Köpeklerde Fazla Proteinin Zararları

Köpeklerde Fazla Proteinin Zararları

27.07.2023 Aysegül Tunçay


Köpeğiniz için en iyi ve doğru mamayı bulmak, özen isteyen bir süreçtir. Alternatifler arasından seçim yaparken birçok unsuru göz önünde bulundurmak gerekir. Mamaların içeriğindeki besin değerlerinin ideal aralıkta olmasıysa bunlardan biridir. Buna dikkat edilmez ve köpekler aşırı protein içeren mamalarla beslenirse çeşitli sorunlar yaşayabilirler. Elbette bu söylem yalnızca mamalar için geçerli değildir. Köpeğin diyeti bir bütündür ve ona verilen ek gıdalar da aşırı protein alımına neden olmamalıdır. Köpeklerde fazla protein alımının etkileri ve köpeklerin ihtiyaç duydukları optimal protein miktarı hakkında önemli bilgilere yazımızın devamından ulaşabilirsiniz. Köpekler için onların gelişimlerine ve sağlıklarının devamlılığına katkı sağlamak üzere formüle edilen tam ve dengeli köpek mamalarını incelemek için ise buraya tıklayabilirsiniz.

mutfak önlüğü giymiş tarif oturan köpek

Köpeklerin Protein İhtiyacı ve Optimal Miktarlar

Köpeklerin etobur olduklarına ve çoğunlukla etten oluşan bir diyete ihtiyaç duyduklarına dair çok sık duyulan ancak yanlış bir kanı vardır. Bunun nedenlerinden biri, köpeklerin etobur olan kurtlarla akraba olmasıdır. Diğeriyse, köpeklerin, diğer et yiyen türleri de kapsayan Carnivore altında sınıflandırılmasıdır.

Ancak günümüzde, köpeklerin sindirim sistemleri kurtlardan farklıdır. Ayrıca foklardan morslara dek çok farklı canlılar Carnivore olarak sınıflandırılır. Yapılan bir araştırmaya göre, köpekler yalnızca kırmızı et, kümes hayvanları, balık gibi hayvansal protein kaynaklarını ve nişasta bazlı bitkileri değil tahıl, ot ve meyve gibi farklı besinleri de sindirebilmektedir. Bu da onları tıpkı insanlar gibi omnivore canlılar yapar. Bu yüzden protein, karbonhidrat ve yağ içeren dengeli bir diyete sahip olmaları gerekir. Elbette bu, köpeklerin proteine ihtiyacı olmadığı anlamına gelmez. Köpekler etobur olmasalar da gelişmek için proteinde bulunan temel amino asitlere ihtiyaç duyarlar. Diğer taraftan, köpeklerin hayvansal proteinler dışında bitkisel protein alması da önerilir. Diyetleri ideal olarak bu iki protein kaynağının bir karışımından oluşmalıdır.

Köpeklerin alması gereken optimal protein miktarı ise köpeğin bulunduğu yaşam evresi, ırkı ve yaşam tarzı gibi farklı değişkenlerden etkilenecektir. Bu yüzden köpeklerin ihtiyaç duyduğu protein miktarı için net bir söylemde bulunmak mümkün değildir. Güvenilir ve kaliteli köpek mamaları ise bu değişkenler göz önünde bulundurularak formüle edilen farklı seçeneklerle sunulur. Örneğin köpeğin ırkına, yaşına, genel sağlık durumuna ve özel ihtiyaçlarına göre hazırlanan çok sayıdaki seçenek arasından seçim yapmak mümkündür.

Bu noktada, köpeğinizin protein alımını sınırlarken bu seviyeyi yanlışlıkla çok düşük tutmamaya özen göstermelisiniz. Köpekler enerji ihtiyacını karşılamak ve güçlü kaslara, kemiklere, eklemlere sahip olmak için proteine ihtiyaç duyarlar. Köpeklerin diyetinin kuru mama bazında minimum hangi oranda protein içermesi gerektiği konusunda genel bir söylemde bulunmak gerekirse, bu değerin yetişkin köpekler için %18 iken yavru köpekler ve emziren anne köpekler için %22,5 olduğu söylenebilir.

sebze dolu mama tabağına bakan köpek

Aşırı Protein Tüketimiyle İlişkili Sağlık Sorunları ve Önlemler

Protein, yüksek kalorili bir besindir. Bu yüzden yüksek protein alımı, yüksek kalori alımı anlamına gelir. Köpeklerin ihtiyaç duyduklarından daha fazla kalori almasıysa obezite sorununa neden olabilir. Ayrıca bir köpeğin böbrek ya da karaciğer sorunları varsa yüksek protein içeren bir diyet bu organların yükünü artırarak hastalıkların şiddetlenmesine yol açabilir. Yaşlı köpeklerin de yüksek oranda protein içeren diyetlerle beslenmemesi önerilir.

Vücutları gelişimini sürdürdüğü için yavru köpekler yetişkin köpeklerden daha fazla proteine ihtiyaç duyarlar. Ancak bu noktada yine köpeğin ırkı ve günlük aktivitesinin dikkate alınması gerekir. Örneğin büyük ırka mensup bir yavru köpeğin ihtiyacından fazla protein içeren bir diyetle beslenmesi çok hızlı bir şekilde kilo almasına ve aşırı kiloya bağlı olarak anormal eklem gelişimi sorunu yaşamasına neden olabilir. Bununla birlikte, yavru köpek ilerleyen dönemlerde artrit gibi sorunlara daha açık hâle gelebilir.

Köpeğinizin diyeti konusunda veteriner hekiminizle görüşmek, tam ve dengeli bir mamayla beslenmesini sağlamak, köpeğinize verdiğiniz yüksek protein içerikli atıştırmalıkların günlük protein ihtiyacının içerisinden düşülmesi gerektiğini unutmamak alınabilecek basit ancak etkili önlemlerdir.

çimlerde koşan köpek

Fazla Protein ve Hiperaktivite

Köpeklerin hiperaktif ve agresif olması evcil hayvan sahipleri tarafından istenen bir davranış değildir. Ancak aşırı protein bu davranış problemlerini körükleyebilir. Daha önce bahsettiğimiz gibi, köpekler enerji ihtiyaçlarını proteinden karşılarlar. Dolayısıyla daha fazla protein, daha fazla enerji demektir. Köpeğin sahip olduğu enerjiyi günlük normal rutiniyle atamamasıysa hiperaktif davranışlara neden olabilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.