Köpeklerin Beslenmesinde Lifin Önemi

28.11.2022 Aysegül Tunçay


Lif, köpeklerin beslenmesinde hayati bir öneme sahip olan ve sindirim sisteminin düzgün bir şekilde çalışmasını destekleyen temel bir besindir. Ayrıca yavru köpeklerin sağlığı açısından şaşırtıcı faydalara sahiptir. Dengeli bir lif tüketimi ile köpeğiniz ishal ya da kabız olmadan hayatını sürdürebilir.

Lif yalnızca tahıllar ve sebzeler gibi bitki bazlı gıdalardan elde edilebilir. Bunun en büyük nedeni lifin hayvanlarda olmayan hücre duvarında bulunmasıdır. Temel olarak çözünemeyen ve çözünür olmak üzere iki farklı lif türü vardır. Çözünür lif suda çözünebilir ve sindirilebilir hâle gelir. Çözünemeyen lifler ise suyu emer ve sindirilemez.

köpek maması dolu mama tabağı

Lifin Sindirim ve Dışkı Üzerindeki Etkisi

Lifli köpek mamaları köpeklerin sindirim yolunu düzenlemeye yardımcı olur. Lif özellikle yavru köpeklerin sindirim sisteminde dışkının normalleştirilmesini sağlar. Lifler bazı yararlı bakteriler için de enerji kaynağı görevindedir. Bağırsak gibi gastrointestinal sistemin farklı bölümlerinin düzgün bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.

Köpeğin yeterince lifli gıda alıp almadığını anlamanın en etkili yöntemi köpeğin dışkısına bakmaktır. Çünkü lif dışkı oluşumunda etkili bir rol oynar. Çözünemeyen lif suyu emer ve böylece köpeğin dışkısını yumuşatmak için bağırsağın içinde daha fazla su çekebilir. Ayrıca bağırsağın içerisinde yer alan fazla suyu emdiği için köpek ishali ile de mücadeleye yardımcı olur. Çözünemeyen lifin bir diğer işlevi de kalın bağırsakta prebiyotik görevi görmesidir.

Farklı lif türlerinin farklı etkileri vardır. Lifler çözünebilir ve çözünemeyen olmak üzere ikiye ayrılabildiği gibi fermente olabilen ve fermente olamayan olarak da ayrılır. Orta derecede fermente ve orta derecede çözünebilir olan pancar posası sindirim sistemi sağlığında ikili bir rol oynar. Pancar posası suyu emer ve enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Selüloz gibi diğer lifler fermente olamaz ancak dışkının katılaşmasına yardımcı olmak için hacim sağlar. Selüloz ayrıca kilo vermeye çalışan köpeklerin beslenmesinde tok hissetmelerine yardımcı olmak için kullanılır.

Sindirim sisteminin dengede kalmasını sağlayan lif, aynı zamanda köpeklerin sindirim sisteminin bakımında ve genel sağlığında önemli bir yere sahiptir. Yeteri kadar lifli gıdalarla beslenen köpeklerde ishal ya da kabızlık gibi problemler daha nadir olarak görülür. Lif, kilo yönetimi için de oldukça yararlıdır. Belirli lifler mama miktarı ve kalorisi azaltılsa bile tokluk hissi sağlar. Bu lifler sayesinde köpekler daha kolay diyet yapabilir ve daha uzun süre tok hisseder.

sebzelerle dolu mama tabağının yanında duran köpek

Köpeklerin Lif Almasına Yardımcı Olma

Köpeklerde beslenme, köpeğin yaşam tarzına uygun ve destekleyici olmalıdır. Günümüzde ticari mamaların çok büyük bir kısmı köpeklerin günlük ihtiyacının tamamını karşılamaya yönelik formüle edilir. Köpeğin aktivite seviyesi, sindirim sistemi sağlığı ve dışkısının durumuna bağlı olarak onun için en uygun mamayı seçebilirsiniz. Köpekler için özel olarak formüle edilmiş köpek maması çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Köpeğinizin beslenmesinde lifin yetersiz olduğunu düşünüyorsanız ona lif açısından zengin bir mama verebilirsiniz. Aşırı kilolu köpeklerde de kilo vermeyi desteklemek ve bu süreci köpek açısından kolaylaştırmak için kilo vermeye uygun olarak formüle edilmiş, zengin lifli mamaları tercih etmelisiniz.

Köpeğinizin sağlıklı bir şekilde beslendiğinden dışkısına ve dışkının kıvamına bakarak emin olabilirsiniz. Akıntılı dışkı ya da ishal köpeğin beslenmesinde yeteri kadar lif olmadığının işaretidir. Kabız köpeklerde ise dışkı hem sert hem de küçük ve çok tanelidir. Bu ise köpeğin beslenmesin lif miktarının gerekenden daha fazla olduğunu gösterir ve beslenmede değişikliğe gidilmesi gerektiğini gösterir.

Lif her ne kadar sindirim sistemine faydalı bir besin olsa da köpeğinizin mamasını değiştirmeyi düşünüyorsanız geçiş sürecinin yavaş ve kademeli olmasının köpeğinizin sağlığı açısından önemli olduğunu unutmamalısınız.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.