Köpeklerde Kulak Yaralanmaları

12.09.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Köpeklerde kulak yaralanmalarının birçok farklı nedeni olabilir. Köpeklerin kulaklarında çok sayıda kılcal damar bulunur ve bu bölgede kan akışı son derece fazladır. İnce cilt yapısı ve kan dolaşımının fazla olması kulakta meydana gelen küçük bir kesiğin dahi bir kanamaya yol açabileceği bilinmektedir. Ancak köpeğin kulağının yaralanması sonucunda oluşacak kanama genellikle köpeğe zarar verecek miktarda olmamaktadır. Buna rağmen daha büyük sağlık problemlerinin meydana gelmemesi için yaralanmış olan kulağa uygun müdahalenin gerçekleştirilmesi gereklidir. Bu yazımızda köpeklerde kulak yaralanma nedenleri ve kulak şikâyetleri durumunda alınması gereken tedbirler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Köpeklerde Kulak Yaralanmalarının Nedenleri

Köpeklerde en yaygın görülen kulak yaralanması nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Aşırı kaşıma ya da kafa sallamaya bağlı gelişen yaralanmalar
  • Kulak kanalını tıkayan yabancı maddeler
  • Bakteriyel ya da mantar kulak enfeksiyonları ve enfeksiyonlar sonucu oluşan kulağı aşırı kaşıma ve kafayı sallamaya bağlı gelişen travmalar
  • Oyun oynamaya ya da kavgaya bağlı kulak yaralanmaları
  • Bit, pire, kene ya da sinek parazitleri
  • İç ya da dış kulakta kanser ya da diğer lezyonlar
  • Kulakta gelişen siğil, polip, sebasöz bez adenomu gibi anormal kitleler

Kulakta meydana gelen acı, ağrı ya da kaşıntı hissi köpeğin başını şiddetli bir şekilde sallamasına neden olur. Bu da zaman zaman kulakta yırtılmalara yol açabilir. Kafa sallamaları bazı durumlarda kan kabarcığının oluşmasına neden olmaktadır. Buna işitsel hematom adı verilir.

veteriner hekimde kulak muayenesinde köpek

Köpeklerde Kulak Yaralanmalarının Belirtileri

Köpeklerde kulak kanatlarında ve dış kulakta meydana gelen yaralanmalar oldukça kolay bir şekilde fark edilebilir. Ancak bu durum orta ya da iç kulak için geçerli değildir. Bu nedenle köpeğin farklı davranmaya başlaması durumunda davranışlarını biraz daha yakından takip etmek gereklidir. Kulak yaralanmalarında yaygın görülen belirtiler aşağıdaki gibidir.

  • Kanama
  • Şişlik
  • Kulağa dokunulduğunda hassasiyet
  • Kulak akıntısı
  • Kulaktan kötü koku gelmesi
  • Sürekli kafa sallama
  • Kulak tırmalama
  • Kulağı zemine ya da diğer sert yüzeylere sürtme
  • Koordinasyon ve denge kaybı
  • Ağzı açmada zorlanma

kucağına damla damlatılan sarı köpek

Müdahale Yöntemleri

Kulak yaralanmalarının tedavi yöntemi aslında yaralanmanın nedenine göre değişiklik gösterir. Hafif yaralanmalarda basit bit pansuman yeterli olurken bazı hastalıklarda kapsamlı tedavilerin uygulanması gerekebilir.

Kafa Sallama

Köpeğiniz başını özellikle bir tarafa doğru sallıyorsa yere yakın taraftaki kulağının içini kontrol etmeniz tavsiye edilir. Köpekler genellikle bu hareketi kulaklarına yabancı bir cisim kaçtığında yapar. Yabancı cisim ulaşabileceğiniz yerdeyse ince bir cımbızla alabilirsiniz. Ancak nesneyi çıkarmanın zor olduğu durumlarda veteriner hekimi ziyaret etmeniz gerekecektir. Köpeklerde Kafa Sallama hakkında hazırladığımız içerikte detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kulak Kanaması

Kulakta kanama görülmesi durumunda ilk olarak kanamayı durdurmak gerekmektedir. Bunun için temiz havlu, gazlı bez ya da pamuklu pedlerle baskı yapmak yeterlidir. Birkaç dakika içerisinde kanama sona erecektir. Kanamanın fazla olduğu durumlarda ise köpeğinizin yarasını sararak veteriner hekime muayeneye götürmeniz gerekebilir.

Şişlik

Şişlik ufak bir çarpma sonucu olabileceği gibi bir enfeksiyon sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle kulağın hasar görmemesi için kulağı köpeğin kafasına yaslayarak bandajlayın. Bu şekilde veterinere gidene kadar kulağa daha fazla zarar gelmesinin önüne geçebilirsiniz.

kulağı kontrol edilen siyah köpek

İşitsel Hematom

Köpeğinizin kulağında bir kan kabarcığı gördüğünüzde veteriner hekime gitmeniz tavsiye edilir. İşitsel hematomların içinin boşaltılması tek başına yeterli olmamaktadır. Genellikle kulak kepçelerinde meydana gelen bu içi kan dolu kabarıklıklar sıklıkla tekrarlar. Bu nedenle veteriner hekim tarafından uygun müdahalenin yapılması gerekmektedir. Cildin iyileşebilmesi için hematomun boşaltılması ve dikilmesi gerekir. Kabarcığın boyutu, yeri ve ne sıklıkla meydana geldiği geçici tahliye kararında etkili olmaktadır. Uygulamanın köpek için problemsiz olması adına genellikle anestezi kullanılmaktadır.

İltihap

Orta ya da iç kulakta meydana gelen iltihap dışardan bakıldığında görülemez. Ancak köpekte ateş, kafa sallama, kulağı tırmalama, kulak akıntısı ve kulaktan kötü koku gelmesi gibi çeşitli belirtilere yol açar. Bu gibi belirtilerin görülmesi durumunda veteriner hekime muayenesine ihtiyaç duyulur. Kulak iltihabı tedavisi genellikle antibiyotik ilaç tedavisi şeklinde gerçekleştirilir. Antibiyotik kullanımı önerilmesi halinde veteriner hekimlerin belirlediği dozun, belirlenen süre boyunca, düzenli olarak alınması önemlidir. Köpeklerde Antibiyotik Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler içeriğimizden detaylara erişebilirsiniz.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen Tüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.