Kış Aylarında Köpeklerin Patileri Nasıl Korunur?

16.02.2023 Deniz Öz


Köpeklerin patilerinin dört mevsim bakıma ve korunmaya ihtiyacı vardır. Ancak bu ihtiyaç kış aylarında artar. Soğuk hava, zemindeki kar ve buz köpeklerin patilerinin çatlamasına, kurumasına, yarılmasına ve genel anlamda sağlığını yitirmesine neden olabilir. Anatomik olarak oldukça gelişmiş uzuvlar olan patilerin zarar görmesi köpeklerin konforunu ve hareketliliğini etkileyen önemli nedenler arasında yer alır.

Köpeklerin patilerindeki pedler şok emici olarak görev yapar. Köpeklerin yürürken herhangi bir problem yaşamaması ve bu esnada kaymaması adına patilerin ve pati pedlerinin güvende tutulması gerekir. Bu yazımızda kış aylarında köpekler için ideal pati bakımının nasıl yapılabileceğine dair bilgiler bulabilirsiniz.

karda oturan üstünde atkı olan patisi havada köpek

Köpeklerin Patilerini Kış Aylarında Bekleyen Tehlikeler

Kış ayları köpeklerin patilerinin korunmasının ve bakımlarının yapılmasının önem kazandığı aylardır. Özellikle soğuk hava koşullarının gözlemlendiği, kar yağışı ve buzlanma olan bölgelerde riskler belirgin ölçüde artar. Köpeklerin patileri buz nedeniyle derinden kesilebilir, donabilir, yürürken kaymaya bağlı eklem burkulmaları yaşanabilir. Bahçede yaşayan ya da sıklıkla dışarı çıkan köpeklerde tüm bu tehlikeler belirgin ölçüde yükselir. Spesifik bir yaralanma meydana gelmese dahi patilerdeki pedlerin soğuktan kuruması, çatlaması ve bakımsız kalması yüzünden yara oluşumunun gözlemlenmesi mümkündür.

Köpeklerin Pati Sağlığı İçin Yapılması Önerilenler

Köpeklerin patilerinin bakımı ve korunması için atılabilecek çeşitli adımlar vardır. Bu adımlar pati fonksiyonlarının devamlılığının sağlanmasına, patilerin nemli kalmasına ve olası yaralanmaların azaltılmasına katkı sunar.

Patiler Düzenli Olarak Nemlendirilmeli

Köpeklerin patilerinin düzenli olarak temizlenmesi önemlidir. Bölgede bakteri ve mikrop birikmesinin önlenmesi adına gerekli olan bu bakım süreci sırasında özelleşmiş ürünlerin kullanılması gerekir. Nemlendirici özellikteki ıslak mendiller, pati temizleme aparatları gibi köpek bakım ürünleri arasından seçim yapılabilir.

Patiler temizlendikten sonra düzenli olarak nemlendirilerek patilerin daha sağlıklı olması sağlanabilir. Pati koruma ve bakım balmları köpeklerin cilt ihtiyaçları özelinde formüle edilen ürünlerdir. Zorlu zeminlerde dolaşmak zorunda olan köpeklerin patilerindeki hasarların onarılmasına konsantre içerikleri ile yardımcı olan balmlar, yoğun nemlendirme özellikleri ile çatlakların azaltılmasına katkı sunar. Dört mevsim kullanılmaları mümkündür, kış aylarında bakım süreçlerine mutlaka dâhil edilmeleri önerilir. Köpek tırnak ve pati bakımı ürünlerine buradan ulaşabilirsiniz.

patisi havada köpek

Eve Girerken Patileri Silinip Kurulanabilir

Buz oluşumunun önlenmesi için yollara tuz ve kimyasal madde dökülmesi söz konusu olabilir. Dışarı çıkarılan köpeklerin patileri ve sağlıkları için zararlı olabilme ihtimali olan bu maddelerle temas etmeleri mümkündür. Bu nedenle eve döner dönmez patilerin temizlenmesi ve kurulanması gerekir. Patilere bulaşan kimyasallar, köpeklerin patilerini yalamaları sonucu sağlıkları için tehlike yaratabilir.

Köpek Patiği Kullanımı Konforlu ve Güvenlidir

Köpeklerin patilerinin kış aylarında daha sağlıklı kalması, kar altında saklanan yaralayıcı unsurlardan korunması gibi farklı amaçlar için köpek patikleri güvenli tercihler olarak öne çıkar. Köpeklerin patilerinin soğuktan ve yaralanmalardan koruması için özel olarak dizayn edilen köpek patikleri farklı ebatlarda ve renklerde üretilir. Köpek patiği seçimi sırasında öncelik ölçülerin değerlendirilmesine verilmelidir. Köpeklerin patilerini sıkmayan ürünler arasından seçim yapılması temel gerekliliktir. Böylece yürüyüş sırasında köpeklerin konforlu kalmaları ve günlük egzersizlerini keyifle tamamlamaları sağlanabilir. Köpek yürüyüş botları çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

adamla karlı havada yürüyen köpek

Çok Soğuk Havalarda Yürüyüşler Sınırlı Tutulmalı

Patilerin soğuklardan, buzdan ve kardan korunması son derece önemlidir. Alınacak farklı tedbirler ile pati sağlığını desteklemek mümkün olsa da aşırı soğuk havalarda köpeklerin yürüyüşlerinin kısa tutulması gerekir. Böylece hasta olmaları engellenebilir ve hipotermi riski minimize edilebilir.

Kış ayları sokakta yaşayan hayvanlar için muhakkak çok daha zorlu geçiyor. Soğuk havalarda onların da ihtiyaçlarını düşünmek yaşama bağlanmalarını sağlayabiliyor. Sığınabilecekleri alanların kaldırılmaması, su ve mama ihtiyaçlarının karşılanması hayatlarına konfor katılması için basit ancak etkili yöntemler olacaktır. Sokaklara çöp atılmaması, pati yaralanmalarına neden olacak nesnelerin bırakılmaması ise eşit derecede önemlidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.