Köpeklerin Kuyrukları Ne İşe Yarar?

31.05.2022 Aysegül Tunçay


Muhtemelen birçok kişi hayatında en az bir kez köpek kuyruğunun işlevini merak etmiştir. "Köpeklerin kuyruğu ne işe yarar?" sorusunun tek bir cevabı yoktur. Köpeklerin evriminde ve hayatında kuyruğun önemli bir yeri vardır. Hatta günlük hayatta kuyruk bir köpek için vazgeçilmez uzuvlardan bir tanesidir. Köpeklerde kuyruğun hareket, denge ve iletişim olmak üzere üç ana işlevi bulunur. Köpekler hayatları boyunca bu üç noktada kuyruklarını kullanırlar.

dengede durmaya çalışan köpek

Denge Kurma

Birçok hayvan için kuyruk denge için çok kritik bir öneme sahiptir. Köpekler hareket ederken kuyruklarını eş ağırlık olarak kullanırlar. Bir köpeği koşarken ya da ince bir yüzeyde yürürken görürseniz dengede durmak için kuyruğunu sürekli olarak hareket ettirdiğini görürsünüz. Kuyruk yaralanması olan köpeklerde denge kaybı görülmesi bu yüzdendir. İp üzerinde yürüyen bir cambazın elindeki denge çubuğunu ters tarafa doğru yatırması gibi köpekler de kuyruklarını vücutlarının eğildiği yönün tersine doğru eğerler. Bu şekilde hareket ederken ağırlık merkezini dengede tutarlar.

Kuyruğun denge için kullanıldığı bir diğer yer ise ani dönüşlerdir. Köpekler hızlı bir şekilde koşarken aniden yön değiştirmek için kuyruklarını kullanırlar. Vücudun ön tarafı köpeğin gitmek istediği yöne doğru döner ancak ileri yönlü momentum vücudun arka tarafının aynı yönde ilerlemesine engel olur. Köpekler kuyruklarını gitmek istedikleri yöne doğru yatırarak vücudun arka tarafının savrulmasını engeller. Bu sayede oldukça sert dönüşler yapabilirler.

ileri doğru atlayan köpek

Hareket

Köpeklerin hareketliliğinde kuyruğun önemli bir yeri bulunmaktadır. Köpekler bazı hayati hareketleri yerine getirirken kuyruklarından yardım alırlar. Köpekler sıçrarken kuyruklarını yukarı kaldırırlar ve bu sayede daha yükseğe zıplayabilirler. Yüksekten yere inerken ise kuyruklarının pozisyonunu alçaltırlar. Bu şekilde vücutlarını inişe aerodinamik bir şekilde hazırlarlar. Köpeklerin sıçrarken yaptığı kuyruk hareketi uçakların kanatlarında bulunan flapların hareketine benzerdir. Köpekler kuyruklarını yüzerken de bir dümen olarak kullanırlar ve bu şekilde yönlerini bulabilirler. Köpekler bu kuyruklarını içgüdüsel olarak çok doğru bir şekilde kullanabilmektedir.

kuyruğu yere paralel köpek

İletişim

Hemen hemen herkesin bildiği konulardan birisi de köpeklerin kuyruklarıyla iletişim kurduğudur. Köpek sahipleri zaman içerisinde köpeklerin kuyrukları ile ne demek istediğini ve köpeğin nasıl bir ruh hali içerisinde olduğunu anlayabilmektedir. Mutlu bir köpeğin kuyruğu havadadır ve sürekli olarak sağa sola, hızlı hızlı hareket eder. Korkmuş bir köpek ise kuyruğunu arka bacaklarının arasından karnına doğru uzatır.

Köpeklerin kuyruklarıyla ne anlatmak istediğini anlamak onları potansiyel bir tehditten korumak için son derece önemlidir. Çünkü köpekler dış dünya ile de kuyrukları aracılığı ile iletişime geçer. Köpeğinizin endişeli olduğunu fark ettiğinizde onu rahatsız eden durumu ortadan kaldırmak ya da farklı bir yere götürmek için kuyruğuna bakmanız yeterlidir.

Köpeklerin kuyrukları iletişimde sadece görsel bir yardımcı değildir. Köpekler kuyruklarını sağa sola sallayarak etrafa koku bırakırlar. Diğer köpeklerle iletişime geçmek için kuyruklarını sallayarak etrafa feromon bırakırlar. İnsanlar feromonların kokusunu alamazlar ancak insanlarda da feromonlar bulunmaktadır ve feromonlar köpekler tarafından algılanabilir.

kuyruğu bacaklarının arasında köpek

Köpeklerde Kuyruğun Kesilmesi

Eski dönemlerde köpeklerin doğduktan hemen sonra kuyruklarının kesildiği bilinmektedir. Bu davranışın temelinde ise kuyruğun kesilmesinin köpeklerin kuduza yakalanmasını engellediğini varsayan bir inanış vardır. Ancak bu doğru bir inanış değildir. Poodles, Pembroke Welsh Corgi, English Springer Spaniel ve Jack Russel Terrier cinsi köpeklerde kuyruğun kesilmesine maalesef günümüzde de sıkça rastlanmaktadır. Ancak köpekler için çok önemli bir uzuv olan kuyruğun kesilmesi tartışmalı ve onaylanmayan bir işlemdir. Hatta bazı ülkelerde köpeklerin kuyruğunun kesilmesi kanunen yasaktır. Ülkemizde de tedavi edici olmayan amaçla köpeklerin kuyruklarının ve kulaklarının kesilmesi, ses tellerinin alınması, tırnak ve dişlerinin sökülmesi için cerrahi operasyonların yapılması yasaklanmıştır. Kuyruk köpekler için sadece iletişim için değil fiziksel güvenlikleri için de çok önemlidir. Ayrıca köpeklerde kuyruğun kısaltılmasının ya da kesilmesinin faydalı olduğunu gösteren herhangi bir bilimsel kanıt yoktur. Kaliteli ve sağlıklı bir hayat için köpeklerin kuyruklarına ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.