Köpekler İncir Yer mi?

Köpekler İncir Yer mi?

23.07.2023 Deniz Öz


Köpeklerimizin, yediğimiz yemekleri merak etmesi ve onlara da ikram etmemiz için bize tatlı tatlı bakmaları, hatta yalvarmaları sık karşılaşılan bir durum. Ancak patili dostlarımızın sağlıklarının devam etmesini sağlama sorumluluğumuz, istedikleri tüm besinleri öncesinde gerekli araştırmayı yapmadan onlara vermemeyi de kapsıyor. "Köpek incir yer mi?" sorusunun yanıtıysa temelde köpeklerin incir yiyebileceği yönünde olsa da bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Köpeğinize incir vermeden önce bilmeniz gereken önemli noktalara yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

insan eline kafasını dayayan köpek

Köpeklerin Beslenme İhtiyaçları ve Tehlike Unsurları

Evcil hayvanlar tür, cins ve kısırlaştırılıp kısırlaştırmadıkları doğrultusunda farklı beslenme ihtiyaçlarına sahip. Sağlıklarının devamlılığı için bu ihtiyaçlarının doğru ve düzenli bir şekilde karşılanması gerekiyor. Söz konusu köpekler olduğunda, ilk olarak yaşam evresine dikkat edilmeli. Yavruluk, yetişkinlik ve yaşlılık döneminde köpeklerin alması gereken kalori miktarı değişiyor. Elbette aktivite seviyesi de önemli. Gün içerisinde daha az hareket eden köpekler yüksek kalori alımı yüzünden obezite sorunu yaşayabiliyorlar. Köpeklerin küçük, orta ve büyük ırk köpek olmaları yine nasıl beslenmeleri gerektiğini etkileyecektir.

Köpeklerin beslenme ihtiyaçlarını en doğru şekilde karşılamak için bahsettiğimiz konulara dikkat ederek tam ve dengeli köpek mamalarının tüketilmesi gerekiyor. Farklı ihtiyaçlara sahip köpekler için özel olarak formüle edilen mamalar, onların ihtiyaçlarının optimum düzeyde karşılanmasını sağlayabiliyor. Köpeğinizin beslenme ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılamak için formüle edilen köpek mamalarını buradan inceleyebilirsiniz. Bunların dışındaki yiyeceklerse, köpeklere çeşitli faydalar sunsa bile, dostlarımızın günlük olarak almaları gereken diğer besinleri almalarını engelleyebilir.

En önemlisiyse, doğru şekilde hazırlanmamış, öncesinde yeterli araştırma yapılmamış ve olması gerektiği şekilde köpeklere sunulmamış ek besinler köpeklere zarar verebilir. Örneğin avokadonun köpeğinize çeşitli zararları varken yaban mersini dostunuz için faydalıdır. Üzüm yemesi ise böbrek yetmezliğine yol açabilir. Yararlı besinlerin bile köpekler tarafından idealden fazla tüketilmesi besine bağlı olarak farklı zararların gündeme gelmesine neden olabilir. "Köpeklerin Yiyebileceği Meyveler ve Sebzeler" adlı içeriğimizden köpeklerin yiyebileceği ve yememesi gereken meyvelerle ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz.

İncirin Köpekler Üzerindeki Etkileri ve Potansiyel Riskler

İncir, köpeklere verilebilecek en sağlıklı meyvelerden biridir ve köpeğiniz için oldukça faydalı besinler barındırır. Yapay ve rafine şekerler değil, doğal şeker barındırır ve köpeğinizin egzersiz yapması için ihtiyaç duyduğu enerjiye kavuşmasına yardımcı olur. Yüksek oranda lif içermesiyle bağırsak hareketliliğini destekler. Lifin yanı sıra su içermesiyle köpeğinizin fazla yemek yemeden tok kalmasını sağlayabilir. İncir, köpeklerin sağlığı için önemli vitamin ve mineralleri de barındırır. A, K ve C vitamini yönünden zengindir. Ayrıca iyi bir kalsiyum, magnezyum, potasyum, bakır, çinko ve demir kaynağıdır.

Bununla birlikte, köpeklere incir vermenin potansiyel riskleri de bulunur. Köpeğinizin diyetine çok fazla incir eklerseniz, sindirim sisteminin olması gerekenden fazla çalışmasına ve ishal olmasına neden olabilirsiniz. İncir ağacının yaprakları, dalları ve kabuğu köpekler için zehirlidir. Köpeğinizin incir ağacının bu bölümlerini tüketmesi kızarıklık, cilt tahrişi ve hatta hayati tehlike ile karşılaşılmasına yol açabilir. İncirin içinde rafine değil, doğal şeker bulunsa da çok fazla tüketilmesi mide rahatsızlığı ve sağlıksız bağırsak hareketlerinin görülmesiyle sonuçlanabilir. Kurutulmuş incirden ise yüksek şeker ve kalori içeriğinden dolayı uzak durulmalıdır. Köpeğinizin incire alerjisi olabileceği de göz ardı edilmemelidir.

meyve sepetinin yanında oturan küçük ırk köpek

Köpeklere İncir Verme Önerileri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpeklere incir verileceği zaman, dostunuzun diyetine yeni bir besin eklediğiniz her seferinde olduğu gibi dikkatli davranmanız gerekiyor. Köpeğinizin diyetine her ne ekliyor olursanız olun, yeni besinlerin bazen köpeklerde mide rahatsızlığına yol açma riski bulunur. Bu yüzden köpeğinize ilk defa incir verirken sayıyı en fazla bir adet ile sınırlamanız önerilir. Bu, köpeğinizin sindirim sisteminin incire alışması açısından oldukça faydalıdır.

İlk defa incir verdiğinizde, köpeğinizin alerjik reaksiyon gösterip göstermeyeceğine dikkat etmelisiniz. Köpeklerde incir alerjisi yaygın bir durum olmamakla birlikte, dostunuzun kusma, hırıltılı solunum, öksürük, gözlerde kaşıntı, deri ya da ağızda kızarıklık gibi bir alerji belirtisi göstermesi durumunda ona yeniden incir vermemeli ve veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz. Ayrıca köpeğinizin diyetini değiştirmeden önce veteriner hekiminizin görüşünü almanız da önerilir.

Elbette incirin köpeğiniz için bir atıştırmalık olduğunu, öğün yerine geçmeyeceğini ve köpeğinize fazla miktarda vermemeniz gerektiğini de unutmamalısınız. Köpeklerin ayda iki adet incir tüketmesi ideal olarak kabul edilebilir. Ancak köpeğinizin büyüklüğüne bağlı olarak ona tek seferde verebileceğiniz incir miktarı değişecektir. Bu miktar küçük ırklarda yarım incirken, büyük ırklarda bir ya da iki tane olabilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.