Yavru Köpeklerde Gece Uykusu Eğitimi

28.12.2021 Aysegül Tunçay


Yavru köpeklerin uyku düzenlerinin oluşması biraz zaman almaktadır. Özellikle büyüme çağındayken uzun süre uyuyan köpeklerin bir uyku düzenine sahip olmasını sağlamak son derece önemlidir. Yavru köpek uyku düzeni gelişim esnasında değişiklik göstermektedir. Yavrular büyüdükçe daha az uyumaya başlamaktadır. Ancak uyku saati kadar ne zaman uyudukları da son derece önemlidir. Bu yazımızda köpeklerde gece uykusu eğitimi ve gece uykusunun önemi hakkında merak ettiğiniz soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

birlikte uyuyan iki köpek

Yavru Köpekler Gece Uyumakta Neden Zorlanırlar?

Evde herkes uyanıkken uyuyan köpekler geceleri uyanık olurlar. Bu aynı zamanda geceleri köpeğin oyun oynamak isteyebileceği ya da ihtiyaçları olabileceği anlamına gelir. Gece saatlerinde köpeklerle ilgilenmek insanların uykularının bölünmesine ya da köpeklerin ihtiyaç duydukları ilgiyi yeterince görememelerine neden olur. Ayrıca yavru köpeklerin geceleri yalnız kalmaları çeşitli kazaların meydana gelmesine ve istenmeyen durumların oluşmasına neden olabilir. Özellikle eve yeni gelen yavru köpekler bazı sebeplerden dolayı uyumakta zorluk çekerler. Annesinden ve kardeşlerinden yeni ayrılmış bir yavru tek başına uyumaya alışkın değildir ve bu sebeple stres olur. Yeni çevresi ile ilgili şüphesi ve merakı vardır. Yavru köpekler özellikle de yeni sahiplenilmiş yavru köpeklere her şey alışkın oldukları ortamdan farklı kokar ve farklı görünür. Yavru köpekler geceleri daha önce hiç duymadıkları sesler duyuyor olabilirler. Bu değişiklik onlar için heyecan verici olabileceği gibi tedirgin edici de olabilir. Tedirgin ya da heyecanlı bir köpeğin sakinleşip uyuması zordur. Bu durum tam tersi bir şekilde onlar için çok bunaltıcı da olabilmektedir ve bunun sonunda da uykuya dalmada zorluk görülebilmektedir. Ayrıca yavru köpeklerin mesaneleri oldukça küçüktür. Bu nedenle geceleri tuvaletlerini tutamazlar. Köpekler içgüdüsel olarak yattıkları yeri kirletmemek için kalkarlar ve bu esnada ağlayabilirler. Kısacası uyku eğitimi yavru köpeğin konfor seviyesini yükseltmek ve biyolojileri ile uyumlu rutinler oluşturmak açısından önemlidir. Bazı yavrular yeni evlerine hemen alışırken bazılarının alışması daha uzun sürebilmektedir. Durum ne olursa olsun birkaç hafta deliksiz uykudan bahsetmek mümkün değildir.

minder üzerinde uyuyan köpek

Köpekler Nerede Uyumalı?

Köpeklerde uyku düzeni oluşturmak için yapılması gerekenlerden ilki onlara uyumaları için bir alan tahsis etmektir. Burada ilk olarak önerilen köpeğin evin içerisinde kullanılan köpek evlerine alıştırılmasıdır. Yavru köpeklerin tuvalet eğitimlerini aldıklarında ve gece tuvalete uyanmamaya başladıklarında sahipleriyle ya da çocuklarla aynı yatakta yatmaları köpeğin derin ve sakin bir uyku uyuması için tercih edilebilir ancak bu alışkanlık uzun vadede sorunlara da neden olabilir. Son derece kullanışlı olan köpek evleri aynı zamanda yavru köpek uyku düzeni oluşturmak için oldukça idealdir. Yavrular etrafları kapalı olduğunda kendilerini güvende hissederler ve daha kolay uykuya dalarlar. Köpek evlerine alışmak yavrular için oldukça kolaydır köpekler büyüdükçe evlere daha uzun sürede alışırlar. Köpekler için konforlu bir uyku alanı oluşturmak için daha detaylı bilgi almak isterseniz "Köpekler İçin Konforlu Uyku Alanı Nasıl Hazırlanır?" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

oyuncağı ile uyuyan yavru köpek

Yavru Köpeklerde Uyku Düzeni Oluşturma

Yavru köpekler için uyku düzeni oluşturmak sağlıkları açısından oldukça önemlidir. Uyku düzeni oluştururken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır.

Uyku Alanı Oluşturmak

Gece uykusu eğitiminde köpek evi seçimi oldukça önemlidir. Bu alanlar köpeklerin uykuya dalmasını kolaylaştırabileceği gibi yanlış bir seçimle süreci daha zor hale de getirebilmektedir. Köpeklerin büyük bir çoğunluğu mağara benzeri etrafı kapalı yerlerden hoşlanırlar. Çok nadir olarak bazı köpekler etrafındakileri görmek ister. Ev seçimi yaparken yavru köpeğin büyüyeceğini de hesaba katmak gerekmektedir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerinde uyku düzenleri ışıklı ortamlardan etkilenen melatonin hormonu ile oluşur. Melatonin uyku getirici bir hormondur ve üretimi karanlıkta artmaktadır. Bu nedenle onlara karanlık bir ortam sağlamak uyku düzenlerini oturmaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca ışıkları kapatmanın yanı sıra bulundukları odada telefon, tablet ya da televizyon ekranlarının kapalı olması da alışma sürecini hızlandırmaktadır. Köpek evleri yumuşak, tüylü ve daha iyi hava akışı sağladığı için yavrular tarafından çabuk benimsenmektedir.

Konfor Sağlamak

Köpekler uyuyacak yer bulma konusunda çok seçici olmasa da bu onların konforlu ortamları sevmediği anlamına gelmez. Burada yavru köpeğin seçimlerine dikkat etmek gerekmektedir. Bazı köpekler battaniye ve pelüş oyuncaklarla dolu rahat ve yumuşak yerleri seçerken bazı köpekler soğuk ve sert zeminde yatmayı severler. Yavrular çok sıcak ya da soğuk olduğunda havlamaya başlarlar. Onların seçimlerine dikkat ederek daha uzun süre uyumalarını sağlamak mümkündür. Köpekler için özel olarak üretilen farklı modellerdeki köpek yataklarını ve evlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

interaktif oyuncakla oynayan köpek

Uyku Öncesi Oyun

"Yavru köpekler nasıl uyutulur?" sorusunun en basit cevaplarından birisi de onları yormaktır. Uyku saatinden önce onların hem fiziksel hem de mental olarak yeterince yorulduğundan emin olmak gerekmektedir. Akşam saatlerinde yarım saat kadar oyun oynamak onların hem aktif olmasını hem de egzersiz yapmalarını sağlar. Uyku zamanından önce de iyice yorulmuş olurlar. Birlikte oyun oynamak aynı zamanda aradaki ilişkiyi de güçlendirmektedir. Köpeklerin dikkat süreleri oldukça kısadır. Bu nedenle oyunların da kısa süreli olması yeterlidir. Onların düşünmesini ve beyinlerini kullanmasını sağlayacak oyunlar tavsiye edilmektedir. İnteraktif oyunlar uyku öncesi rahatlıkla tercih edilebilecekler arasında yer alır. Köpeklerin zekalarını geliştiren ve zihinlerini uyaran oyuncakları buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Sakinleştirici Aktiviteler

Yavru köpeklerin uyku düzenini sağlarken onların mümkün olduğunca gece uyumalarını sağlamak önemlidir. Bu nedenle geceleri yatmadan önce sakinleştirici aktiviteler yapmak onların uykuya dalmasını kolaylaştırmaktadır. "Yavru köpekler gece nasıl uyutulur?" sorusunun cevabı yalanmaktan, çiğnemekten ve koklamaktan geçmektedir. Bu davranışlar köpeklerin neredeyse sürekli olarak yaptığı davranışlardır. Tekrar edilen davranışlar oldukları için de köpekler üzerinde sakinleştirici etkiye sahiptir. Onların yalamasını, koklamasını ya da çiğnemesini sağlayacak aktiviteler uykuya dalmayı da kolaylaştırmaktadır.

Tuvalet Molası

Yavru köpeklerin gece uykuya dalmaları kadar uykudan da uyanmamaları gerekmektedir. Bunu sağlamak için onları mümkün olduğunca geç tuvalete götürmek yeterlidir. Yavru köpekler yatmadan hemen önce tuvalet eğitimi için belirlenen yere götürmek gece tuvalet için uyanma ihtimallerini önemli ölçüde düşürür. Tuvalet saati aynı zamanda akşam yemeği saati ile de ilişkilidir. Yemeği çok geç saatlerde vermek onların gece tuvalet ihtiyacı hissetmelerine neden olabilir. Diğer taraftan çok erken beslemek de geceleri acıkmalarının önünü açmaktadır. Bunu dengelemenin yollarından biri de puzzle şeklindeki ödül maması oyuncaklarıdır. Az yemeyi ya da oyun içerisinde mama yemeyi mümkün kılan oyuncakları buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz. Uykudan önce interaktif bir şekilde beslemek hem uyarılmalarını hem de karınlarının gece acıkmamasını sağlayacak kadar az miktarda mama yemelerini sağlar. Bu tercih aynı zamanda uykularını bölerek tuvalete gitmelerini gerektirecek kadar çok mama yemelerine engel olur.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.