Köpekler İçin Konforlu Uyku Alanı Nasıl Hazırlanır?

22.12.2021 Aysegül Tunçay


İyi bir gece uykusu ailenin tüm üyeleri için son derece önemlidir. Yetişkin bir köpek günde ortalama 12 ile 14 saat arasında uyumaktadır. Yavru köpeklerde ise bu süre 16 - 20 saate kadar çıkmaktadır. Özellikle yavru köpekler çok fazla enerjiye ihtiyaç duydukları ve bu enerjilerini büyümeye harcadıkları için uzun süre uyumaya ihtiyaç duyarlar. Yetişkin köpekler de oldukça aktif canlılar oldukları için genel olarak köpeklerin uzun uyku sürelerine ihtiyaç duyduğunu söylemek doğru olur. Uyku süreleri bu kadar uzun olunca akla gelen sorulardan bir tanesi de "köpek nerede uyumalı?" sorusudur. Köpeklerin sağlıklı ve huzurlu bir şekilde uyumaları için uyuyacakları yer bu sorunun sağlıklı cevabı açısından önem kazanır. Bu yazımızda köpekler için konforlu bir uyku alanının ve yerinin nasıl olması gerektiği hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

yatakta yorganın altında uyuyan yavru köpek

Köpekler İçin Uyku Alanı Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpekler için konforlu ve güvenilir bir uyku alanı hazırlamak için iki önemli unsurun göz önünde bulundurulması gerekir. Köpeklerin konforlu bir uyku uyumaları için uygun odanın ya da bölgenin belirlenmesi ilk adımdır. Sonrasında ise köpeğin kulübe, köpek yatağı ya da sahibinin yatağı / koltuğu gibi farklı alternatiflerden hangisinde uyuyacağına karar verilmesi gerekir. Söz konusu sevimlilikleri ve sıcakkanlılıkları ile dikkat çeken patili dostlarımız olduğu zaman kararların sadece insanlar tarafından verilmediğini unutmamak gerekir. Siz köpeğinizin konforlu, sıcak tutan bir köpek yatağında uyumasını isterken köpeğiniz ısrarla sizin ayak ucunuza zorla sıkışarak uyumayı tercih edebilir. Köpekler için uyku alanı alıştırmalarının yavruluk döneminde başlanması köpeğin yetişkinlik döneminde uyku bölgesi konusunda daha uyumlu olmasına yardımcı olur. Köpeğiniz için uyku alanı hazırlarken ona sunduğunuz eşyaların güvenilir olduğundan, köpeğinize zarar verebilecek kimyasallar içermediğinden, köpeğinizin yutarak zarar görebileceği parçaları olmadığından emin olmanız önemlidir.

Köpekler İçin İdeal Uyku Alanları

Köpeğin nerede uyuyacağını belirleyen etmenlerden bir tanesi de aslında boyutlarıdır. Ancak yaşı ve kişiliği de potansiyel uyku lokasyonlarını daraltmaya yardımcı olur. Köpeklerin uyku alanları tercihini kendilerinin yapması olasıdır ancak erken dönemde başlanan uyku eğitimleri ile köpeğe uyku alanı öğretilebilir. Bir köpek için ideal uyku alanı belirlerken köpeğin sahibinin yaşam koşullarının da mutlaka göz önünde bulundurulması gerekir.

şömine önündeki yatağında oturan köpek

Köpek Yatağı

Köpeklerin de kendi yatağının olmaması için hiçbir sebep yok. Birçok evcil hayvan sahibi köpekleri için onlara özel yatakları tercih ediyor. Bu yataklar göz alıcı büyük yataklardan ufak minderlere kadar geniş bir yelpazede sunuluyor. Köpek yataklarının kullanımında köpeklerin yatağı sevmesi ve üzerinde uyumayı tercih etmesi önemlidir. Bu nedenle köpeklerin sağlığı için güvenilir malzemelerden üretilmiş, köpeğin boyutlarına uygun konforlu köpek yatakları arasında seçim yapılması gerekir. Farklı boyutlardaki köpekler için üretilmiş olan köpek yataklarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

"Köpekler evde nerede uyumalı?" sorusunun pekala cevabı rahat edebilecekleri, güvende hissedebilecekleri bir yer olmalıdır. Kendilerine özel bir yatak bu alanı onlara sağlayabilir. Yatağın tarzından bağımsız olarak köpekler kendilerine ait bir yere sahip olmayı sever. Onlara özel bir yatak vermeseniz bile evde uyuyabilecekleri bir yer ararlar. Güzel bir yatak ona uyuyabileceği ekstra rahat bir ortam sağlar. Yatağın avantajlarından birisi de onun nerede yatacağını bilmesidir. Taşınsanız da ya da siz bir yere gitseniz de köpeğinizin nerede uyuduğundan emin olursunuz. Birçok köpek nerede olduğundan bağımsız olarak yataklarıyla bağ kurar.

yatakta uyuyan köpekler

Sahibinin Yatağı / Koltuğu

Köpeklerin uyuyabileceği bir diğer yer de yatağınız ya da sık kullandığınız başka bir oturma alanıdır. Köpeklerin sahipleriyle beraber aynı yatakta yatmalarının bazı önemli avantajları bulunur Birlikte uyumak köpeğinizle daha güçlü bağlar kurmanızı sağlar. Bu nedenle "yavru köpek nerede uyumalı?" sorusunun cevaplarından bir tanesi yatak olarak kabul edilebilir. Köpeğinizle aynı yatağı paylaşmak yavruluk döneminde kolay olsa da köpek büyüdükçe ve yatakta yer kaplamaya başladıkça daha zor olabilmektedir. Evcil hayvanla birlikte uyumak aynı zamanda bazı insanların daha rahat, derin ve sakin bir uyku uyumasının önünü açar. Ayrıca aynı yatakta yatmak demek beraberinde köpeğinizle daha çok zaman geçirmeniz ve ona sarılmanız anlamına gelir. Ancak aynı yatakta yatmanın bazı olumsuz yönleri de bulunur. Özellikle köpek çok tüy döktüğün zaman, aynı yatağı paylaşmak alerjilerle başa çıkmayı daha da zorlaştırır. Bununla beraber yaşlı köpekler için yatağa çıkmak ve yataktan inmek problem yaratabilmektedir. Özellikle büyük ırklar yatakta çok yer kaplarlar. Uyku düzeninizi bozma riski her zaman bulunur. Bu gibi durumlarda onların rahatça uyuyabileceği alternatif arasında yer alan kulübe ve köpek yatağı seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

köpek çadırında oturan french bulldog

Kulübe / Çadır

Evin içerisinde kullanılabilecek plastik, pelüş ya da kumaş kulübeler özellikle küçük ırk köpekler için ideal uyku alanlarıdır. Köpeklerin kulübelerinde uyumasının avantajlarından bir tanesi uyandıklarında ya da sağa sola döndüklerinde tek başlarına oldukları için kimseyi uyandırmamalarıdır. Sahibi etrafında olmadığında tedirgin olan köpekler için kulübe ideal seçeneklerden bir tanesidir. Kapalı ve sınırlı bir ortam köpeklerin tek başınayken de güvende hissetmesini sağlar. Kulübe, tuvalet eğitimi alan yavru köpekler için de doğru çözümlerden bir tanesidir. Köpekler uyudukları alanların temiz olmasına çok dikkat ederler. Bu nedenle kulübede bir tuvalet kazası yaşanma riski minimumdur. Bu basit içgüdüyü kullanarak onların tuvalet eğitimini de kolaylaştırabilirsiniz.

Bahçede yaşayan köpekler için de kulübe güvenilir ve korunaklı bir barınak olarak iyi bir uyku alanı olacaktır. Ancak dışarda yaşayan köpekler için kulübe seçimi yapılırken bölgesel iklim koşullarının, köpeğin ırk özelliklerinin ve yaşam alanı şartlarının mutlaka göz önünde bulundurulması gerekir. Köpekler için farklı iklim koşullarına uygun kulübe seçeneklerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Köpeğinizin uyuması için hazırlayacağınız kulübenin içine yumuşak bir yatak ve battaniye koyarak oların için oldukça rahat bir yer hazırlayabilirsiniz. Kulübenin kapısının açık bırakılması da onun istediği gibi girip çıkmasını sağlar. Köpekler bölgeci bir içgüdüye sahip olduğu için kulübe gibi kapalı alanları çok severler. Bu da onların kulübenin sunduğu doğal koruyucu bölgeyi sevmelerini ve çabuk alışmalarını sağlar. Güvenlik hissî özellikle kaygı problemi yaşayan köpeklerde fırtınalı ve gök gürültülü akşamlarda son derece önemlidir. Kulübe onlar içine kıvrılıp güvende hissedebilecekleri bir koza hissi yaratır. Köpek için doğru kulübeyi seçtiğiniz sürece onlara güvenli ve huzurlu bir uyku alanı yaratabilirsiniz.

Köpeğin Uyuyacağı Yer Nasıl Seçilmeli?

Köpekler için konforlu bir uyku alanı hazırlarken köpeğin uyuyacağı odanın ve/veya bölgenin de belirlenmesi gerekir. Köpek sahibi ile aynı odada uyuyabileceği gibi farklı bir yerde de uyuyabilir. Köpekler son derece sosyal hayvanlardır ve insanlarla çok güçlü bağlar kurarlar. Özellikle evde başka köpek yoksa bu bağ daha da önemli hale gelir. Bu nedenle köpekler için sahipleri ile aynı yatağı paylaşmak çok çekicidir. Aynı yatağı paylaşmak istemeseniz de onun kulübesini ya da yatağını kendi yatak odanıza yerleştirebilirsiniz. Bu sayede hem bir arada uyuyabilir hem de ona özel bir alan sağlayabilirsiniz. Ancak bazı köpeklerin kişiliği nedeniyle aynı odayı paylaşma pek mümkün değildir. "Köpekler karanlıkta mı uyumalı?" sorusunun cevabı da buna etki eder. Gece lambası kullanıyorsanız köpeğinizin ışık kaynağından uzakta uyuduğundan emin olmalısınız. Bazı köpekler ışık sebebiyle geceleri uyanarak ses çıkarabilirler, etrafta dolanabilirler ya da sahiplerini uyandırabilirler. Kısacası köpeğiniz ile aynı odayı paylaşıyorsanız gece lambası kullanmasanız iyi edersiniz.

Köpeklerin Uyuması İçin En Doğru Yer Neresidir?

Köpeklerin uyuyabileceği yer söz konusu olduğunda çok doğru ya da çok yanlış bir yer yoktur. En doğru uyku yerini onun ve kendinizin yaşadığı deneyimlerden yola çıkarak belirleyebilirsiniz. Siz ve köpeğiniz mutlu, rahat olduğu sürece yukarıdaki seçeneklerden herhangi birisi köpeklerin uyuması için mükemmel yer olabilir. Ayrıca en doğru seçeneği bulmak için farklı şeyler denemekten çekinmeyin. Köpeğinizin uyumayı sevdiği yer zaman içerisinde değişiklik gösterebilir ve farklı bir yerde uyumayı tercih edebilir. Onun bu yaklaşımlarını da göz önünde bulundurarak doğru bir seçim yapabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.