Yavru Köpekler Ne Zaman Dışarı Çıkmaya Başlayabilir?

Yavru Köpekler Ne Zaman Dışarı Çıkmaya Başlayabilir?

04.03.2023 Deniz Öz


Hiç bitmeyecekmiş gibi görünen enerjileriyle evlere sığamayan, biraz yaramaz ancak tatlılığıyla gönlümüze taht kuran yavru köpeklerin dışarı çıkmaları hem köpekler hem de insanlar için heyecanlı bir andır. Ayrıca yavru köpeklerin dışarıya çıkmaları tuvalet eğitimlerine başlanması konusunda da önemli bir adımdır.

Bununla birlikte yavru köpekleri dışarı çıkarmak ilk başta görünenden çok daha karmaşık bir süreçtir. Sevimli köpeğinizin çevresindeki dünyayı tanıması için onu dışarı çıkarma konusunda sabırsız olabilirsiniz ancak dışarıda yavru köpek için risk oluşturabilecek pek çok etmenin mevcut olduğunu da unutmamalısınız.

Bu etmenlerin arasında en büyük riskiyse çevreden ya da başka bir köpekten bulaşabilecek hastalıklar taşır. Özellikle bazı enfeksiyonların ölümcül olması, bazılarınınsa bir tedavisinin bulunmaması ve sadece çeşitli uygulamalarla belirtilerinin hafifletilebilmesi yüzünden yavru köpeğinizi aşıları tamamlanana kadar dışarı çıkarmamanız tavsiye edilir. Ancak bu noktada başka bir çelişki mevcuttur.

Yavru köpeklerde sosyalleşme son derece önemlidir. Köpeklerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için 3 - 12 haftalık olduğunda çevresiyle sosyalleştirilmesi gerekir. Ancak aşıların tamamlanması ise 18 - 22 hafta kadar sürer. Bu durum birçok yavru köpek sahibinin kafasının karışmasına neden olur.

sahilde dolanan yavru köpekler

Yavru Köpekler İlk Kez Ne Zaman Dışarı Çıkmalı?

Yavru köpeklerin ne zaman dışarı çıkabilecekleri aşı takvimiyle doğrudan ilişkilidir. Her ne kadar aşı takvimi köpekten köpeğe değişiklik gösterse de bu noktada genel kıstas gençlik, adenovirüs, parainfluenza ve parvovirüs aşılarının tamamlanıp tamamlanmadığıdır. Bu aşıları olmuş yavru köpeklerin dışarı çıkmasında bir sakınca yoktur. Köpek 16 - 20 haftalık oluncaya kadar yaklaşık her üç haftada bir bu aşıların hatırlatma dozunun yapılması gereklidir.

Son aşısını olduktan iki hafta sonra tamamen aşılanmış olarak kabul edileceğinden köpeğinizin dışarı çıkmasında bundan sonra herhangi bir sakınca yoktur. Kısacası köpeğiniz son aşısını 16 haftalıkken aldığında 18. haftada, 17 haftalıkken aldığında 19. haftada dışarı çıkabilir. Ancak güvenli olduğunu bildiğiniz, son bir yıl içerisinde hasta bir hayvanın girmediği bir bahçeniz varsa köpeğinizi oraya çıkarabilirsiniz. Evlerin bahçeleri ile açık parklar her ne kadar birbirine çok benzer ortamlarmış gibi görünse de evlerin bahçeleri genellikle daha kontrollü ortamlardır. Özellikle çit ya da duvar ile çevrelenmiş bahçeler çok daha güvenlidir. Parklarda ise başta sokak köpekleri olmak üzere birçok canlı bulunabilir, bu da aşısız köpekler için tehlikeli bir ortamın oluşması anlamına gelir.

Köpeğinize açık parklardan bulaşabilecek bazı hastalıklar oldukça ciddidir ve hayati tehlikeye yol açabilir. Parklardan bulabilecek hastalıkların arasında;

  • Parvovirüs,
  • Gençlik hastalığı,
  • Parainfluenza,
  • İnfluenza,
  • Bordetella,
  • Leptospirosis,
  • Adenovirüs,
  • Kuduz yer alır.

Bu hastalıkların büyük bir kısmının tedavisi yoktur. Bazılarının tedavisi ise oldukça uzun ve masraflıdır. Ayrıca her ne kadar adenovirüs ve kuduz artık nadir rastlanan hastalıklar olsalar da bu, hiç görülmedikleri anlamına gelmez. Bu nedenle aşıları tamamlanmamış ve aşıların bağışıklık sağlaması için yeteri kadar beklenmemiş yavru köpekleri dışarı çıkarmak oldukça riskli bir durumdur.

çimlerde yan yana yavru köpekler

Güvenli Bir Şekilde Sosyalleştirme Yöntemleri

Yavru köpeklerin hem aşıları tamamlanmadan dışarı çıkarılmamaları hem de olabildiğince erken dönemde sosyalleştirilmeleri gerektiğine kısaca değinmiştik. Ancak bu, ayrıca ele alınması gereken oldukça önemli bir konudur.

Yavru köpeğinizi ilk başta çevrenizdeki arkadaşlarınızın ya da akrabalarınızın tamamen aşılanmış ve mevcut durumda hasta olmayan köpekleri ile bir araya getirerek sosyalleştirebilirsiniz. Sosyalleştirmenin dışarıda olması şart değildir, evin içerisinde de köpeklerin birbirlerini tanımalarını ve birlikte vakit geçirmelerini sağlayabilirsiniz. Köpeğinizin aşıları tamamlanana kadar uygulanacak bu yöntem onun mümkün olduğunca sağlıklı ve hastalıklardan uzak bir şekilde büyümesini sağlar.

Köpeğinizi sadece diğer köpeklerle değil, kedilerle de sosyalleştirebilirsiniz. Çok az hastalık bir türden diğerine bulaşır. Bu yüzden kedideki bir virüsün köpeğe ya da köpekteki bir virüsün kediye geçme ihtimali çok düşüktür.

Köpeğinizin evin içinde vakit geçirebileceği arkadaşları yoksa ya da çoğu zaman arkadaşlarından ayrı kalıyorsa sıkılmasını önlemek için onunla çeşitli oyunlar oynayabilirsiniz. Böylece hem günlük egzersiz ihtiyaçlarının karşılanmasını hem de mental olarak uyarılmalarını sağlayabilirsiniz. Köpekler için birbirinden farklı ve eğlenceli oyuncakları buradan inceleyebilirsiniz.

Köpeğinizin aşıları tamamlandığında ise onu diğer köpeklerle tanışması için dışarı çıkarabilirsiniz. Bu süreçte önemli olan nokta, köpeğinizin mümkün olduğunca çok sosyal etkileşime girmesini sağlamaktır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.