Köpekler Neden Ulur?

13.10.2021 Deniz Öz


Köpeklerle yaşayanlar bilirler; köpeklerin yaşından, cinsinden ya da karakterinden bağımsız olarak yaygın sergilendikleri davranışlardan biri de ulumadır. Bazı köpekler az bazıları ise sık sık ve çok fazla uluyabilirler. Ulumanın ardındaki temel neden hakkında kesin bir şey söylenemese de köpekler için ulumanın havlama gibi, atalarından kalma etkin bir iletişim yöntemi olduğu düşünülmektedir. Köpekler dikkat çekmek için de insanları tehlikelere karşı uyarmak amacıyla da diğer köpeklerle iletişime geçmek veya yüksek perdeli seslere reaksiyon olarak da uluyabilirler. Tüm bunlar potansiyel nedenlerdendir ve genellikle spesifik durumlarda ve zaman dilimlerinde etki gösterir. Bazı durumlarda ise uluma kronik hale gelerek endişe ve rahatsızlık kaynağına dönüşebilir. Bu yazımızda "köpekler neden ulur?" hakkında bilgi bulabilirsiniz.

açık arazide uluyan köpek

Köpeklerde Uluma Nedenleri

Az önce de belirtildiği gibi köpekler farklı nedenlerle uluma davranışı sergileyebilirler. Bu davranışın ardında basit nedenler olabileceği gibi dikkate alınması gerekenler de bulunabilir.

İlgi Çekme İsteği

Köpekler ilgi çekmek istediklerinde, bu isteklerini uluyarak dile getirebilirler. Geçmiş deneyimlerinde insanların yüksek sesli ulumaya hızlı reaksiyon gösterdiklerini keşfettiklerinde bu davranışı alışkanlık haline getirmeleri mümkündür. Köpekler uluduğunda onlarla ilgilenildiğinde, uluma komik ya da eğlenceli bulunduğunda veya insanlar tarafından fark edilmeden de olsa olumlu bir tepki alındığında köpekler amaçlarına ulaşmak için bu kestirme yolu kullanmayı öğrenirler.

Bölge Korumacılığı

Uluma özünde içgüdüsel bir iletişim yöntemidir. Birçok köpek bulundukları alanın sahibi olduklarını bildirmek için ulumayı tercih eder. Hem diğer canlılara hem de bölgelerine yaklaşan yabancılara karşı uyarı niteliği taşıyan bu yüksek sesli iletişim şekli potansiyel tehlikelerin savuşturulmak istendiği şeklinde de yorumlanabilmektedir.

Ayrılık Kaygısı

Evde olunmadığı zamanlarda komşulardan gelen "köpeğiniz çok uluyor" şikayetinin ardında ayrılık kaygısı yatıyor olma ihtimali yüksektir. Köpekler insanları ile sıkı bağlar kurarlar ve dünyalarının merkezlerine insanlarını koyarlar. Güçlü bağlar kurdukları insan veya insanlar evden ayrıldığında köpekler ayrılık kaygısı nedeniyle çeşitli davranış sorunları sergileyebilirler; uluma da bunlardan biridir. Ayrılık kaygısı nedeniyle uluyan köpekler insanları ile bir araya geldiklerinde ulumayı bırakırlar. Bu noktada köpeğin diğer davranışları da sorgulanarak ayrılık kaygısı yaşayıp yaşamadığı hakkında fikir sahibi olunabilir. Köpeklerde Ayrılık Kaygısı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri adlı içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz.

Sağlık Sorunları

Köpekler ortada belirgin bir neden yokken ya da insanların yanında ilgi görürlerken de uluyabilirler. Bu durumda ulumanın nedeni yaşamaları muhtemel sağlık sorunları olabilir. Canları yanan ve ağrı çeken köpekler kendilerini uluyarak ifade edebilir. Ek belirtilere de rastlandığı takdirde köpeklerin veteriner hekimlere muayene olmaları önemlidir.

Yüksek Seslere Tepki

"Köpekler neden ulur?" sorusuna en sık verilen yanıtlardan biri de yüksek seslere tepki vermeleridir. Duyuları çok gelişmiş olan köpekler siren, ambulans ya da yüksek sesle müzik çalındığında tetiklenirler. Yüksek seslere tepki olarak ortaya çıkan uluma durumu tetikleyen ses ortadan kalktığı zaman genellikle geçer.

uluyan yavru köpek

Yavru Köpekler Neden Ulur?

Uluma yalnızca yetişkin köpeklere özgü bir iletişim yöntemi değildir, yavru köpekler de sıklıkla ulur. Yalnız kaldıklarında, acıktıklarında, susadıklarında, tuvalet ihtiyaçları ortaya çıktığında ya da ilgi görmek istediklerinde uluma davranışını sıklıkla tekrar edebilirler. Yavrular ihtiyaçlarını anlatmak için uluduklarında ihtiyaçlarının fark edilmesi ancak ihtiyaçlarının giderilmesi için ulumalarının sonlanmasının beklenmesi önemlidir. Uluduklarında pozitif bir yaklaşım sergilenmesi bu davranışın kalıcı hale gelmesine neden olabilir.

Köpeklerle yaşayanların "köpekler neden ulur?" sorusunu gündeme getirdikleri konulardan biri de bu davranışın ezan okunurken büyük olasılıkla tekrarlanmasıdır. Nitekim "köpekler neden ezan okununca ulur?" sorusuna sıklıkla yanıt aranır. Bu soruya özel bir yanıt vermek çok mümkün olmayacaktır. Az önce de belirtildiği gibi köpekler yüksek seslere tepki veren canlılardır. Ezan okunduğunda da yüksek perdeli sesler duyarlar ve uluyarak tetiklendiklerini ortaya koyarlar.

yeşillikli alanda uluyan kahverengi köpek

Köpeklerde Uluma Davranışı ile Nasıl Baş Edilir?

Köpeklerde uluma rahatsız edici boyutlara ulaştığında bu durum hem onlarla yaşayan hem de çevredeki kişiler için sorun haline gelebilir. Köpeklerde ulumanın azaltılması ile ilgili temel strateji "köpekler neden ulur?" sorusuna köpek özelinde yanıt vermekten geçer. Her köpek aynı nedenle ulumaz, bu nedenle uluyan köpeklerin ne zaman, hangi durumlarda ve ne süre ile uluduklarının gözlemlenmesi gerekir.

Köpeklerde uluma davranışı yüksek ses nedeniyle tetikleniyorsa genellikle bu davranış ses kaynağının ortadan kalkmasıyla sonlanacağı için rahatsız edici seviyeye ulaşmaz. Yine de belirli sesleri duyduklarında ulumalarının engellenmesi için en etkili yöntem o sese karşı duyarsızlaştırılmalıdır. Duyarsızlaştırma için sesin düşük gürültülü versiyonu uygulanmalı ve köpek tepki vermiyorsa sesin şiddeti diğer seanslarda artırılmalıdır. Sabırlı bir şekilde yürütülen duyarsızlaştırma egzersizleri ile köpekler tepki verdikleri seslere alışabilir ve uluma davranışlarını geride bırakabilir.

Ayrılık nedeniyle uluyan köpeklerde uluma tek başına engellenemez, temel nedeni olan ayrılık kaygısını hedef almak gerekir. Bunun için ise köpekle yeniden güvenli bağların kurulması esastır. Bu konuda veteriner hekimlerden ve köpek davranış uzmanlarından destek alınması gerekebilir.

İlgi çekmek için uluyan bir köpek söz konusu olduğunda uluduğu zaman ona ilgi gösterilmemelidir. Uluması kesilince yanına gidilmesi ve ulumadığı zamanlarda onunla zaman geçirilmesi önerilir. Köpeklere ayrılan kaliteli zaman onlar için çok değerlidir. Köpeklerin ilgi ihtiyaçları hem onlarla fiziksel temas hem de birlikte harcanan keyifli zaman ile karşılanabilir. Sakin oldukları süreçte eğitim süreçlerine de oldukça yatkın oldukları bilinmektedir. Köpeklerin sakin davranışlarını pekiştirmek için tercih edebileceğiniz ödül mamaları için buraya tıklayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.