Köpeklerde Doğum Kaç Saat Sürer?

Köpeklerde Doğum Kaç Saat Sürer?

04.06.2023 Aysegül Tunçay


Doğum tıpkı diğer tüm canlılar gibi köpekler söz konusu olduğunda da mucizevi ve hakkında merak edilen pek çok konunun olduğu bir süreçtir. Patili dostlarının ve yeni doğacak yavrularının bu süreci en güvenli ve sağlıklı şekilde atlatabilmesini sağlamak isteyen evcil hayvan sahipleri, "Köpek doğumu kaç saat sürer?" sorusunun yanıtını sıklıkla merak ederler. Ancak köpeklerde doğumun kaç saat süreceği farklı unsurlara bağlı olduğundan, bu sorunun cevabını verebilmek için öncelikle köpeklerde doğum sürecinin evrelerini bilmek gerekir.

yenidoğan yavrularına bakan anne köpek

Köpek Doğum Sürecinin Evreleri

Köpeklerde doğumun üç aşaması vardır. Birinci aşamada kasılmalar başlar ve kasılmaların süresi 12 saate kadar devam edebilir. Sonrasında ise yavrular genellikle 30-60 dakika arayla doğmaya başlar.

İlk Aşama: Kasılmalar Başlar

Doğum başladığı zaman anne köpeğin rahim ağzı gevşer ve aralıklı olarak kasılmalar başlar. İlk aşamada köpek huzursuz davranır, doğum için seçtiği ve hazırlık yaptığı alana girip çıkmaya başlar. Bu süreçte köpeğin eşelenmesi ya da kusması mümkündür. İlk aşama 12 saate kadar sürebilir ve bu aşamada dişi köpekler muhtemelen beslenmeyi de reddeder.

İkinci Aşama: Kasılmalar Şiddetlenir ve Doğum Başlar

Doğumun ikinci aşamasında yavrunun doğmasını sağlayacak daha sık ve güçlü kasılmalar meydana gelir. Anne köpek, yavru köpekleri her şey yolundaysa 30-60 dakikada bir dünyaya getirir. Bir yavrunun doğumuysa 10-15 dakika içerisinde tamamlanır. Köpek doğumlarında bazı yavruların önce kuyruklarının gözükmesi normaldir.

Anne köpek doğuma ara verebilir; bu, endişe verici bir durum değildir. Ancak veteriner hekiminiz ile iletişime geçmeniz gereken bazı durumlar da vardır.

  • Bir yavrunun tamamen doğumu 15 dakikadan uzun sürdüyse,
  • İki yavru arasındaki mola 120 dakikanın üzerindeyse,
  • Rahimde yeşil bir akıntı varsa,
  • Doğum kanalında, içerisinde yavru olmayan plasenta varsa,
  • Tüm yavrular 24 saat içerisinde dünyaya gelmediyse veteriner hekiminizin doğuma müdahale etmesi gerekir.

Üçüncü Aşama: Doğum Sonrası

Köpek yavrusunun doğumundan hemen sonra başlayan aşama olarak da bilinir. Bu aşamada plasentanın rahimden dışarı çıkması gerekir. Her yavrunun, doğumunu takip eden 15 dakika içerisinde plasentası gelmezse mutlaka veteriner hekime danışılmalıdır. Doğum sonlanana kadar anne köpek ikinci aşama ile üçüncü aşama arasında geçiş yapar. İlk doğumdan sonra yavruların bakımını yapmaya başlar.

Doğum tamamlandığında, veteriner hekim kontrolünde tespit edilen yavru sayısı kadar köpek dünyaya geldiğinde, plasenta sayısı ve doğan köpek sayısının aynı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Rahimde plasenta kalırsa bu, anne köpeğin sağlık sorunları yaşamasına neden olabilir.

annelerini emen yavru köpekler

Ortalama Köpek Doğum Süresi

Köpeklerde doğum sürecinin evrelerine bakıldığı zaman yavru sayısının doğum süresine doğrudan etki ettiği görülmektedir. Ortalama yavru sayısı köpeğin cinsine bağlı değişiklik gösterir. Bir doğumda beklenen ortalama yavru sayısı 6-8 olsa da bu sayının çok daha fazla olması da mümkündür. Bu nedenle köpeğin hamilelik döneminde veteriner hekim tarafından takip edilmesi, kaç yavrusu olacağının hekim tarafından belirlenmesi gerekir. Bu sayı "Köpek doğumu kaç saat sürer?" sorusunun ortalama yanıtını almaya yardımcı olur.

Köpeklerde doğum süresinin hesaplamasında etkili olan pek çok unsur olsa da doğumun ilk aşaması 6-12 saat sürer. İlk aşama tamamlandığında ise tüm yavrular 2-24 saat aralığında dünyaya gelmiş olur.

8 yavrusu olan bir köpek için ortalama süre hesaplaması şu şekilde yapılabilir: Doğumun başlaması ilk kasılmalardan itibaren 12 saati bulabilir. İlk yavru dünyaya geldikten sonraysa kalan ortalama süre hesaplanabilir. Yavruların ortalama olarak her 30-60 dakikada bir doğduğu göz önünde bulundurulduğunda tüm yavruların doğması için ihtiyaç duyulacak süre 4 ila 8 saat arasında değişir. Ancak anne köpeğin yavrular arasında mola vermesi mümkündür. 120 dakikanın üzerine çıkan molalarda veteriner hekime danışılmalıdır. Bu molalar tamamen köpeğe bağlı olacaktır ancak her yavruda uzun bir mola verilse dahi 8 yavru için toplam mola süresi 16 saati geçmemelidir.

hamile köpek

Köpek Doğumunda Karşılaşılabilecek Komplikasyonlar

Her doğum esnasında komplikasyonlar meydana gelebilir. Bu komplikasyonlar doğumun süresini uzatabilir ya da kısaltabilir. Anne karnındaki yavrular arasında az gelişmiş fetüsler varsa doğum daha kısa sürede tamamlanır.

Distosi, köpeklerde doğum süresini uzatabilen bir durumdur. Rahim, yavru köpeğin doğmasını sağlayacak kadar güçlü bir şekilde kasılamaz. Bu durum genellikle yavru köpeğin aşırı büyük olmasından, doğum kanalına yanlış yerleşmesinden ya da kanalın dar olmasından kaynaklanır. Anne köpeğin yavru köpek doğmadan önce 30-60 dakika ıkınması sonucunda hâlâ doğum gerçekleşmediyse tıkanıklıktan şüphelenilerek veteriner hekime danışılabilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.