Yavru Köpekler Yetişkin Köpek Maması Yiyebilir mi?

12.05.2023 Aysegül Tunçay


Enerjilerine, sevimliliklerine ve keşfe olan meraklarına hayran olduğumuz yavru köpekler, yaşam döngülerinin henüz başındayken spesifik gereksinimlere sahiptir. Yavru köpeklerin egzersiz yapmaları şarttır ama bu esnada kendilerini aşırı zorlamamaları gerekir. Sosyalleşmeye ihtiyaçları vardır ama öncelikle temel aşıları tamamlanmalıdır. Günlük olarak ihtiyaç duydukları kaloriyi almaları olmazsa olmazlardandır ama bunu yavru köpekler için formüle edilen mamaları tüketerek yapmaları önemlidir.

Koşullara bağlı gereksinimleri yavru köpek sahiplenen kişilerin belirli kurallara uymaları anlamına gelir, kuralların fazlalığı ise kimi zaman kafa karışıklığına neden olabilir. İlk kez yavru köpek sahiplenecek olanların yaygın sorularından biri "Yavru köpekler yetişkin köpek maması yiyebilir mi?" sorusudur. Özetle, yavru köpekler yetişkin köpek maması yiyebilirler. Ancak yemeliler mi? Gelin, birlikte bu soruların yanıtlarını inceleyelim.

mamasını yiyen yavru köpek

Yavru Köpeklerin İhtiyaçları, Yavru Köpek Mamaları ile Karşılanabilir

Yavru köpeklerin, yetişkinlere kıyasla farklı beslenme gereksinimleri bulunur. Bu gerçeklik yavru köpeklerin yetişkin köpek mamaları ile beslenmelerinin önerilmediği anlamına gelir. Yavruların büyümelerinin ve gelişimlerinin desteklenmesi, sütten ayrıldıkları dönemden itibaren bağışıklık sistemlerin güçlendirilmesi için yoğun proteine, yağa ve kaloriye ihtiyaç duydukları bilinmektedir. Protein, dokuların gelişimi ve onarımı için kritik bir besin grubudur; yağ ve kalori ise büyüme ve gelişme döneminde ihtiyaç duyulan enerjinin sağlanması için elzemdir. Ek olarak karbonhidrat, vitamin, mineral ve su da onlar için temel öneme sahiptir.

Yavru köpeklerin, tam ve dengeli bir şekilde beslenebilmeleri için temel bileşenlere doğru oranda sahip olan yavru köpek mamalarını ideal oranda tüketmeleri gerekir. Aksi durumda sağlıkları hem kısa hem de uzun dönemde tehlikeye girebilir. Örneğin çinko eksikliğinin meydana gelmesi cilt sorunlarına ve bağışıklık sistemi problemlerine yol açabilir. Protein miktarının az olması yavruların kas ve doku gelişimlerinin yavaşlaması, enfeksiyona açık hâle gelmeleri ile sonuçlanabilir. Kalsiyum dengelerinin sağlanamaması ise özellikle büyük ırk köpeklerde iskelet sistemi sorunlarının oluşmasını tetikleyebilir.

Yavru köpeklerde tam ve dengeli beslenme -ırk, genel sağlık durumu ve aktivite seviyesi gibi değişkenlere bağlı olmakla birlikte- fit kalmayı da kolaylaştırır. Yavruluk döneminde kilo, köpeklerin sağlığı için oldukça tehlikelidir. Bu nedenle de maksimum beslenme ile optimal beslenme arasında ayrım yapılması gerekir. Optimal beslenme, maksimum beslenme değildir. Köpeklerin idealden fazla mama tüketmesi ortopedik sorunların gelişimine neden olan kilo problemini beraberinde getirir. Yavru köpek mamaları göreceli olarak yüksek kaloriye sahip olduğundan tercih edilen mamanın ambalajında yazan öğün miktarlarına ve elbette veteriner hekim önerilerine uyum sağlanması en doğrusu olacaktır.

mama yiyen yavru köpekler

Her Mama Aynı Değildir

Evet, her mama aynı değildir. Mamaların kalorileri, sahip oldukları vitaminler ve mineraller, barındırdıkları protein kaynakları değişebilir. Üstelik içeriklerindeki besinlerin işlenme sürecinde korunamama riskinin bulunduğu da göz ardı edilmemelidir. Dolayısıyla yavru köpek sahiplenen kişilerin, dostlarının sağlıklarını riske atmamak için, yavru köpek maması seçerken ince eleyip sık dokumaları gerekir.

Yavru köpekler için mama seçimi sırasında mamanın içerikleri incelenmelidir. Küçük ve orta ırklar için protein oranı minimum %24, büyük ırklar için %22 olmalıdır. Mamalardaki yağ oranı küçük ve orta ırklar için minimum %6, büyük ırklar için ise %5,5 olarak düzenlenmelidir.

Mama seçimi sırasında mamaların son kullanma tarihleri de önemli değişkenlerdir. Son kullanma tarihi geçen mamaların ne satın alınması ne de köpeklere sunulması gerekir.

Yavru köpek mama satın alırken üretici markaların kalite kriterleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Premium yavru köpek mamaları, risksiz tercihler olarak öne çıkar.

Yavru köpek maması seçimi sırasında tüm detaylar düşünülürken köpeklerin lezzet beklentilerinin de dikkate alınması ihmal edilmemelidir. Köpekler yeterince beğenmedikleri mamaları ideal oranda tüketmeyi reddedebilirler. İştahsızlaşmalarına neden olan bu durum gelişimlerinin önünde bir engel hâline gelebilir.

mama yiyen yavru köpek

Kaliteli, Tam ve Dengeli Beslenme Mümkün

Küçük, orta ve büyük ırk yavru köpeklerin ihtiyaçları doğrultusunda en kaliteli içeriklerle formüle edilen Pro Plan yavru köpek mamaları somonlu, tavuklu, kuzulu ve pirinçli yavru köpek mamaları ile dostlarımızın optimal gelişimlerini destekliyor. Kolay sindirilebilen proteinler barındıran Pro Plan yavru köpek mamaları gelişim dönemindeki dostlarımızın bağışıklık sistemlerini, kas ve eklemlerini güçlendiriyor; cilt ve tüy sağlıklarını destekliyor. Siz de yavrularınızın daha sağlıklı bir yetişkinlik dönemine adım atması için Pro Plan markalı yavru köpek mamalarını buradan inceleyebilir, dostunuzun ırksal özellikleri doğrultusunda seçiminizi yapabilirsiniz. Petlebi.com'un %100 orijinal ürün garantisinden yararlanabilir, satın almayı düşündüğünüz mamanın son kullanma tarihini görebilir, alışverişinizi güvenle tamamlayabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.