Güneşlenmek Köpekler İçin Faydalı mı?

02.03.2023 Deniz Öz


Köpekler fırsatını bulduklarında güneşlenmekten keyif alan, bulundukları evlerde ya da dış mekânlarda güneşli alanlara yönelen canlılardır. Siz de köpeğinizin böyle bir davranış sergilediğine büyük ihtimalle şahit olmuşsunuzdur. Peki bu davranışın ardında ne yatar? Güneş ışığı köpeklere faydalı mıdır? Güneşe çıkan köpekler için alınması gereken tedbirler nelerdir? Tüm bu soruların yanıtlarını yazımızda keşfedebilirsiniz.

sırt üstü yatan güneşlenen golden Retriever

Güneş Işığının Faydaları

Güneş ışığına maruz kalmanın köpeklerin sirkadiyen ritiminin düzenlenmesine yardımcı olduğu biliniyor. Hava karardığında melatonin seviyesinde artış meydana geliyor ve bu durum beyne uyku zamanının geldiği sinyallerini veriyor. Güneş ışığına maruz kalınması ise köpeklerin uyanıklığa geçişini temsil ediyor.

Ancak sirkadiyen ritmi salt uyku ve uyanıklık döngüsüne indirgemek eksiksiz bir yaklaşım olmaktan uzak. Köpeklerin sirkadiyen ritmi, enerji metabolizması gibi farklı fizyolojik süreçler üzerinde de etki sahibi. Dolayısıyla bu ritmin sağlıklı olması köpeklerin fiziksel sağlığı için de son derece önemli.

Bu söylemi kış aylarında günleri karanlık geçen bölgelerde yaşayan köpeklerin karşılaştıkları şikâyetlerle destekleyebiliriz. Kışları karanlık geçen, kutuplara yakın bölgelerde yaşayan köpeklerin bazılarında ışığa duyarlı alopesi rahatsızlığına rastlanabiliyor. Genellikle vücutlarının yan kısımlarındaki tüylerin simetrik olarak dökülmesi ile karakterize bu durum, mevsimsel bir hastalık olarak değerlendiriliyor. Tüyleri dökülen köpeklerin bahar aylarında tüyleri yeniden çıkıyor. Bu mevsimsel hastalığın kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte epifiz bezinin güneş ışığına duyduğu ihtiyacın hastalığın kaynağı olduğu düşünülmektedir.

Güneş ışığının köpekler için bir diğer faydası da serotonin salınımını artırması. Serotonin mutluluk hormonu olarak da bilinen bir nörotransmitter. Birçok farklı fonksiyona sahip. İyi hissedilmesini sağlıyor ve ruh hâlini düzenliyor. Özetle güneş ışığına maruz kalan köpekler sakinliyor ve rahatlıyor.

Köpekler Güneşe Çıkınca D Vitamini Sentezleniyor mu?

İnsanlardan ve diğer birçok hayvandan farklı olarak köpeklerin güneş ışığına çıktıklarında verimli bir şekilde D vitamini sentezledikleri söylenemez. Bu nedenle kas ve iskelet sistemi başta olmak üzere köpeklerin metabolik faaliyetleri için önemli vitaminlerden olan D vitamini ihtiyacı besin ve/veya takviyeler yoluyla vücutlarına alınmalıdır. Köpeklerde D vitamini eksikliği farklı sağlık sorunlarına neden olabilir.

su dolu metal kovada yatan labrador retrieve

Güneş Işığının Tehlikeleri de Var!

Gün içinde güneş ışığına maruz kalmak köpekler için birçok fayda sunsa da dikkatli olmakta fayda var. Sürekli güneş altında kalınması köpeklerin sağlığı için tehlikeli sonuçlara neden olabiliyor. Özellikle sıcak yaz günlerinde dengenin iyi ayarlanması lazım. Köpekler İçin Havanın Gerçekten Sıcak Olduğunu Nasıl Anlarsınız? adlı içeriğimizde bu konu hakkında önemli bilgiler bulabilirsiniz.

Sıcak yaz günlerinde sürekli güneşte kalınması köpeklerde hipertermiye neden olabilir. Vücut ısısının tehlikeli derecede yükselmesi ile karakterize bu durum acil tıbbi müdahale gerektirebilir. Nefes almada zorlanma, hâlsizlik ve salyada fazlalaşma sıcak çarpmasının tipik belirtileri arasındadır.

Sıcak çarpması bazı köpek ırkları için daha ciddi bir risk olarak karşımıza çıkar. Basık yüzlü köpeklerde, diğer bir deyişle brakisefalik köpek ırklarında sıcak çarpması riski artar. Bu köpeklerin yaşadıkları solunum zorlukları sıcak havalarda kendilerini efektif şekilde soğutmalarını engelleyebilir. Aynı şekilde aşırı kilolu, büyük ırk, kronik sağlık sorunları yaşayan ve kalın kürke sahip olan köpekler için de ek tedbirler alınması önemlidir.

Güneş ışınlarına fazla ve uzun süreli maruziyetin yol açabileceği sağlık sorunlarından biri güneş yanıklarıdır. Özellikle burun, kulak ve göz çevresi gibi tüylerin seyrek olduğu alanlarda güneş yanığı riski yüksektir. Maruziyetin kronikleşmesi ile köpeklerde cilt kanseri riskinin artabildiği de bilinmektedir. Detaylı bilgi için Köpeklerde Cilt Kanseri adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Yaz aylarında dışarıda zaman geçiren köpeklerin temiz suya erişimlerinin sağlanması oldukça önemlidir. Güneş ışınlarının dik geldiği saat dilimlerinde mümkünse ev içerisine alınmaları önerilir. Tüylerinin bulunmadığı ve seyrek olduğu vücut kısımlarına, köpeklerin cilt gereksinimleri doğrultusunda formüle edilen güneş kremleri sürülmelidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.