Dünyanın En Ünlü Köpekleri

24.04.2022 Deniz Öz


Sinemanın gelişmeye başladığı en erken dönemlerden itibaren köpekler filmlerin vazgeçilmez parçalarından bir tanesi olmuşlardır. Üstelik sinemada köpekler sadece yan rollerde de değildir, birçok filmin baş kahramanları olarak izleyici üzerinde derin etki bıraktıkları, birçok köpeğin isim kaynağına dönüştükleri bilinmektedir.

Köpeklerle ilgili filmler sinemanın her döneminde büyük ilgi toplamayı ve bu filmlere renk katan köpekler birçok sahiplendirmenin nedenine dönüşmeyi başarmıştır. Filmlerle tanıdığımız ve zekalarına hayran kaldığımız köpeklerden bazıları aynı zamanda dünyanın en eğitimli köpekleri arasında bulunmaktadır. Köpekler, animasyondan bilim kurgu filmlerine kadar birçok farklı filmde rol aldığından dünya genelinde bilinirliğe sahip birçok köpek olduğu söylenebilir. Bu yazımızda rol aldıkları filmlerle hem sinema tarihinde hem de hayvanseverler nezdinde unutulmazlar arasına giren, dünyanın en ünlü köpekleri hakkında bilgi bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.

bebeğin yanında oturan küçük ırk köpek

Blair

1905 yılında İngiltere'de çekilen "Rescued by Rover" kült sinema filmlerinden bir tanesi. Rescued by Rover bir köpeğin rol aldığı ilk film olma unvanına da sahip. Öyle ki bir dönüşümün başlangıcı olma niteliği taşıyor; bu film sinemanın gerçek bir sanat formu olarak kabul edilmesine katkı sunan eserler arasında gösteriliyor. Rescued by Rover'da Rover rolünü Collie türünde Blair isminde bir köpek canlandırıyor.

Köpekli film afişi

Strongheart

Strongheart olarak bilinen Etzel von Oeringen, Birinci Dünya Savaşı'nda Alman Kızıl Haç birliklerine yardım etmek üzere eğitilen Alman kurdu cinsinde bir polis köpeği. Birinci Dünya Savaşı sonrasında Amerika'ya gelen popüler köpek yarışmasını kazandı. Bu yarışma sayesinde Strongheart'ın oyunculuk kariyeri başlamış oldu. Jack London'ın ünlü kitabı Beyaz Diş'in sinema uyarlamasında yer alan Strongheart, Amerika'da Alman kurdu türünün popülerleşmesini sağladı. Strongheart Beyaz Diş dışında üç farklı filmde daha rol aldı.

sandalyede oturan dünyaca ünlü köpek

Rin Tin

Rin TinTin için en ünlü köpek oyuncu demek yanlış olmaz. Rin Tin hayatı boyunca 25'ten fazla filmde rol aldı. Lee Duncan tarafından Birinci Dünya Savaşı'ndan kurtarılan Rin Tin, New York'ta polis köpekleri arasında yetiştirildi. Rin Tin oynadığı filmlerin sadece en iyi köpekli filmler listesine girmesini sağlamakla kalmadı. Ayrıca günümüzde sinema ve televizyon dünyasının devi olarak kabul edilen Warner Bros.'u da batmaktan kurtardı. 1920'li yılların başında Rin Tin Tin'in filmlerinden elde edilen hasılatlar ile Warner Bros. ayakta kalmayı başardı.

Pal isimli köpek, Lassie filminden

Pal

Ülkemizde köpekli filmler denildiğinde akla gelen ilk film muhtemelen Lassie'dir. Lassie sadece ülkemizde değil dünyada da jenerasyonlar boyunca en popüler köpek karakterleri arasında yer almayı başardı. 1943 yılında Yuvaya Dönüş filminde Lassie rolünü oynayan Pal, günümüzde de önemli film stüdyoları arasında yer alan MGM'in büyük hasılat elde etmesini sağladı. Lassie rolünü Pal'dan sonra başka köpekler de canlandırdı.

köpekli film afişi

Spike

Dostum Yeller filmi gösterime gireli 60 yıldan fazla olsa da günümüzün ikonik filmleri arasında yer alıyor. Spike, barınaktan ünlü aktör ve hayvan eğitimcisi Frank Weatherwax tarafından kurtarıldı. Frank Weatherwax ve kardeşi Rudd, Lassie'yi oynayan bir diğer ünlü köpek Pal'in de sahipleri. Spike, Dostum Yeller dışında da önemli filmlerde ve dizilerde rol aldı. Dünyanın en bilinen köpek hikayesi olan Flanderlar'ın Köpeği kitabının sinema uyarlamasında da başrol oldu.

kızın yanında siyah tüylü küçük ırk köpek, ünlü köpek Terry

Terry

Oz Büyücüsü hem edebiyat dünyasının hem de sinema dünyasının en önemli eserleri arasında hep üst sıralarda yer almaktadır. Oz Büyücüsü'nde, Toto rolünü canlandıran Cairn Terrier türündeki Terry, Oz Büyücüsü filminde unutulmaz köpek performanslarından birini gösterdi. Hollywood eğitimcisi Carl Spitz'in köpeği olan Terry, Oz Büyücüsü'nden önce de birçok filmde rol aldı. Oz Büyücüsü çekimlerinde Terry haftalık 125 $ maaş alıyordu ve o dönemde bu maaş miktarı insanların maaşlarından çok daha fazlaydı.

küçük ırk kahverengi tüylü köpek

Higgins

1970'li yıllarda sinemaseverlerin kalplerini kazanan Benji filmi bir sokak köpeğinin, ailenin bir parçası olması sürecini konu alıyor. Benji'nin bu kadar başarılı olmasının en önemli sebeplerinden birisi de Benji karakterini canlandıran Higgins'in performansı oldu. Frank Inn tarafından eğitilen Higgins, Benji sonrasında da birçok filmde rol aldı.

Beethoven filminden Saint Bernard cinsi köpek

Chris

Ülkemizde en ünlü köpekler listesinde Lassie ile yarışabilecek tek isim muhtemelen Beethoven'dır. 1990'lı yılların başında yayınlanan Beethoven karakterini canlandıran Saint Bernard türündeki Chris, dünyanın en popüler köpeği olmayı başardı. Neredeyse 10 yılın en iyi köpekli aksiyon filmleri listesinin başında yer alan Beethoven başarısının önemli bir kısmını Chris'e borçlu.

siyah ceket giymiş Pug cinsi köpek

Frank the Pug

Siyah Giyen Adamlar, 1997 yılında gösterime girdiğinde filmin başrolünde Will Smith ve Tommy Lee Jones'un yanı sıra Frank the Pug da rol aldı. Mushu rolündeki Frank the Pug özellikle filmin galasında büyük ilgi topladı.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.