Köpekleri İnsan Şampuanı ile Yıkamak

22.09.2021 Aysegül Tunçay


Köpeklerin yıkanmaya ihtiyaçları vardır. Özellikle de yağışlı günlerde bahçede yapılan bir oyun seansı sonrasında toz, toprak ve çamur içerisinde kalan patili dostunuzun mutlaka yıkanması gerekir. Bazı durumlarda da köpekler sadece meraklarının kurbanı olurlar ve bir çöp kutusunun içerisine atlayabilirler ya da istenmeyen alanlarda yuvarlanmaya başlayabilirler. Bu durumlarda köpeğin yıkanması gereklilik haline gelir. Eğer köpek düzenli olarak profesyonel köpek bakımı yapan bir yerde yıkanıyorsa köpeğinizi yıkarken ne yapmanız gerektiğini çok düşünmemiş olabilirsiniz. Kendiniz için güvenle kullandığınız ürünlerin köpeğinizin acil banyo gereksinimlerimde kullanılabileceğini de düşünüyor olabilirsiniz. Ancak söz konusu köpek bakımı olduğunda köpekleri insan şampuanı ile yıkamak riskli olabilir. Bu yazımızda köpekleri insan şampuanı ile yıkamak doğru mudur?, köpekler yıkanırken hangi ürünler kullanılmalıdır? sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz.

İnsanlar İçin Üretilen Şampuanlar Köpekler İçin Uygun mu?

Köpeklerin banyosunda kullanılmak üzere üretilmiş pek çok ürün vardır. Bunlardan belki de en önemlisi köpek şampuanıdır. İnsanlar için üretilmiş şampuanların köpekleri temizleyeceği ve tüylerini yumuşacık yapacağı düşünülebilir. Bu düşünce sadece yumuşak ve temiz tüyler söz konusu olduğunda doğrudur. Ancak insanlar için üretilen şampuanlar köpekler için doğru seçenek değildir. Bu şampuanlar köpeklerde cilt sorunları oluşturur. Bu nedenle de köpekler için mutlaka onlara özel üretilen şampuanların kullanılması gerekir. Köpek cildinin ideal pH dengesine uygun formüle edilen köpek şampuanlarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Köpek Cildinin pH Dengesi

Deriyi oluşturan üç tabakadan birisi olan ve en dış yüzeyde bulunan epidermis de farklı katmanlardan oluşur. Epidermisin en üst katmanına korun tabakası adı verilir. Bu tabaka stratum corneum olarak da adlandırılabilir. Bu doku cildi virüs ve bakterilerden korur. Aynı zamanda su emilimi sağlar, buharlaşmayı azaltır. Bu görevleri sayesinde cilt nemli kalır. Yıkanma esnasında korun adı verilen tabaka da yıkanır. Yıkama sürecinde korun tabakasına zarar gelmemesi için cildi nemlendiren ve koruyan içeriklere sahip ürünlerin tercih edilmesi gerekir. Korun tabakasının görevini başarılı bir şekilde yerine getirebilmesi için asitlik ve alkalilik dengesi olarak da adlandırılan pH dengesi çok önemlidir. Korun tabakasının zarar görmemesi için her cildin pH dengesine uygun içeriklerle temas etmesi sağlanmalıdır. Bu noktada da köpekler için onların ciltlerinin pH dengesine uygun şampuan kullanmanın önemi ortaya çıkar çünkü köpekler ve insanlar söz konusu olduğunda pH dengesi oldukça farklıdır.

Köpeklerin insanlar için üretilen şampuanlar kullanmamasının nedeni derinin pH dengesidir. PH dengesi cilt sağlığı açısından çok önemlidir. Köpek derisi ve insan derisi çok farklı pH değerlerine sahiptir. İnsanların cildi asidik taraftadır ve 5,5 pH dengesine sahiptir. Köpekler ise daha nötr tarafta yer alırlar ve onların ciltleri için normal pH dengesi 6,2 - 7,4 aralığındadır. Bu nedenle köpekler için insan şampuanı kullanmak onların ciltlerindeki özel bir yapının bozulmasına neden olur.

köpeklerin cildi hassas mi

Köpeklerin Cildi Hassas mı?

Köpeklerin insan şampuanı ile yıkanmaması gerekliğini gündeme getiren bir diğer unsur da köpeklerin ciltlerinin insanlara kıyasla çok daha hassas olmasıdır. İnsanlarda deri oluşumunda 10-15 katmanlı bir yapıdan söz etmek mümkünken söz konusu köpekler olduğunda katman sayısı 5'e düşer. Derinin az sayıda katmandan oluşması da köpeklerin cildinin daha hassas olmasına neden olur. Bu nedenle köpeklerde korun tabakası çok önemlidir. Yanlış pH dengesine sahip bir ürün kullanımında köpeğin cildi tahriş olur, tüylerden ve deriden koruyucu yağlar çıkarak köpeğin derisinin korunaklılığını azaltabilir. Doğru ürün kullanılmaması halinde kuru cilt, pul pul dökülme, kızarıklık, kaşıntı ve enfeksiyon gibi sorunlar meydana gelir. Bu sorunların da köpeklerin sağlığı için oldukça endişe verici olduğu unutulmamalıdır.

Köpek Yıkamak İçin Alternatif Ürünler Var mı?

Köpek şampuanı her zaman köpeklerin yıkanmasında ilk tercih edilecek ürün olmalıdır. Ancak acil durumlarda, köpeğin herhangi bir şekilde zarar görmemesi gereken, mikrop kapma ihtimali bulunan durumlarda tek seferlik alternatifler kullanılabilir. Böyle bir durumda ilk alternatif bebek şampuanları olabilir. Bebek şampuanları bebeklerin hassas ciltlerine uygun içeriklerle üretildikleri için tek kullanımda köpeklerde ciddi sorunlar meydana gelmesine neden olmazlar. Burada unutulmaması gereken eğer köpeğin aşırı hassas bir cildi ya da devam eden cilt sorunları varsa tek seferlik bile olsa alternatif ürün kullanımına dikkat edilmesi gerektiğidir. Böyle bir durumda veteriner hekime danışarak hareket etmek daha doğru bir yaklaşım olacaktır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.