Köpek Dışkısı Gübre Olarak Kullanılabilir mi? Gerçekleri Keşfedin

29.04.2023 Deniz Öz


Köpek sahibi olmanın getirdiği sorumluluklardan birisi de köpeğin günlük egzersiz ve tuvalet ihtiyaçları için dışarı çıkarılmasıdır. Elbette genel sağlık durumu elvermediğinde köpeklerin dışarı çıkması mümkün olmayabilir ancak yaygın olan, köpeklerin tuvalet ihtiyacının dışarıda giderilmesidir. Bahçeli evlerde yaşayan köpekler için süreç daha konforludur. Köpekler bahçeye çıkma izinleri olduğu sürece tuvalet ihtiyaçları noktasında daha özgür davranabilir. Bu noktada köpek dışkısının çevreye olan etkileri merak uyandırır. Dışkının gübre olarak kullanılıp kullanılmayacağı büyük bir merak konusu olurken köpek dışkısının toprakta kalmasının herhangi bir zararı olup olmadığı da merak edilenler arasında yer alır.

Köpek dışkısı kompost edilebilirse gübre olarak kullanılabilen, besin açısından oldukça zengin olan ve bir gübre için oldukça kokusuz olması ile dikkat çeken organik bir atıktır. Ancak köpek dışkısının kendi hâline bırakılması insan ve hayvan sağlığı açısından çeşitli riskler oluşturulabilir. "Köpek kakası gübre olur mu?" sorusunun yanıtı her ne kadar "Evet," şeklinde verilebilse de gübre olarak kullanılabilmesi için dışkının mutlaka bazı işlemlerden geçirilmesi gerektiği göz ardı edilmemelidir.

açık havada oturan, kafası eğik Alman çoban köpeği

Köpek Dışkısının İçeriği ve Gübre Olarak Kullanımı

Köpek dışkısının gübre olarak kullanımında en temel endişe oluşturduğu parazit ve mikrop riskidir. Bunun yanı sıra koku oluşturma ihtimali de merak edilenler arasında yer alır. Doğru yöntemler kullanıldığında köpek dışkısından çok hafif kokulu ya da kokusuz bir gübre elde etmek mümkündür. Ancak parazit ve mikrop oluşturma riski açısından değerlendirildiği zaman köpeğin genel sağlık durumundan dışkının nasıl gübre hâline getirildiğine kadar farklı unsurların göz önünde bulundurulması gerekir.

Düzenli kontrolleri yapılan, aşılaması tam olan ve koruyucu parazit tedavileri gören köpeklerin dışkısından elde edilecek gübrelerde mikrop ya da parazit oluşma ihtimali düşüktür. Ancak bu noktada kompost yönteminin doğru uygulanması gerektiğinin altını bir kez daha çizmekte fayda var.

Doğru şekilde yapılan bir kompost yığınının ulaştığı sıcaklık patojenlerin yaşamasına imkân vermeyeceğinden köpek dışkısı da gübre olarak kullanılabilir. Elde edilen kompost çiçekli bitkilerde güvenle kullanılabilir. Ancak kompostun köpek kakası izleri içerebileceğini unutmamak ve sebze ya da meyve gübrelemesinde kullanılmamasına özen göstermek gerekir.

Kompost Edilmeyen Köpek Dışkısı Neden Kullanılmamalı?

Köpeklerin dışkısının doğada çözündükleri zaman faydalı olabileceği düşünülse de bu oldukça yanlış bir düşüncedir. Köpek dışkısı tek başına gübre olmak için uygun besinleri içermez ve uygun kompost ortamında kalmadığında mikroplar ve parazitler açısından güvenli değildir.

Köpek dışkısının protein açısından yüksek içeriği kompost edilmemiş dışkının asidik olmasına neden olur ve bu, bitkiler için sağlıklı değildir.

"Köpek kakası gübre olur mu?" sorusunun yanıtı, "Kompost edilmediği takdirde hayır," şeklinde verilir. Dışkının gübre hâline getirilmeden kullanılması sağlık açısından risklidir. 1 gram köpek dışkısının içerisinde 23 milyon bakteri olduğu bilinmektedir. Ayrıca köpek dışkısında parvovirüs, kancalı kurt, yuvarlak kurt ya da trikinoz bulunabilir. Bunlar köpeklerden insanlara bulaşabilen parazitlerdir ve sağlık için risk oluşturabilir.

Köpek dışkısı doğada tek başına bırakıldığında hiç bozulmadan bir yıl kadar dayanabilir. Beslenmesinde protein miktarı yüksek olan köpekler söz konusunda olduğunda bu süre 1 yıla kadar uzarken tahıl ve sebze ağırlıklı beslenen köpeklerde süre 9 - 10 hafta aralığındadır.

çimlerde oturan Bullmastif cinsi köpek

Köpek Dışkısının Doğal Kaynaklara Etkisi ve Çevre Koruma

Köpek sahipleri, köpeklerinin dışkısını temizlemek için sıkça poşet kullansa da bazı kişiler çalı ya da çimenlerin beslenmesi için uygun olduğunu düşünerek dışkıyı olduğu yerde bırakabiliyor. Dışkının doğal olarak ayrışacağını düşünmek ve kimsenin üzerine basmayacağından emin olmak ilk bakışta yeterli gibi gözükse de köpek dışkısının doğru şekilde kompostlanmaması sonucunda çevre için zararlı olabileceğinin unutulmaması gerekiyor.

Dünya üzerinde kedi ve köpek sahiplenmenin her geçen yıl artması, sokaklarda yaşayan patili dostlarımızın sayısının da benzer bir şekilde artış göstermesi bir çevre sorununa işaret ediyor. Popülasyon artışı aynı zamanda kedi ve köpek dışkısının artması anlamına geliyor. Dışkı miktarının artması yeterli kompostlama yapılmadığı sürece insan ve hayvan sağlığı için tehlike oluşturuyor.

Doğada kendi hâline bırakılan dışkılar genellikle suya karışıyor. Köpek dışkısı, alglerin ve bakterilerin çoğalması için ideal bir ortam oluşturduğundan, su kaynaklarının kontamine olma riskinin artmasına neden olabiliyor. Köpek dışkısının çevreye zarar vermeden, insan ve hayvan sağlığını tehdit etmeden kullanılabilmesi için mutlaka bokashi gibi kompost yöntemleri ile gübreleştirilmesi gerekiyor.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.