Köpekler İçin Çiğ Tavuk Yemek Güvenli mi?

15.10.2021 Deniz Öz


Köpek beslenmesinde ideallik ile ilgili birçok farklı görüş bulunuyor ve her geçen gün yeni görüşler de etkisini hissettiriyor. Köpeklerin daha doğal beslenmesi gerektiğini savunanlar onların çiğ et yemelerinin doğalarına daha uygun olduğu görüşünden yola çıkarak bu beslenme tarzını destekliyor. Bu yazımızda köpeklerin beslenme modelleri üzerinde durmayacağız, sadece köpeklere en sık verilen besinler arasına yer alan çiğ tavuk ile ilgili soru işaretlerini azaltmaya çalışacağız. "Köpekler için çiğ tavuk yemek güvenli mi?" ve "Köpekler için çiğ tavuk yemenin zararları var mı?" gibi soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

çiğ tavuk yiyen beyaz köpek

Köpekler Çiğ Tavuk Yiyebilir mi?

Teknik olarak elbette yiyebilirler. Çiğ tavuk eti içerisinde, tavukların yetiştirilme koşullarını bir yana bırakırsak, herhangi bir katkı maddesi bulunmaz. Köpeklerine doğal bir beslenme sunmak isteyen kişiler işlenmiş ürünler yerine çiğ tavuğun çok daha güvenli olduğu düşüncesi doğrultusunda hareket ederler. Ancak köpek beslenmesinde çiğ tavuğun tercih edilmesi hem köpekler hem de insanlar için çeşitli sorunları da beraberinde getirebilir. Çiğ tavuk tüketilmesi her zaman sağlıksızdır ya da zararlıdır yaklaşımı doğru olmamakla birlikte potansiyel tehlikeler barındırabileceği için güvenli alanda kalınması önerilmektedir.

Köpekler İçin Çiğ Tavuğun Olası Riskleri

Köpeklere çiğ tavuk verildiğinde yalnızca çiğ tavuğun faydalarına odaklanmak yanlış bir tercih yapılması anlamına gelebilir. Çiğ tavuk köpek beslenmesinin bir parçası haline geldiğinde çeşitli tehlikelerle karşılaşılması mümkündür.

Salmonella Enfeksiyonları

Salmonella, gıda zehirlenmelerinin başlıca nedenlerinden biridir. Tavuk da dahil olmak üzere az pişmiş ya da pişmemiş gıdalarda bulunan bu bakteriler, hayvanların bağırsaklarında da dışkılarında da görülebilir. Köpeklerin beslenmesi için çiğ tavuk tercih edildiğinde çiğ ette bulunması muhtemel salmonella bakterileri köpeklerin mama kabı dahil olmak üzere çeşitli eşyalara bulaşabilir. Köpeklerin tükettiği çiğ ette bakteri yoğunluğu fazlaysa enfeksiyon ihtimali gündeme gelir. Bir köpeğe Salmonella bakterisinin bulaşması onda uyuşukluk, halsizlik, ishal, kusma ve ateş gibi belirtilere neden olabilir. Bu belirtiler gözlemlendiği takdirde veteriner hekimlere gidilmesi ve tedavi süreçlerinin başlatılması önemlidir. Köpeklerin beslendiği çiğ tavukta bu bakterilerin var olup olmadığının anlaşılması mümkün olmadığı için uzmanlar köpek beslenmesinde güvenli alanda kalınmasını ve çiğ tavuk dahil olmak üzere herhangi bir protein kaynağının çiğ olarak onlara sunulmaması gerektiğini savunmaktadır.

Tavuk Kemiklerine Dikkat!

Köpeklere çiğ tavuk yedirmenin tek riski salmonella enfeksiyonu ile sınırlı değildir. Tavuk kemikleri köpeklerin mide ve bağırsak yolunda tıkanmalara yol açabilir, ağız ya da boğazda sıkışabilir, dişlerin hasar almasına neden olabilir ve dahası iç organlara zarar verebilir. Pişmiş olsalar dahi tüm bu sorunlar için risk teşkil eden tavuk kemiklerinden uzak durulması en güvenli ve sürdürülebilir tercih olacaktır. Daha önce sizler için Köpeklerinizi Daima Uzak Tutmanız Gereken 8 Yiyecek adlı bir içerik hazırlamıştık, kemikler de bu yiyecekler arasında yer almaktadır.

üzgün bakan köpek

Yetersiz Beslenme

Köpeklerin beslenmesinin büyük bir kısmı çiğ tavuk ile sağlandığında tek yönlü beslenmenin olumsuzlukları ile karşılaşılması mümkündür. Özellikle uzun süre çiğ tavuk ağırlıklı beslenen köpeklerde yetersiz beslenme sorunu ile karşılaşılabilir. Unutulmaması gereken pişmiş ya da çiğ tavuk içerisindeki mineral ve vitaminlerin köpeklerin sağlıklı gelişimi ve sağlıklarının sürdürülebilmesi için yeterli olmadığıdır. Köpekler güçlü ve sağlıklı kalabilmek için birçok vitamine, minerale ve besine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle çiğ tavuk dahil olmak üzere beslenmelerinde tek besin kaynağı kullanılması doğru olmayacaktır.

Her ne kadar köpeklerin çiğ tavukla beslenmesi birçok potansiyel tehlikeyi gündeme getirebilse de bu gerçek, çiğ tavuğun besin değerlerinin hiç olmadığı anlamına gelmez. Çiğ tavuk %80 gibi yüksek bir oranda protein barındırır, karbonhidrat ve şeker içermez.

Köpeklerin Beslenmesinde Kuru Mamalar

Köpekler yaşlarına, ırksal özelliklerine, ihtiyaçlarına ve genel sağlık durumlarına uygun beslenmesi gereken canlılardır. Beslenmeleri hem sağlıklı hem de dengeli olmalıdır. Köpek mamaları farklı protein kaynakları içeren, köpeklerin gelişimsel dönemlerine özel olarak formüle edilen besinlerdir. İçeriklerinde dengeli bir beslenme için gereken tüm unsurlar barındığından köpeklerin beslenmesinin temelinin kuru mamalar olması önerilmektedir. Köpek mamaları arasından seçim yapmak isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.