Köpeğiniz Size Güveniyor mu? Köpeklerin Güveni Nasıl Kazanılır?

Köpeğiniz Size Güveniyor mu? Köpeklerin Güveni Nasıl Kazanılır?

19.07.2021 Deniz Öz


Köpek ve insan arasındaki bağların derinliğinin hafife alınmaması gerekir. Köpek ve insan arasındaki karşılıklı sevgi ve güven bu türler arası ilişkinin en temel özelliklerindendir. Genel kanının aksine "köpeğimin güvenini nasıl kazanabilirim?" sorusunun tek yanıtı onu beslemek değildir. Köpeğin güvenini kazanmak özünde bir süreç meselesidir ve köpeğin saygısını kazanmak ile yakından ilişkilidir. Köpekler hayatımızı güzelleştiren son derece sosyal canlılardır ve onlarla bir arada yaşamak, köpekle bağ kurmak herkes için yepyeni deneyimler anlamına gelir. Onu sahiplenme ile birlikte gelen sorumlulukları eksiksiz bir şekilde yerine getirmek ve onun güvenini kazanmanın mutluluğuna erişmek tarif edilmesi zor bir ayrıcalık olarak kabul edilmelidir. Bu yazımızda köpeğin güveni nasıl kazanılır? ve köpeğiniz size güveniyor mu? gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

yerde oturan bir kadın ve iki küçük ırk köpek

Köpeğin Güveni Nasıl Kazanılır?

Bir köpek sahiplenmeye karar verdiyseniz köpeğin güvenini kazanmak için acele etmemeli sabırlı ve dengeli davranmalısınız. İlk izlenim onlar için de oldukça önemlidir. Dostunuzla karşılaştığınızda köpeklere olan aşkınızı belli edecek davranışlar sergilemek isteyebilirsiniz ancak bu tavır onu ürkütebilir. İlk tanışmada pozitif bir izlenim yaratmak istiyorsanız bekle ve gör yaklaşımı daha uygun bir seçim olacaktır. Size ve ortama alışmasını beklemek, bu sürede onu sevgi gösterileri ile gerginleştirmemek ve onun size gelmesini sağlamak başarılı bir tanışma gerçekleşmesini sağlayacaktır. Sonrasında ise atacağınız adımlar köpeğin güvenini kazanmak için belirleyici olacaktır. Siz de dostunuzun güvenini kazanmak istiyorsanız şu hususlara dikkat etmelisiniz;

1. Ona Alan ve Zaman Verin

Yeni bir ortam, yeni bir yuva, yeni insanlar köpeklerin kendilerini stres altında hissetmelerine neden olabilir. Tanıdık olmayan şeyler onlar için tehdit edicidir. Eve yeni geldiğinde yaşanan heyecanı ve mutluluğu ona yansıtmak köpeğin güvenini kazanmak için doğru bir yaklaşım değildir. Ortama alışması için zaman tanımalı ve size gelmesi için ona sabır göstermelisiniz.

2. Göz Temasından Kaçının

Köpekler için çok yakın olunmayan kişilerle ya da canlılarla göz teması kurmak tercih edilen bir davranış biçimi değildir. Köpekler bu davranışı meydan okuma olarak algılayabilirler. Yeni tanıştığınız dostunuzla göz temasından kaçınmak, göz teması kurulduğu anda ise esnemek yapabileceğiniz en doğru şeylerdendir. Esneyerek onun bilinçaltına rahatlama sinyalleri gönderebilirsiniz!

3. Beden Dilini Çözmeye Çalışın

Köpeklerde stres belirtilerinin gözlemlenmesi onların güvenini kazanmak için ne zaman harekete geçilmesinin belirlenmesi adına oldukça önemlidir. Stres belirtileri gösteren köpeklere yaklaşmak köpeğin güvenini kazanma sürecinde zaman kaybetmek anlamına gelecektir. Köpeğin kulakları düşükse, kafası aşağı bir pozisyonda duruyorsa, endişeli bir ifadesi varsa, dudaklarını yalıyorsa, esniyorsa gergin olduğu düşünülmeli ve onun çok üzerine gidilmemelidir.

çimlerde beyaz yavru köpek

4. Davranışlarını Ödüllendirin

Yeni dostunuzla bir arada yaşadığınız süre boyunca onu kendi haline bıraktınız ve artık kendiliğinden size yanaşmaya başladı! Şimdi onu ödüllendirmek için tam zamanı. Köpeklere ödül mamaları ile büyük bir keyif yaşatabilir ve size olan tavrını mutlulukla özdeşleştirebilirsiniz. Köpek ödül mamalarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

5. Onu Mutlu Edecek Bir Rutin Oluşturun

Onun için uyabileceğiniz bir rutin oluşturun. Tuvalet ihtiyaçlarının giderilmesi, beslenmelerinin tamamlanması ve diğer gereksinimlerinin karşılanması adına oluşturacağınız bir rutin ve bu rutine gösterdiğiniz uyum onun güvenini kazanmak için temel adımlardır.

6. Onunla İlgisini Çekmeye Çalışın

Sizi tanıması ve keşfetmesi için ona fırsat tanımalısınız. Televizyon izlerken her zamankinden farklı olarak yere uzanabilir ve size gelmesini bekleyebilir, size bakarken bir anda kalkıp evde dolaşabilir ve hatta elinize oyuncak alıp ona seslenmeden zaman geçirebilirsiniz. Tüm bu adımlar onu size çekecek ve sizi daha yakından tanımak için çaba harcamasına neden olacaktır.

7. Onunla Oyun Oynayın

Köpekler meraklı ve keşifçi canlılardır. Eğlenmeleri ve aynı zamanda sağlıklı kalmaları için egzersiz yapmaya ihtiyaçları vardır. Egzersizleri onların fazla enerjilerini atması için de önemlidir. Onun egzersiz yapmasının en kolay ve eğlenceli yolu da şüphesiz onunla oyun oynamaktır. Onunla oyun oynamak köpek ile bağ kurmanın en eğlenceli yöntemi olma özelliği de taşır. Dostunuzla bağ kurmanızı sağlayacak köpek oyuncaklarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

8. Onun Zihnini Meşgul Edin

Köpeklerin zihnini meşgul etmek daha stabil bir psikolojiye sahip olmalarını sağlamak anlamına gelir. En sevdiği oyuncağı ile zaman geçirmesini sağlamak, dikkatini çekecek eğitimler için zaman ayırmak köpeklerin zihinsel olarak meşgul olmasını sağlar ve sizinle daha sıkı bağlar kurmasına yardımcı olur.

Yürürken sahibine bakan Rottweiler cinsi köpek

9. Onun Eğitimine Odaklanın

Hem eğleneceği hem de eğitilebileceği kısa molalar köpeklerle bağ kurmanın en garantili ve verimli yöntemlerindendir. Pozitif yaklaşımla verilen eğitimler onunla kurulan bağları derinleştirirken aynı zamanda güvenini kazanmak için mükemmel bir fırsat sunacaktır. Dikkat edilmesi gereken eğitimler sırasında zorlanmamaları, sert tavır görmemeleri ve bunaltılmamalarıdır.

Tüm bu adımlarla köpeklerin güvenlerinin kazanılması mümkündür. Köpeklerin güvenini kazanmak düşünüldüğü kadar kolay değildir ve emek gerektirir. Ancak bir kez kazanıldığında da bu ayrıcalığın kaybedilmesi kolay olmayacaktır. Size güvenen ve karşılıksız seven bir dosta sahip olmanın keyfi uzun yıllar devam edecektir.

bahçede sahibinin eli ile temas eden Terrier cinsi köpek

Köpeğiniz Size Güveniyor mu?

Belki dostunuzu uzun yıllar önce sahiplendiniz ve birlikte mutlu bir hayat sürüyorsunuz. Köpeğinizin sizi çok sevdiğinden de size çok güvendiğinden de eminsiniz. Peki gerçeklerle düşünceleriniz ne kadar uyuşuyor? Köpeğiniz size güveniyor mu? İşte dostunuzun size güvendiğinin belirgin sinyalleri;

1. Siz Evden Gidince Ortamda Panik Havası Esmiyorsa...

Köpekler insanlarla zaman geçirmekten hoşlanırlar ve lideri olarak gördükleri kişilerin yanında olmak isterler. Siz evden ayrılırken dostunuzun üzülmesi mümkündür ancak ortada bir panik havası esiyorsa güvenli bağlanmanın tam olarak gerçekleşmediğini düşünebilirsiniz. Köpeklerde ayrılık kaygısı belirtileri birçok kişi için içten içe sevgi mesajları anlamına gelse de aradaki güven bağı sorgulanmaya açıktır. Köpeklerde ayrılık kaygısı hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

2. Sizinle Göz Teması Kurmaya Gönüllüyse...

Köpekler için birinin gözlerinin içine bakmak ve onunla göz teması kurmak provoke edici bir eylem olarak nitelendirilir. Ancak söz konusu güvendikleri bir kişi olduğunda köpekler onunla göz teması kurabilirler ve hatta güvendikleri bir kişi ile göz teması kurduklarında köpeklerin oksitosin hormonu salgıladıkları bilinmektedir. Bu hormon anne ve bebek arasındaki bağı güçlendiren hormondur!

Dizüstü bilgisayara yaslanan kahverengi köpek

3. İlgi Çekmeye Çalışıyorsa...

Her köpeğin kendi tercihleri vardır, bazıları kendilerine özel alan isteyebilirken bazıları hep insanları ile birlikte olmayı tercih eder. Seçimleri ne olursa olsun sahibine güvenen bir köpek onun yanına gelecek ve sonsuz sarılmaların bir parçası olmayı isteyecektir.

4. Sırt Üstü Yatıyorsa...

Köpekler çok sıcak havalarda serinlemek için sırt üstü yatabilirler ancak mevsimden bağımsız olarak bu uyuma şekli tercih ediliyorsa büyük zafer sizin demektir. Köpeğiniz yanınızda sırt üstü uzanıp tüm hayati organlarını açıkta bırakıyorsa onun güvenini kazandığınızdan emin olabilirsiniz.

5. Adım Adım Takipteyseniz...

Bir köpeğiniz varsa ve siz isteseniz de istemeseniz de her anınız sevgi dolu bir takiple geçiyorsa çok şanslısınız! Hem seviliyorsunuz hem de güvenilen bir lidersiniz! Tabii kişisel sınırlarınızı korumakta zorlanabileceğiniz de ifade edilebilir! Yine de her daim gözlerinin üzerinde olması ve siz harekete geçtiğiniz anda zeminde çınlayan pati seslerinin güzelliği her şeye bedeldir.

Kadının kucağında yatan Pug cinsi köpek

6. Size Tüm Ağırlığını Vererek Yaslanıyorsa...

Siz otururken tüm ağırlığı ile size dayanıp oturan ya da ağırlığını hissettirerek yanınıza uzanan bir dostunuz varsa mükemmel bir beraberlik yaşadığınızı düşünebilirsiniz. Köpeğinizin güvenini kazandığınızı gösteren bu davranış aynı zamanda onun koruma içgüdülerini de açığa çıkardığınızın göstergelerindendir.

Bu saydığımız davranışlar köpeğinizin size güvendiğinin açık göstergeleridir, yine de her köpek kendi karakterine sahiptir. O size güvendiğinde bunu hissedersiniz, dolayısıyla insan ve köpek arasındaki tüm ilişkinin maddeleştirilmesi mümkün değildir. Önemli olan ne hissettiğiniz ve ona neler hissettirdiğinizdir. Dostunuzla birlikte uzun ve mutlu yıllar dileriz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.