Köpeklerde Parvovirüs

Köpeklerde Parvovirüs

29.07.2022 Aysegül Tunçay


Kısaca parvo olarak da bilinen parvovirüs köpekler için en ciddi virüslerden bir tanesidir. Parvovirüs aşıyla kolay bir şekilde önlenebildiği için aşının yaptırılması köpeklerin sağlığı açısından büyük bir öneme sahiptir. İlk olarak 1967 yılında keşfedilen virüs, köpeklerin sağlığı için kısa sürede çok ciddi bir tehdit haline geldi. Virüsün yok edilmesinin çok zor olması, uzun süre boyu yaşayabilmesi ve enfekte olmuş köpeklerde yoğun olarak bulunması gibi özellikleri sebebiyle köpekler için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.

Parvovirüs çok bulaşıcıdır ve bu nedenle köpekler için mutlaka yapılması gereken aşılar arasında yer almaktadır. Her ne kadar aşı çok başarılı olsa ve düzenli bir şekilde yapıldığında riski minimuma indirse bile virüs hala mevcut ve hem genç hem de yetişkin köpeklerde sıkça görülmektedir. Patili dostlarımızın sağlığı için aşılanma oldukça önemlidir bu nedenle düzenli aşılarının yapılması en temel öncelikler arasında yer almalıdır. Kedi ve köpeklerin aşı takvimleri ile ilgili detaylı bilgi almak için "Yavru ve Yetişkin Köpeklerde Aşılama Takvimi" ve "Yavru ve Yetişkin Kedilerde Aşılama Takvimi" başlıklı blog yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Parvovirüs, genç ve aşısız köpeklerde ciddi rahatsızlıklara neden olur. Virüs hızlı bir şekilde bölünen hücreleri etkiler. Bu nedenle özellikle sindirim sistemini ve kemik iliğini daha kötü şekilde etkilediği bilinmektedir. Her ne kadar parvo genç ve yetişkin köpeklerde görülse de aşılanmamış yaşlı köpekleri de etkileyebilmektedir.

yatan halsiz ve hasta köpek

Parvovirüs Köpeklere Nasıl Bulaşır?

Parvovirüs çok bulaşıcı bir virüstür ve çok hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Çevresindeki birçok yüzeyde uzun süre hayatta kalabilmesi bulaşıcılığının yüksek olmasındaki en büyük etkenlerden birisidir. Parvo, kontamine olmuş dışkıyla temas ile bulaşmaktadır. Ancak tasmalardan, insanların ellerinden ya da kıyafetlerinden de bulaşabilmektedir. Parvovirüs köpeklerin tüylerinde ve patilerinde yaşayabilir. Parvo, dış ortamda aylarca hayatta kalabilmektedir ve birçok dezenfektana karşı dayanıklıdır. Veteriner kliniklerinde parvoya karşı özel temizlik malzemeleri kullanılmaktadır.

Parvovirüs türe bağlı bir virüs olduğu için köpeklerden insanlara ya da insanlardan köpeklere bulaşmaz. İnsanları etkileyen parvovirüs türü de bulunmaktadır. Ancak yine de köpeğinize parvo bulaştığında çokdikkatli olmanız gerekmektedir. Her ne kadar siz hasta olmasanız da virüsü başka köpeklere bulaştırma riskiniz çok yüksektir.

Parvovirüs kedilerde, kedi panlökopenisi adı verilen ciddi bir sağlık problemine yol açmaktadır. Köpeklere kedilerden kedi parvovirüsü bulaşmamaktadır ancak köpek parvovirüsü kedileri enfekte edebilmektedir. Kedilerde, köpek parvovirüsü çok ciddi belirtilere yol açmamaktadır ancak kedinin sağlığı için yine de risk oluşturur.

kan testi yapılan köpek

Köpeklerde Parvovirüs Belirtileri Nelerdir?

Köpekler, parvoya maruz kaldıktan yaklaşık 3 - 7 gün sonra belirtiler ortaya çıkar. Enfekte olmuş köpeklerde ilk belirti kolay fark edilebilir seviyede yorgunluk olarak bilinmektedir. Sonrasında ise iştah kaybı ve ateş görülür. Enfeksiyon ilerledikçe köpeklerde ciddi seviyede kusma ve ishal görülmektedir. Tedavi edilmeyen köpeklerde yüksek kalp ritmi ve hipotermi gibi ciddi problemler meydana gelmektedir.

Köpeklerde parvo teşhisi ELISA testi ile konmaktadır. Yaklaşık 10 dakika kadar süren test için dışkı örneği gerekmektedir. Test sonuçları her ne kadar güvenilir olsa da testin negatif çıkması her zamanköpekte parvo olmadığı anlamına gelmemektedir.

serum verilen köpek

Köpeklerde Parvovirüs Tedavisi

Parvo için bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Parvo enfeksiyonu tedavisi, köpeğin vücudunun virüslere karşı savaşabilmesini desteklemeye yönelik planlanır. Serum tedavisi, kusma önleyici ilaçlar, özel beslenme ve elektrolit dengesini sağlamak yöntemlerden bazılarıdır. Bazı köpeklerde bakterinin bağırsaklardan kan dolaşımına sızdığı görülmektedir. Bu gibi durumlarda antibiyotik tedavisi gerekmektedir.

Parvovirüs tedavisi için köpeklerin genellikle 5 - 7 gün boyunca klinikte yatması gerekebilmektedir. Ancak bu durum virüsün miktarına ve belirtilerin ciddiyetine bağlı olarak değişmektedir. Belirtilerin görülmeye başlamasından sonraki 24 - 72 saat çok kritik süreçtir. Parvoya bağlı ölümler en çok bu süreç içerisinde gerçekleşmektedir.

Klinikte yatan köpekler yoğun bakımda tutulmaktadır. Parvo ile enfekte olan köpeklerde hayatta kalma oranı %75 ile %80 arasında değişmektedir. Tedaviye geç başlanması ise bu oranların düşmesine yol açmaktadır. Bu nedenle parvo belirtisi gösteren köpeklerin acilen tıbbi yardım alması gerekmektedir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.