Köpeklerde Diş Bakımı ve Diş Fırçalama

28.12.2020 Deniz Öz


Köpek sağlığının birçok farklı bileşeni vardır, köpeklerde ağız ve diş sağlığı bu bileşenler içerisinde en önemli olanlardan biridir. Köpeklerle hayatını paylaşan birçok kişi ne yazık ki köpeklerde diş bakımı rutinlerini yerine getirmemekte ve ağız hijyenini sağlayacak adımlar atmamaktadır. Oysaki köpeklerde diş sağlığının tehdit altında olduğunun ilk göstergesi olan ağız kokusu genellikle yaşamın ilk 4 yılında etkisini hissettirmeye başlar. Ağız kokusu diş sağlığının bozulduğuna yönelik ilk gösterge olsa da köpeklerin doğal bir ağız kokusuna sahip olabileceği düşüncesi bu semptomun önemsenmemesine neden olur.

Köpeklerde diş sağlığı bozulduğunda ve gerekli tedaviler uygulanmadığında diş kayıpları, ağrılı apse oluşumları, sistemik enfeksiyonlar, kalıcı çene hasarı, kalp hastalıkları ve sindirim sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle köpeklerde diş bakımı rutini aksatılmamalı ve köpeklerde diş fırçalama süreçleri ihmal edilmemelidir. Bu yazımızda başta diş fırçalama olmak üzere köpeklerde diş bakımı hakkında genel öneriler bulabilirsiniz.

Köpeklerde Diş Fırçalama Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Köpeklerde diş bakımını yapmanın farklı yöntemleri bulunsa da bu yöntemler içerisinde diş fırçalama en önemli olan süreçtir. Köpeklerin dişlerini fırçalamak birçok kişi için gereksiz olarak nitelendirilir, fakat bu büyük bir yanılgıdır. Köpeklerin dişleri haftada bir ya da haftada iki kere ihmal edilmeden fırçalanmalıdır. Köpeklerde diş bakımı sürecinin en önemli aşamalarından olan diş fırçalama sayesinde plak oluşumunun önüne geçilebilir, besin atıkları hızlı bir şekilde plaklaşacağı için diş fırçalama sıklığının da doğru ayarlanması önemlidir.

Köpeklerin dişlerinin temizlenmesi için onlara özel fırçalar tercih edilebilir. Alternatif olarak diş mendillerinin kullanılması da mümkündür. Seçim noktasında dostlarınızın hangi ürünlere daha az direndiğine odaklanabilirsiniz.

Köpekler, özellikle de dişlerinin fırçalanmasına alışkın olmayanlar bu sürece direnebilir. Bu nedenle köpeklerin mümkün olduğunca küçükken diş fırçalama alışkanlığı kazanmaları gerekir. Yavruluk döneminde köpeklere özel diş fırçalarına alıştırıldıklarında diş bakımı süreçleri oldukça konforlu geçecektir.

Köpeklerin dişleri insanların kullandıkları diş macunları ile fırçalanmamalıdır. Köpekler için zararlı olabilen maddeler içerek bu ürünlerin yerine köpekler için özel olarak formüle edilen macunların kullanılması gerekir.

Düzenli fırçalamaya ek olarak köpek diş bakım spreyleri de diş bakımı rutinine dahil edilebilir. dişlerin çürümesini ve tartar oluşumunu önleyici özelliğe sahip olan bu ürünler nefeslerinin tazelenmesine de yardımcı olur.

dişlerini fırçalatmak için bekleyen köpek

Diş Sağlığı için Beslenme Çok Önemli

Sağlam dişlere ve hijyenik bir ağıza sahip olmaları için köpeklerin sağlıklı ve dengeli beslenmeleri gerekir. Kaliteli kuru mamalar dostlarımızın ihtiyaç duydukları vitaminler ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Diş sağlığını destekleyen bileşenler bakımından da zengin olan kuru mamalar sert bir yapıya sahip oldukları için tüketilmeleri esnasında dişlerde sürtünme etkisi yaratarak tartara dönüşme ihtimali olan plak tabakasını ortadan kaldırırlar. Aynı zamanda yeterince çiğnenmeleri gerektiği için dişleri güçlendirirler ve diş etlerinin kan dolaşımını iyileştirirler. Bu nedenle sadece yaş mama ya da ev yapımı yiyeceklerin tüketilmesi köpeklerin hem genel hem de diş sağlığını tehdit edebilir.

Çiğnenebilir Kemikler, Oyuncaklar ve Ödül Mamaları

Köpek ödül mamaları gerek besleyici nitelikleri gerekse fonksiyonları bakımından oldukça çeşitlidir. Dişlerini düzenli olarak fırçalatmayan köpekler kadar düzenli olarak dişlerini fırçalatanlar için de fayda sağlayan ödül mamaları diş sağlığını iyileştirmek üzere formüle edilmiş olabilir. Diş bakımına yardımcı olan ödül mamaları kalorilerine dikkat edilerek dostlarımıza verildiklerinde keyifli vakit geçirmeleri sağlanırken diş sağlıklarına da pozitif bir katkı sağlanabilir.

Bu noktada çiğnenebilir kemikler ve köpek diş bakım oyuncaklarının da unutulmaması gerekir. Çiğnenebilen kemikler tartar oluşumunu önlerken aynı zamanda dişleri güçlendirir ve diş etlerindeki kan dolaşımının hızlandırılmasını sağlar. Aynı şekilde diş bakım oyuncakları diş etlerine masaj yapar ve dişlerde fırçalama etkisi yaratarak olası ağız sağlığı problemlerinin oluşma riskini azaltırlar.

Düzenli Muayene Çok Önemli

Köpeklerde diş fırçalama, en kaliteli kuru mamalarla beslenme, diş sağlığını iyileştiren oyuncaklar veya ödül mamaları her zaman diş problemlerinin oluşmasına engel olmayabilir. Dönemsel olarak dişlerinin derinlemesine temizlenmesinin ihmal edilmemesi gerekir. Düzenli veteriner hekim muayeneleri sırasında bu işlem yapılabilir ve daha da önemlisi olası diş ve diş eti problemleri önceden fark edilerek gerekli tedaviler uygulanabilir.

Düzenli kontrollere ek olarak dostunuzda belirgin bir ağız kokusu, çiğneme alışkanlıklarında değişim, dişlerinde eksilme, diş etlerinde renk değişimi ve apse oluşumu, diş eti hattında tartar kabuğu, iştahsızlık ve halsizlik gibi semptomlar fark ediyorsanız veteriner hekimlere muayene olmalarını sağlamalısınız.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.