Köpeklerde Diş Eti Hastalıkları

11.10.2021 Deniz Öz


Köpeklerde diş ve diş eti bakımları her zaman eksiksiz ve de düzenli yapılamıyor. Bazı ırklar diş ve diş eti hastalıklarına yatkın olabilirken bu hastalıklar ırk ve yaş fark etmeksizin tüm köpeklerde görülebiliyor. Diş eti hastalıkları köpeklerde en sık görülen sağlık sorunlarının başında geliyor ve yapılan araştırmalara göre durum düşünüldüğünde de vahim görünüyor; köpeklerin neredeyse %90'ı 2 yaşına kadar çeşitli diş eti hastalıklarına yakalanacağı öngörülüyor. Bu yazımızda köpeklerde diş eti hastalıkları hakkında sık sorulan soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Köpeklerde Diş Eti Hastalığı Nedir?

Köpeklerde diş eti hastalığı; ağızdaki bakteriler nedeniyle meydana gelen ve diş etlerine, dişlerin diğer destek yapılarına ve kemiğe zarar veren ilerleyici bir hastalık olarak düşünülebilir. Diş eti hastalıkları belirtileri ortaya yavaş çıkabilir ve belirgin şikayetlere neden olana dek hastalık ilerlemiş olur. Bu nedenle köpekler için önleyici diş bakımlarının ihmal edilmemesi gerekir. Köpeklerde Diş Bakımı ve Diş Fırçalama adlı makalemize buradan ulaşabilirsiniz.

Köpeklerde Diş Eti Hastalıkları Neden Olur?

Köpeklerde diş eti hastalıklarının en temel nedeni plak oluşumlarıdır. Plaklar diş eti sağlığını tehdit eden bakteriler içerirler. Dişler 24 saat fırçalanmadığında oluşan bu plaklar dişler 3 gün fırçalanmadıkça mineralleşir ve diş taşına dönüşür. Tartar olarak adlandırılan diş taşları dişin mine yapısında değişikliğe neden olarak daha çok plak oluşmasının önünü açar. Tüm bu oluşumlar neticesinde de köpeklerde diş eti iltihaplanması başlar. Köpeklerde diş eti iltihaplanması tedavisi aksatıldığı takdirde de diş eti iltihabı ilerleyerek daha ciddi sorunlarla karşılaşılmasına yol açar.

diş fırçasını ağzında tutan uzun tüylü köpek

Köpeklerde Diş Eti Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde diş eti hastalıkları belirtileri oldukça çeşitlidir. Bazı köpeklerde diş eti hastalıkları belirtileri belli olmaz. Bakıldığında bembeyaz ve eksiksiz dişlere sahip olabilirler ancak detaylı bir muayene ve görüntüleme yöntemlerine başvurulması ile diş etlerinde hastalık olduğu anlaşılabilir. Bu nedenle düzenli veteriner hekim ziyaretleri sırasında diş ve diş eti muayenelerinin aksatılmaması önemlidir. Az önce belirtildiği gibi bazı köpeklerde diş eti hastalıkları belirtileri fark edilemeyebilir ancak bu söylem her köpek ve her hastalık için geçerli değildir. Hastalıkların belirtileri hastalığın evresine göre değişiklik gösterebilir; diş etinin farklı bölgelerinde hastalığın evresi de değişebilir. Köpeklerde diş eti hastalıkları belirtileri temel olarak 4 ayrı evre özelinde incelenir.

1. evre gingivit yani diş eti iltihabıdır. Köpeklerde diş eti iltihabı olduğunda henüz kemik ya da diş kaybı söz konusu değildir. Bazı durumlarda köpeklerde belli belirsiz halsizlik ve ağrı oluşumu gözlemlenebilir. Çiğneme ya da diş fırçalama sırasında köpeklerde diş eti kanaması, köpeklerde diş eti şişmesi, köpeklerde diş eti kızarması ve köpeklerde ağız kokusu evreye özgü belirtiler arasında yer alır. Köpeklerde diş eti iltihabı ne kadar erken dönemde teşhis edilirse tedavi süreci de o denli kolay ve etkili olacaktır. Böylece hastalığın ilerlemesi ve potansiyel olarak yol açacağı sonuçlar engellenebilecektir. 1. Evrede köpeklerde diş eti iltihabı tedavisi kapsamında ağız hijyeninin sağlanması ve hafif dozda antibiyotik kullanılması gerekebilir. Bu kapsamda tedavi süreçlerinin köpek özelinde planlanması önemlidir. İlaç kullanımı veteriner hekimlerin önerdiği şekilde yapılmalıdır. Köpeklerde Antibiyotik Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler adlı içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz.

2. evreden itibaren dişin destekleyici yapıları zarar görmeye başlar. Bu evrede de köpeklerde diş eti şişmesi, diş etlerinde kanama gibi ilk evredeki belirtiler görülür. Ancak belirtiler hem şiddetlenebilir hem de diş etleri çekilebilir. 3 evrede köpeklerde diş eti çekilmesi orta seviyeye gelebilir ve ek olarak köpeklerde diş kayıpları görülebilir. Son evrede ise tüm bu belirtilere ek olarak diş çevresinden irin akmaya başlayabilir. Köpeklerde diş eti hastalıkları son evreye geldiğinde dişin çekilmesi gerekir.

Köpeklerde diş eti hastalıkları fiziksel belirtilere neden olmasının yanı sıra davranış değişikliklerine de yol açabilir. Normalde dişlerinin fırçalanmasına itiraz etmeyen köpekler diş etleri acıdığı için bu bakım sürecinden kaçabilirler, kuru mama yemekten kaçınabilirler, çiğneme oyuncakları ile oynamayı bırakabilirler, içlerine kapanabilirler ve agresif tavırlar sergileyebilirler.

Köpeklerde diş eti hastalıkları ile ilgili diğer bir belirti de köpeklerde diş eti siyahlaşmasıdır. Bu konuyu biraz daha detaylandırmak istiyoruz.

köpeğin ağzının içi

Köpeklerde Diş Eti Siyahlaşması

Köpeklerde diş eti siyahlaşması birçok kişi için endişe kaynağına dönüşebilir. Köpeklerin diş etlerinin siyahlaştığı gözlemlendiğinde hemen panik yapılmamalıdır. Bazı köpeklerin diş etlerinde doğal siyah pigment bulunur. Genetik kaynaklı olan bu durum bir sorun olarak düşünülmemelidir. Hatta bazı köpeklerin dilleri ve diş etleri tamamen siyah olabilirken bazılarının diş etlerinde siyah noktalar ya da yama görünümlü kısımlar olabilir.

Genetik olarak siyah diş etlerine sahip olunmadığında ise köpeklerde diş eti siyahlaşması dikkat edilmesi gereken bir konu haline dönüşür; çünkü ardında birçok sağlık sorunu olabilir. Diş eti hastalıkları, diş eti iltihaplanması, Acanthosis Nigricans adı verilen bir cilt hastalığı, diş eti tümörleri ve ağız tümörü türlerinden olan melanoma neticesinde köpeklerde diş eti siyahlaşması ile karşılaşılması mümkündür.

Bazı Köpekler Diş Eti Hastalıklarına Yatkın mı Olur?

Evet, bazı ırklarda diş eti hastalıkları oluşma riski daha fazladır. Küçük ırklar ve brakisefali ırklar yani basık burunlu olanlarda diş eti hastalıkları görülme sıklığı artabilir. Yine de ırk bu hastalıklar için tek risk faktörü değildir. Ağız ve diş hijyeninin sağlanamaması, köpeklerin ağız şekli gibi unsurlar da periodontal hastalıklarının oluşumunu tetikleyebilir.

köpek diş fırçası ve macunu

Köpeklerde Diş Eti Hastalıkları Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Köpeklerde diş eti hastalıkları tedavi edilmediği takdirde hem köpeklerde ciddi bir ağrı sorunu yaşanabilir hem de köpeklerin genel sağlığını tehdit edebilir. Diş eti hastalıkları tedavi edilmediğinde;

  • Köpeklerde diş eti iltihabı dişleri destekleyen kemiğe zarar verebilir ve çene kırıkları oluşabilir.
  • Diş eti hastalıkları köpeklerin yanaklarında veya çenelerinde açık yaraya neden olabilen diş kökü apseleri oluşumuna yol açabilir.
  • Diş kökü iltihabı gözleri etkileyebilir, bu durum hızlı şekilde fark edilmediğinde köpeklerde görme kaybı meydana gelir.
  • Köpeklerin ağızlarındaki bakteriler ve zararlı inflamatuar bileşikler kan dolaşımına karışabilir ve vücuda yayılarak çeşitli organlarda hasar oluşturabilir. Diş eti hastalıkları sonucu böbrek, karaciğer ve kalp gibi organlar etkilenebilir.

Köpeklerde Diş Eti Hastalıkları Önlenebilir

Köpeklerde diş eti hastalıkları yaygın görülür ancak aynı zamanda önlenebilir niteliğe sahiptir. Evcil hayvanların da dişlerinin düzenli olarak fırçalanması büyük bir öneme sahiptir. Köpeklere özel diş fırçası ve diş macunlarının seçimi ise doğru yapılmalıdır. Aynı zamanda veteriner hekim muayenelerinin aksatılmaması, kaliteli mamalarla beslenmeleri ve diş sağlığını destekleyecek oyuncakların tercih edilmesi gerekir. Köpek ağız bakımı ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.