Köpeklerde Staph Enfeksiyonu

15.08.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Köpeklerde Staph enfeksiyonun farklı türleri vardır ve vücudun farklı bölgelerinde hasara yol açabilir. Ancak en sık ciltte görülür. Bir ciltte meydana gelen kesik, yara ya da çizik bakterinin vücuda girmesine yol açar. Staph enfeksiyonu belirtileri arasında yaralı bölgenin enfekte olması, kızarıklık, yara çevresinde hassasiyet ve yaranın çevresindeki cilt dokusunun pul pul olması yer alır. Enfeksiyon tedavi edilmediğinde kan zehirlenmesine ve ölüme yol açar.

ciltte yara

Köpeklerde Staph Enfeksiyonu Nerelerde Görülür?

Bu enfeksiyon genellikle cilt dokusunda görülse de bunun dışında kalbin astar dokusunda, beyinde, omurilikte, böbreklerde, idrar yollarında ya da üreme organlarında Staph enfeksiyonu görülebilir. Bu rahatsızlıklar genellikle beraberin ateş ve zayıflığa yol açar. Staph enfeksiyonuna staphylococcus genus bakterisi yol açar. Bu bakteri aslında oldukça yaygın görülür ve genellikle zararsızdır. Ancak bakterinin Staphylococcus aureus türü vücudun hemen hemen herhangi bir yerinde enfeksiyona neden olabilir. Bazen bu enfeksiyonlar antibiyotiklere karşı dirençlidir ve meydana geldiği bölgeye göre ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

enfeksiyonu kontrol edilen köpek

Staph Enfeksiyonu Belirtileri

Staph enfeksiyonu meydana geldiği bölgeye göre farklı türlere ayrılır. Ciltte piyoderma ve dermatit, organlarda metritit, diskospondilit, ensefalit, osteomiyelit ve sistit, son olarak fasyada ise nekrotizan fasiit olarak görülmektedir. Hastalık belirtileri genellikle,

  • Yara çevresinde iltihap,
  • Kızarıklık,
  • Ateş,
  • Yorgunluk ve zayıflık,
  • Anormal davranış,
  • Yara bölgesinde aşırı ağrı,
  • Yara çevresinin kabuklaşması ve sertleşmesi olarak ortaya çıkar.

kulağı kontrol edilen köpek

Staph Enfeksiyonu Nedenleri

Staph enfeksiyonuna neden olan durumlar oldukça azdır. Bu bakteriler zaten canlılarda bulunan bakterilerdir. Ancak bazı durumlarda enfeksiyona yol açabilirler.

  • Kesik ya da yaranın enfeksiyon kapması,
  • Burundan, ağızdan ya da gözlerden enfeksiyon bulaşması,
  • Kontamine olmuş gıdalar,
  • Doğru sterilize edilmemiş medikal ekipmanlara temas edilmesi enfeksiyonun yaygın nedenleri arasında yer alır.

muayene edilen köpek

Staph Enfeksiyonu Türleri ve Teşhisi

Staph enfeksiyonu bulaştığında her zaman kendiliğinden geçmez bu nedenle köpeğin tıbbi yardım alması gerekmektedir. Staph enfeksiyonu teşhisi için yaranın fiziksel muayenesi ve incelenmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda kesin tanı konabilmesi için yaradan alınan örnek doku incelenmesi için laboratuvara gönderilir ancak buna nadiren ihtiyaç duyulur. Hemen hemen her cilt enfeksiyonunda olduğu gibi Staph enfeksiyonunda da antibiyotik içerikli merhem ve antibiyotik ilacı kullanılır.

Vücuttaki organların büyük bir çoğunluğunda meydana gelen enfeksiyonlarda da Staph Genus bakterisine rastlanır. İdrar yolunda meydana gelen enfeksiyonlarda yaygın olarak Staph görülür. İdrara çıkmada zorlanma, kanlı ya da bulanık renkli idrara yol açar. İdrar yolunda meydana gelen Staph aynı zamanda idrarın çok kötü kokmasına neden olur. Teşhis edilmesi için idrar tahlili gerekmektedir.

Staph enfeksiyonu çok nadir olarak omurlar ve spinal kolon arasındaki diskleri ya da kemiğin kendisini etkileyebilmektedir. Omurga bölgesinde meydana gelen enfeksiyon ciddi ağrıya, ateşe, şişliğe ve kilo kaybına neden olur. İltihabın omuriliğe baskı yapması durumunda koordinasyon kaybı ya da titreme gibi belirtiler de görülebilmektedir. Omurga bölgesindeki enfeksiyonun teşhis edilebilmesi için röntgen, omurilik sıvısı örneği ya da kan tahlili gibi ek işlemler gerekebilmektedir.

En nadir görülen ve en tehlikeli Staph enfeksiyonu türü nekrotizan fasiittir. Enfeksiyon genelde Staph pseudintermedius bakterisine bağlı gelişmeltedir. Kasları ve organları bir arada tutan fasyal doku iltihabı olarak da tanımlanabilir ve çok hızlı bir şekilde vücudun tamamına yayılır. Nekrotizan fasiit çok acil bir şekilde tedavi edilmelidir. Enfekte olan dokuların cerrahi yöntemlerle alınması gerekir. Çoğu zaman ampütasyon gerektiren bir rahatsızlıktır. Cerrahi müdahale ile tedavi şanslı olsa da nekrotizan fasiit genellikle ölümcüldür. Nekrotizan fasiit insanları da etkileyen bir iltihaptır ve halk arasında et yiyen bakteri hastalığı olarak bilinmektedir. Ancak çok nadir olarak görülmektedir.

ilaçlara bakarak yatan köpek

Tedavi Yöntemleri

Staph enfeksiyonunun başlıca tedavi yöntemi çoğu enfeksiyon rahatsızlığında olduğu gibi antibiyotik tedavisidir. Cilt enfeksiyonu durumunda antibiyotik içerikli merhemler ve oral yoldan alınan tabletler kullanılır. Bu şekilde iltihabın yayılmasının da önüne geçilir. Ciltteki yara dokusu tamamen iyileşene kadar kremin kullanılmasına devam edilmelidir. Enfeksiyonun tekrar meydana gelmemesi için antibiyotik ilaçların tamamı bitinceye kadar kullanılmalıdır.

İç organlarda enfeksiyon meydana gelmesi durumunda tedavi genellikle köpeğin durumuna göre değişiklik gösterir. Bu gibi durumlarda yine başlıca tedavi yöntemi antibiyotik tedavisidir. Organda meydana gelen aşırı sıvının alınması, ameliyatı, nekrotik dokunun ameliyatla alınması gibi işlemler yapılabilmektedir.

Tedavi veteriner hekimin önerdiği şekilde uygulandığı sürece enfeksiyon başarılı bir şekilde iyileşir. Köpeğin iyileşme döneminde steril ve sıcak bir ortamda bulunması gerekir. Ciltte meydana gelen Staph enfeksiyonları birkaç gün ile birkaç hafta içerisinde iyileşmektedir. Çok nadir olarak antibiyotiğe karşı dayanıklı enfeksiyon görülür. Bu gibi durumlarda birden fazla antibiyotik ilaç kullanılır.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen Tüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.