Nasıl Bir Köpek Ebeveynisiniz?

31.08.2021 Aysegül Tunçay


Her köpek ebeveyni şüphesiz ki evcil hayvanı için her zaman en iyiyi sunmayı ister. Ancak bu her insanın aynı tarzda ebeveynlik anlayışı olacağı anlamına gelmez. En iyiyi sunmayı isterken nasıl davrandığınız, kararlarınızı nasıl aldığınız ve köpeğiniz ile nasıl bir ilişki kurduğunuz farklılaşabilir. Bu farklılıkların normal olduğunu kabul etmek ve başka köpek ebeveynleri ile konuşurken eksik ya da yanlış hissetmemek gerekir. Ebeveynlik farklı dinamikleri olan; duruma, çevreye ve nihayetinde de ikili ilişkiye göre değişkenlik gösterebilen bir kavramdır. Nasıl iyi köpek sahibi olunur sorusunun cevabı ile nasıl bir köpek ebeveynisiniz sorusunun cevabı birlikte verilmemelidir. Nasıl bir köpek ebeveyni olduğunuz ile iyi köpek sahibi olmak çok farklıdır. Bu yazımızda iki sorunun cevabından ve neden cevapların çok farklı olduğundan bahsedeceğiz.

nasıl iyi köpek sahibi olunur

Köpek Ebeveynliği Tarzınızı Öğrenin

İyi köpek sahibi olmak sizi iyi bir ebeveyn yapsa da her ebeveynin farklı bir tarzı olduğu gerçeğini değiştirmez. Farklı ebeveynlik tarzlarının etkileri değişkendir ancak hepsinin temelinde sevgi olduğunu unutmamak gerekir. Nasıl bir köpek ebeveyni olduğunuz temelde köpeğinizle yaşamaya başladığınızda hayatınızın nasıl değiştiğini görmenize de yardımcı olur. Yaygın olarak görülen ebeveynlik türleri arasında helikopter, otoriter, endişeli ve aile bağları odaklı ebeveynlik yer alır.

Helikopter Ebeveynlik

Çocuk yetiştirmek söz konusu olduğunda en iyi ebeveynlik modeli olmadığı düşünülen helikopter ebeveynlik, köpek yetiştirmede avantajlı olarak kabul edilmektedir. Köpeklerine oldukça fazla bağlı olan helikopter ebeveynler onların yaşam standartlarını yükseltmek için kendi zamanlarını feda etmekten hiç kaçınmazlar. Köpek sahibi olmak elbette sorumluluk gerektirir ancak bu ebeveynler için durum biraz daha farklı olabilir. Hazır mama formülleri yerine her gün hazırlanan özel mamalar; köpeğin hava şartlarına göre giydirilmesi, uzun sürecek ayrılıkları ortadan kaldırmak için tatillerin köpeğe göre planlanması ya da tamamen ajandadan çıkarılması, evde olunmayan zamanlarda kamera ile köpeğin takip edilmesi gibi yaklaşımlar helikopter ebeveynlik yaklaşımları olarak ifade edilir. Tüm bu yaklaşımlar köpek ile sahibi arasında çok büyük bir bağ kurulmasına yardımcı olur.

Otoriter Ebeveynlik

Bu ebeveynlik modelinde köpeğin yaşam alanında katı kurallar olduğunu söylemek mümkündür. Yemek, aktivite, yürüyüş, taranma, banyo zamanları kesin kurallar ile belirlenmiştir. Elbette köpeklerin rutin yaşamı sevdiği gerçeği göz önünde bulundurulduğu zaman bu ebeveynlik modeli bir köpeğin kendini güvende hissetmesi açısından oldukça değerlidir. Ancak otorite seviyesini fazla artırmak köpeğin kendini yalnız ve sevgisiz hissetmesine neden olabilir. Bazı insanlar için iyi köpek sahibi olmak çok katı kuralların uygulandığı, köpeğin rutininin asla şaşmadığı ve kuralların esnetilmediği bir yaşam biçimidir. Ama bunun köpek üzerinde farklı etkilerinin olabileceği unutulmamalıdır. Belirli oyun ve aktivite zamanlarının dışında köpek ile iletişim kurmak, ilgi taleplerini her defasında reddetmemek gibi davranışlar ile otoriter ebeveynlik dengesi sağlanabilir. Aksi durumda köpek kendisini ailenin bir parçası olarak göremez, çok otoriter ebeveynler için de köpek ailenin bir üyesi değil ailenin evcil hayvanıdır. Dengenin iyi korunması, köpeğin sevildiğini ve aileye ait olduğunu hissetmesi sağlanmalıdır. Otoriyer bir köpek sahibi olduğunuzu düşünüyorsanız köpeğinizle daha çok zaman geçirmenize yardımı olacak keyifli ve öğretici köpek oyuncaklarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

iyi köpek sahibi

Hoşgörülü Ebeveynlik

Hoşgörülü ebeveynlik kavramını ilk duyduğunuz zaman bunun ideal bir ebeveynlik olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bu tür ebeveynler genellikle köpeklerine her konuda izin veren ve nihayetinde de köpeğin çok şımarmasına neden olan ebeveynlerdir. Köpeğin kurallarının olmaması ve çok az eğitim alması ilk bakışta sorun olarak görülmeyebilir. Bu tür ebeveynlerin sahip oldukları köpekler genellikle çok neşeli ve aktif gözüktükleri için ebeveynlik tarzı çok güzel gözükebilir. Ancak bu ebeveynlik modelinde köpeğin diğer insanlarla ve evcillerle ilişkilerinde sorun yaşaması olasıdır. Bu yetiştirme tarzı ile büyüyen köpekler komutları görmezden gelirler ve canları ne isterlerse onu yapmak isterler. Tasma ile yürümek onlar için zordur, diğer insanlarla aniden etkileşime girerek onları kolayca korkutabilirler. Aşırı hoşgörülü olmak köpeğin uzun vadede davranış sorunları yaşamasına neden olabilir. Bu nedenle belirli sınırların olması, kötü davranışların doğru yönlendirilmesi ve iyi davranışların ödüllendirilmesi gibi adımlar ile köpeğin daha çok söz dinlemesi sağlanabilir. Fazla hoşgörülü bir köpek ebeveyni olduğunuzu düşünüyorsanız köpeğinizin eğitiminde kullanabileceğiniz ürünleri buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Endişeli Ebeveynlik

Köpeğin her hareketinden bir hastalık semptomu çıkarmaya çalışmak endişeli ebeveynliğin en net tanımıdır. Elbette bir köpeğin sağlığını önemsemek, düzenli veteriner hekim ziyaretlerini gerçekleştirmek, köpeği gözlemleyerek bir sağlık sorunu olup olmadığını anlamaya çalışmak çok değerlidir. Ama bunun bir sınırı olmadığı zaman hem köpek bu durumu kötüye kullanmaya alışır hem de farklı sağlık sorunları gündeme gelebilir. Endişeli ebeveynler köpeklerinin kuyruklarını sallamadığı, sadece uzanıp dinlenmesini bir soruna yorabilirler. Bunun sonucunda ise köpeğin keyfinin yerine gelmesi için lezzetli bir ödül maması ya da normalde yememesi gereken bir yiyecek ile dikkatleri dağıtılır. Bu davranışı fark eden köpekler istediklerini almak için davranışa neden olduğunu düşündüğü hareketi sık tekrarlamaya başlar. Sonucunda fazla kilo alımı, sağlıksız beslenmeye bağlı sorunlar gündeme gelmesi kaçınılmazdır. Endişeli ebeveynlerin rahatlamayı öğrenmesi gerekir. Köpeklerin günün her anından aynı enerjiye ve mutluluğa sahip olmaması kötü bir ebeveyn olduğunuz anlamına gelmeyeceği için köpeğe kişisel alan verip, duygularını ifade etmesine izin vermek gerekir.

Aile Bağları Odaklı Ebeveynlik

Bu ebeveynlik modelinde köpeğin kesinlikle bir aile üyesi olduğunu söylemek mümkündür. Ancak köpeğin yine de bir insan olmadığı yani köpeklere özgü ihtiyaçları olduğu gerçeği de kabullenilmiştir. Köpeklerin bebeklerden ya da çocuklardan farklı özel ihtiyaçları olduğunu bilerek onlar için en iyiyi hedefleyen ebeveynlik türü aile bağları odaklı ebeveynlik olarak ifade edilir. Kurallar ve sınırlar olduğu kadar bolca sevgi ve ilgi de vardır. Oldukça dengeli bir ebeveynlik modeli olarak görülen bu model ile yetiştirilen köpeklerin genellikle dengeli ve kontrollü davranışları olduğunu söylemek mümkündür. Günlük aktivitelerinde insanlarla etkileşime girseler de insanların koydukları sınırları aşmama konusunda oldukça başarılıdırlar.

köpeklerde nelere dikkat edilir

Nasıl İyi Köpek Sahibi Olunur?

İyi köpek sahibi olmak ebeveynlik tarzınızdan çok farklıdır. Özellikle ilk kez köpek sahiplenenler için nasıl iyi köpek sahibi olunur? sorusunun cevabı ilk bakışta karmaşık gelebilir ancak temelde köpeğinizin özel gereksinimlerine karşı gösterdiğiniz hassasiyet ne kadar iyi olduğunuzun bir göstergesi olacaktır. Köpeklerde nelere dikkat edilmeli? sorusunun cevabı oldukça kapsamlıdır. Beslenme, barınma, oyun, aktivite ve çeşitli bakım ihtiyaçlarının köpeğin ırkının özelinde belirlenmesi gerekir. Köpeğinizin bakımı ile ilgili soru işaretleriniz varsa blog sayfamızdaki köpek sağlığı, köpek bakımı, köpek beslenmesi, yavru köpek bakımı ve köpek eğitimi özelindeki içeriklere göz atabilirsiniz.

İyi köpek sahibi olmak bilgili olmayı gerektirir. Köpeğinizin ihtiyaçlarını bilmeniz, onun için doğru seçimler yapmanıza yardımcı olur. Bilgili olmak köpek sahiplenmenden önce edinilmesi gereken bir özelliktir. Bu sayede yaşam şeklinize, aile yapınıza, yaşam alanınıza ve günlük rutininize uyum sağlayacak bir köpek sahiplenebilirsiniz. Her köpek ırkının özel gereksinimleri olduğu unutulmamalıdır. Bazı büyük ırk köpeklerin sağlıklı bir şekilde yaşamını devam ettirebilmesi için bahçede yaşamaya ihtiyaçları olabilir, bazı ırklar havlama yatkınlıkları sebebiyle apartmanda yaşayan insanlar için zor bir tercih olabilir. Köpeğin günlük egzersiz gereksiniminin bile yaşam şartlarınıza uygun olması iyi bir aile olmanın temelidir. Yoğun çalışma saatlerine sahip, evde kaldığı kısa süreyi dinlenerek geçirmek isteyen insanlar için enerji seviyesi ve egzersiz ihtiyacı yüksek köpekler önerilmez. Bu bilgiler ile yapılan seçimler iyi bir köpek sahibi olma yolunda doğru adımlar atmanıza yardımcı olur. Köpeklerin ihtiyaçları için araştırma yapmak, doğru mama seçiminden uygun oyuncak tercihine kadar farklı süreçlerde hem veteriner hekimlere danışarak hem de otoritelerin sundukları makaleleri okumak bu alanda bilgi sahibi olmanıza yardımcı olur. Bunların yanı sıra köpek bakımı ile ilgili kolay göz ardı edilebilecek gereksinimleri de bilgilenerek öğrenebilir ve yaşamınıza entegre edebilirsiniz.

İyi bir köpek sahibi olduğunuzun bir diğer göstergesi de köpeğinizin sosyal yaşamdaki davranışlarıdır. Bir köpeğin sosyalleşmesi, diğer insanlarla ve hayvanlarla doğru iletişim kurabilmesi adına çok önemlidir. Bunun yanı sıra köpeğin eğitim alması ve yaşamında sınırlarının olması da sağlıklı bir ilişki için gereklilik olarak kabul edilmektedir. Köpeklerin sosyalleşme ihtiyacı yüksektir. Ayrıca ırk özelinde eğitim ihtiyacı farklılık gösterse de temel eğitim her köpek için önemlidir. İnatçı ve zor eğitilebilir ırk mensubu olan köpeklerin eğitimlerinin daha yoğun olması gerekebilir.

Köpek sahiplenmenin ciddi bir sorumluluk olduğunu ve bu ilişkinin uzun süreli ilişki olacağını en baştan kabul etmek gerekir. Bir köpek ile bağ kurduğunuz zaman bu ilişkinin uzun süreli olduğunu, köpeğinizin uzun ve mutlu bir yaşama sahip olması için ihtiyaç duyduğu her şeyi doğru bir şekilde karşılamanız gerektiğini unutmamalısınız. Tüm evcil hayvanların sağlıklı ve konforlu bir yaşama sahip olmaları için biz insanlara ihtiyaç duyduğu günümüzde bir köpek sahiplenmenin çok uzun süreli bir anlaşma olduğunu unutmamak, iyi bir köpek sahibi olduğunuzun göstergesidir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.