Obeziteye En Yatkın Köpek Irkları

27.03.2022 Aysegül Tunçay


Genetik yapıları köpeklerin sadece görünüşlerini ya da davranışlarını farklılaştırmaz aynı zamanda da farklı hastalıklara ve rahatsızlıklara yatkın olmalarına neden olur. Köpeklerin cinsleri birçok özelliğe göre birbirinden ayrılır ve bunlardan tanesi de obezitedir. Gen farklılıkları köpeklerin obeziteye yatkın olmasına neden olabildiği gibi birden fazla genetik özelliğin bir araya gelmesi de obezite nedeni olabilmektedir. Genetik yatkınlığa ek olarak bazı köpekler diğerlerine göre daha hızlı kilo alır çünkü daha az aktivite yapar ya da metabolizmaları ve iştahları farklıdır. Köpeklerde obezite, insanlardakine benzer bir şekilde gelişmektedir ve köpeklerde obezite insanlarda olduğu kadar tehlikelidir. Bu nedenle obezite görülen köpeklerin sağlıklı ve düzenli beslenme ile ideal kilolarına geri dönmeleri gerekir.

pug

Pug

Pug cinsi köpekler yorucu egzersiz anlayışına en uzak köpeklerdir. Büyümeyen köpek cinsleri arasında yer alan Pug'lar brakisefali bir cinstir. Bu cinslerin burun açıklıkları küçük olur. Brakisefali köpekler burun açıklığı kısa bir burunla, uzun ve yumuşak bir damakla ve akciğerlere giden küçük hava yollarıyla doğar. Bu da egzersizi onlar için tahammül edilemez bir aktiviteye dönüştürür. Pug'ların hareketsiz olması ile beraber aşırı beslenme bir araya geldiğinde onların çok hızlı bir şekilde kilo almasına yol açar.

Pug'larda obezitenin bir diğer nedeni de ısıyı iyi bir şekilde tolere edememeleridir. Isı kaybettikleri için açık havada normal hava yollarına sahip köpekler kadar egzersiz yapamazlar. Pug'ların ortaya çıkış amacı kucak köpeği olmaktır. Yapıları ve kişilikleri nedeniyle Pug'lar yeterince egzersiz yapamazlar bu da onların kilo almasını kolaylaştırır.

bulldog

Bulldog

Başta İngiliz Bulldog'ları olmak üzere Bulldog'ların en etkili obezite kaynağı insanlardır. İnsanlar, Bulldog'ların belirli bir görünüme sahip olduğunu düşünmektedir. Bu köpeklerin kilolu olduğunda daha tatlı, daha güçlü ve daha kendi türüne özgü olduğu yanılgısı yaygındır. Sahip olunan bu düşünce yapısı nedeniyle genellikle Bulldog'ları aşırı besleme eğilimi görülür.

Bunun dışında Bulldog'larda brakisefali cinstir. Bulldog'larda aşırı egzersiz çeşitli üst solunum yolları problemlerine neden olabilmektedir. Düzenli olarak egzersiz yapamıyor olmaları sebebiyle Bulldog'larda aşırı kilo riski diğer köpek ırklarına göre çok daha fazladır.

beagle

Beagle

Beagle türü köpekler aslında doğal olarak aktif köpeklerdir. Beagle türünde obezite riskinin nedeni metabolizmalarının yavaş çalışması ve iştahlı olmalarıdır. Beagle'ler tavşan avlamak için yetiştirilmiş bir türdür. Onların serbestçe dolaşıp avlanmalarına izin verilmelidir. Bu köpekler çok rahat bir şekilde uzun mesafelere gidebilmektedir. Bu durumda fazla kilolu olma olasılıkları düşüktür.

Ancak günümüzde Beagle'ler avlanmak için değil evde beslenmek için sahiplenilmektedir. Bu köpeklerin çok fazla egzersiz yapmadığı durumlarda obezite kaçınılmaz olmaktadır. İştahlı bir olmalarından dolayı çok kolay bir şekilde obez haline gelebilirler.

Golden Retriever

Golden Retriever'ler arkadaş canlı olmaları, sevimli tüyleri ve karşı konması zor gözleri ile aşırı kilolu olmaya yatkın bir türdür. İnsanlar için Golden Retriever'lere hayır demek oldukça zordur. Bununla beraber insanların sofralarına en çok ortak olan köpek türü de Golden Retriever türüdür. Ancak köpeklerin insan gıdaları ile beslenmemesi gerekmektedir.

Golden Retriever türünün en önemli özelliklerinden bir tanesi de ailelerine çok bağlı olmalarıdır. Bu nedenle ailenin kendisi aktif olmadığında Golden, evin salonunda ailenin geri kalanı ile oturmayı tercih eder. Bu köpekler kanepede oturmaktan çok memnun görünebilir ancak tüm köpeklerin hem fiziksel hem de zihinsel sağlıkları için düzenli olarak egzersiz yapması gerekir. Fiziksel efor sarf etmeye daha az eğilimli ırkların günde 20 - 60 dakika boyunca sağlıklı bir yürüyüş yapmaları gerekir.


dachsund

Dachsund

Dachsund türü köpekler de şişman köpek cinsleri arasında yer alıyor. Dachsund türünün de kaderi aslında Beagle'ler gibidir. Dachsund'lar normalde porsuk, tilki, geyik ya da tavşan avı için yetiştirilmişlerdir. Bu nedenle koşmak, avlamak ve kazmak için aşırı enerjiye ihtiyacı vardır. Günümüzde ise Dachsund'lar genelde kucak köpeğidir.

Aşırı enerjik bir tür olduğu için iştahları oldukça açıktır. Ancak hiç egzersiz yapmamaları ve çok yemek yemeleri ile beraber Dachsund türü için obezite kaçınılmaz olmaktadır.

basset hound

Basset Hound

Basset Hound cinsi köpekler hızlarıyla ünlü değillerdir. Bu nedenle dışarı çıktıklarında kendilerinden çok fazla kalori yakması beklenmez. Basset Hound'lar oldukça kısa bacaklıdır ve bu nedenle koşarak kendilerini zorlamaları pek olası değildir. Basset Hound'ların beslenmesine oldukça dikkat etmek gerekir yoksa çok hızlı bir şekilde kilo alarak obez olabilirler.

patikada koşan köpek

Köpekleri Obeziteden Uzak Tutmak

Her ne kadar bazı köpek türleri obeziteye yatkın olsa da aslında tüm türlerde obez köpeklere rastlamak mümkündür. Ancak obez köpek için hayat hiç de konforlu değildir. Diğer taraftan çözüm son derece basittir. Köpeklerin yaktığı kalorinin, aldıkları kaloriyle eşit ya da daha fazla olması gerekir. Veteriner hekimler köpeklerin sağlıklı olması için gerekli olan beslenme ve egzersiz miktarı konusunda yol gösterirler. Bazı köpek sahipleri için kendi yemeklerini köpekleriyle paylaşmak çok keyifli olsa da bu yanlıştır. İnsanların yemekleri köpekler için hem çok zengin hem de aşırı baharatlıdır. Bu da köpeklerin sindirim sisteminde büyük tahribata neden olur. Köpeklerin sağlıklı ve dengeli beslenmeleri için ırkları, sağlık durumları ve yaşları özelinde mama seçimi yapılması gerekir. Köpekler için özel formüle edilen köpek mamalarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.