Hamile Köpekler Nasıl Beslenmeli?

09.12.2022 Deniz Öz


Gebelik tüm canlılarda olduğu gibi köpeklerin yaşamlarında da farklı gereklilikleri beraberinde getiren önemli bir süreçtir. Köpeklerin gebelik sürecinin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi, yavru köpeklerin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için döneme özgü kurallar doğrultusunda beslenmeleri gerekir. Köpeklerde Hamilelik Süreci, Belirtileri ve Hamile Köpek Beslenmesi adlı içeriğimizde döneme özgü önemli unsurlar hakkında detaylara ulaşabilirsiniz. Bu yazımızda köpeklerin hamilelikleri boyunca nasıl beslenmeleri gerektiği hakkında bilgi bulabilirsiniz.

ultrason kontrolünde köpek

İlk 6 hafta Kilo Dengesi Sağlanmalı

Köpeklerde hamilelik süresi ırka göre değişebilmekle birlikte genellikle 58 - 64 gün devam eder. Bu sürecin farklı dönemlerinde özel beslenme programları ile farklı hedeflere ulaşılması amaçlanır. Köpeklerde gebelik teşhis edildiğinde ve yaklaşık doğum tarihi belirlendiğinde beslenme programları ilk 6 hafta köpeğin ideal kilosunun korunmasına yönelik olarak hazırlanır. Hamileliğin erken evrelerinde kilo alınması doğum sırasında sorunlara yol açabileceği için ilk 6 haftada kilo alımının maksimum %10 seviyesinde tutulması önemli bir gereklilik olarak öne çıkar.

Gebeliğin ilk 6 haftasında embriyoların büyüme hızı son derece yavaş olduğundan köpeklerin enerji ihtiyaçlarında belirgin bir değişim meydana gelmez. Dolayısıyla bu süreçte yetişkin köpek mamaları ile beslenmelerinde bir sakınca yoktur. Bu dönem köpeklerde duygu durumu dalgalanmalarını beraberinde getirebildiği gibi iştahta da değişim yaratabilir. İştah azalabilir ya da artabilir, her iki değişim de normaldir. Dikkat edilmesi gereken hamile köpeklerde kilo kaybının yaşanmamasıdır. Kilo kaybı oluşması halinde veteriner hekimlerden destek alınmalıdır.

yavrularını emziren ingiliz buldog

6 - 9 Hafta Arası Kritik Değişimler Yaşanıyor

Köpeklerde gebeliğin yaklaşık olarak 42. gününden itibaren önemli değişikler görülmeye başlanır. Bu süreçte fetüsler hızlı bir şekilde büyüme evresine girer. Hızlı şekilde büyümeye başlamaları hamile köpeklerin enerji ihtiyaçlarını da eş zamanlı olarak artırır. Fetüsler büyüyüp karın bölgesinde daha fazla yer kaplamaya başladıklarından dişi köpeklerin midelerinde barındırabilecekleri yiyecek miktarı düşer. Tüm bu sebepler hamile köpeklerin beslenme programında önemli değişimlerin yapılmasını gerektirir. Beslenme planı yeniden yapılandırılırken ultrason taramaları sonuçları önemli yol göstericiler olacaktır. Tek bir doğum beklenmesi de çoklu doğum olması da beslenme planında farklı etkilere yol açacaktır.

Gebeliğin bu evresinde uzmanlar mama değişiminin kritik ölçüde önemli olduğunu vurguluyor. Daha çok enerjiye ihtiyaç duyulan gebeliğin son dönemecinde dişi köpeklerin yavru köpek mamaları ile beslenmeleri hem kendi sağlıkları hem de yavrular için son derece önemlidir. Yavru köpek mamaları kalori, protein, mineraller ve vitaminler bakımından yetişkin köpek mamalarına kıyasla daha zengin olur. Anne karnında gelişen yavru köpekler için tüm bunlar kritik derecede önem taşır. Yavru köpek mamalarının bu aşamada sağladığı bir diğer avantaj ise yetişkin köpek mamalarından miktar olarak daha az tüketilmeleri hâlinde dahi dişinin ihtiyaçlarını karşılayabilmesidir. Büyüyen fetüslerden küçülen mide nedeniyle, az miktarda yeterli oranda besine erişebilmek dişilerin sağlığına katkı sunan etkenlerden biri olarak öne çıkar.

yeni doğmuş üç tane kahverengi yavru köpek

Hamile Köpeklerde Vitamin ve Mineral Desteği Gerekiyor mu?

Kaliteli besin kaynaklarının kullanıldığı, dengeli ve eksiksiz bir beslenme fırsatı sunan kuru mamalar tercih edildiğinde hamile köpeklerde ek vitamin ve mineral desteğinin tercih edilmesine gerek olmayabilir. Fakat bu aşamada önemli olan veteriner hekimlerin değerlendirilmeleridir. Dişilerin yaşı, genel sağlık durumu ve kaçıncı doğumlarını yaptıkları gibi değişkenler doğrultusunda ek vitamin ve mineral desteğinin kullanılması önemli bir gereklilik haline gelebilir.

yatan hamile köpek

Hamile Köpeklerin İhtiyacı Kaliteli ve Dengeli Beslenme

Hamile köpeklerin değişen besin gereksinimlerinin karşılanması amacıyla hem gebeliğin 6. haftasından sonra hem de emzirme döneminde kaliteli ve dengeli formüle sahip yavru köpek mamaları ile beslenmeleri gerekir. Dünyanın önde gelen premium köpek maması markaları arasında yer alan Pro Plan, farklı ihtiyaçlara sahip köpeklerin tam ve dengeli beslenmesini mümkün kılan kaliteli ürünleri ile köpeklerle yaşayan birçok kişinin tercihi olmayı sürdürüyor. Siz de dostunuzun daha sağlıklı bir gebelik süreci geçirmesi ve yavruların da optimal büyümelerini sürdürebilmeleri için Pro Plan yavru köpek mamalarını buradan inceleyebilirsiniz. Köpeğinizin ırkına ve genel sağlık durumuna uygun tercihlerde bulunurken Petlebi.com %100 orijinal ürün garantisinin güvencesiyle buluşabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.