En Çok Havlayan Köpek Cinsleri

17.05.2021 Deniz Öz


Köpekler havlar, ancak bazı cinslerin havlamaya diğerlerinden daha yatkın oldukları bilinmektedir. Köpeklerin tehdit, tehlike, can sıkıntısı, heyecan ve oyuna davet gibi durumlar karşısında gösterdikleri içgüdüsel bir reaksiyon olan havlama doğru bir eğitim ve yaklaşımla büyük ölçüde kontrol altına alınabilir. Yine de en çok havlayan köpek cinsleri hakkında bilgi sahibi olmak, apartmanda yaşayan ve köpek sahiplenmeyi isteyen kişiler için düşünülmesi gereken önemli değişkenler arasında yer alır. Böylece daha huzurlu ve mutlu bir ortak yaşamı başlatmak kolaylaşabilir. Bu yazımızda en çok havlayan köpekler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

yerde yatan siyah tasmalı üç renkli köpek

Beagle

Aile bireyleri ile sıcak ilişkiler kuran ve enerjisi ile baş döndüren Beagle cinsi köpekler, en çok havlayan köpek cinsleri listelerinin değişmezidir. Diğer evcillerle, çocuklarla ve yabancılarla oldukça iyi anlaşan bu cinsin koku alma yetenekleri muazzam seviyededir. Evde yalnız kalmaya hiç tahammülleri olmadıkları, sahiplerinden ayrı kaldıklarında ayrılık kaygısı yaşayabilecekleri bilinir. Ayrılık kaygısına ek olarak canlarının da sıkıldığı bu ırk, yalnız kaldıklarında sıklıkla havlarlar. Eğitimleri bir nebze zordur, sevgi dolu ve nazik bir doğaya sahip olsalar da özgürlüklerine çok düşkün olabilirler, eğitimleri sırasında burunlarına gelen bir kokunun cazibesine kapılıp uzaklara doğru koşmaya başlayabilirler.

bahçede ayakta duran uzun tüylü köpek

Yorkshire Terrier

İpeksi tüyleri, narin vücutları, güzel gözleri ile Yorkshire Terrier cinsi köpekler her göreni gülümsetecek bir sevimliliğe sahip. Fakat bu cins düşünüldüğünden çok daha cesur ve göz korkutucu derecede havlamaya yatkın! En çok havlayan köpekler arasında yer alan Yorkshire Terrier apartman hayatına oldukça uygun olsalar da havlama eğilimlerinin kontrol altına alınması önemlidir. Havlamalarının mümkün olduğunca azaltılması için iyi bir eğitim görmeleri, erken dönemde sosyalleştirilmeli ve mümkünse ayrılık kaygılarının tetiklenmemesi gereklidir. Yalnız kalmaktan hiç hoşlanmadıkları, fazla enerjilerini atlamaları için egzersiz rutinlerinin aksatılmaması gerektiği unutulmamalıdır.

uzun kabarık tüylü küçük köpek

Pomerian

Küçük ırka mensup Pomerian'lar diğer birçok cins gibi boyutlarına tezat oluşturan bir cesarete sahiptir. Kendilerinden çok daha büyük boyutlara sahip köpeklere kafa tutabilen Pomerian'lar, en çok havlayan köpek cinsleri arasında da yer almaktadır. Oldukça zeki olurlar, oyun oynamaya bayılırlar ancak tanımadıkları diğer evcillerle de çocuklarla da pek iyi anlaşamazlar. Kendilerini çevreleyen dünyayı keşfetmek için türlü aksiyonlara girebilirler, her zaman tetikte olurlar. Yalnız kalmak onlara göre değildir, güçlü bir sevgiyle bağlandıkları ailelerinden uzak kalmaları depresyona girmelerine neden olabilir. Sonuç olarak havlama miktarları da artabilir. Sosyalleştirilmeleri havlama kontrollerinin sağlanması için çok önemlidir. Özellikle yabancı ortamlarda ve yabancı kişilerle bir araya geldiklerinde kontrolsüz bir şekilde havlayabildikleri bilinmektedir.

zincir taasmalı uzun tüylü köpek

Miniature Schnauzer

Miniature Schnauzer ilginin merkezinde olmayı seven, enerjik, ailesine karşı sevgi dolu küçük ırk bir köpektir. Her ne kadar küçük olsa da diğerleri gibi o da bu gerçeğin pek farkında değildir. Cesareti ve meydan okuyucu karakteri ile bir anda kendinden kat be kat büyük köpeklere saldırabilir, dikkatli olunmalıdır. Onun en belirgin özelliklerinden biri çocuklarla arasının pek de iyi olmamasıdır. Apartman hayatına başarılı bir şekilde adapte olabilirler, bunun için yerine getirilmesi gereken temel şart egzersiz ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. En çok havlayan köpek cinsleri arasındadır, oldukça zeki olsa da inatçı bir karakteri olduğu için doğru bir yaklaşımla buluşmadığında eğitim süreçlerine pozitif yanıt vermeyebilir.

çimlerde ayakta duran uzun tüylü köpek

Fox Terrier

Tarihte tilki avındaki başarıları ile avcıların en büyük yardımcılarından olan Fox Terrier en çok havlayan köpekler arasında yer alıyor. Çok yüksek enerjiye sahip olan bu köpekler eğitime çok iyi yanıt veriyor ve lider olarak benimsedikleri kişileri memnun etmek için yüksek oranda itaat sergileyebiliyor. Onların ayırt edici özellikleri arasında bekçilik becerilerinin de göz ardı edilmemesi gerekiyor. Uzun süre yalnız kalmayı diğer birçok ırk gibi sevmeyen Fox Terrier'ler, yeterince yalnız kaldıkları takdirde ciddi bir havlama döngüsüne girebiliyorlar.

Köpeklerle yaşamanın en zorlu yönü olduğu düşünülse de havlama sorununun doğru ve pozitif bir eğitimle kontrol altına alınabileceği bilinmektedir. Köpek eğitimi ürünlerine buraya tıklayarak ulaşabilir, dostunuzla birlikte daha huzurlu ve mutlu bir yaşamı paylaşabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.