürmesini garantilemelisiniz. Özellikle sorunun yaşandığı dönemde yürüyüş mesafenizi uzatabilir, onunla oyun oynayabilir ve bağırsak hareketlerinin artmasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Bazı durumlarda köpeklerdeki kabızlık engellenmesi için mama değişimi gerekli olabilir. Kronik kabızlık çeken köpeklerin daha çok lif içeren mamalara yönelmesi önerilebilir. Veteriner hekimler köpeğinizin ırkı, yaşı ve genel sağlık durumları doğrultusunda mama seçimi konusunda yardımcı olacaklardır. Yeni bir kuru mamaya geçiş yapılacaksa kademeli geçiş yapılmasına özen gösterilmelidir. Ani mama değişimleri de kabızlık oluşmasına neden olabilir.

Yavru Köpeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir?

Yavru köpeklerde kabızlık sıklıkla ortaya çıkabilir. Bu dönemde köpekler çevrelerini keşfetmeye çok istekli oldukları için zaman zaman yabancı cisimler yutabilirler. Gerek sağlıklarının korunması gerekse uzun süreli kabızlık durumunda iştah azalmasının önlenmesi adına yavru köpeklerde kabızlık belirtilerinin yakından takip edilmesi gerekir. Yavru köpeklerde kabızlık sağlıksız beslenme, stres, yeterince taranmama gibi nedenlerle de ortaya çıkabilir. Bu nedenle en doğru yaklaşım veteriner hekimlerle birlikte hareket etmek olacaktır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.