Köpekler ve Kuşlar Anlaşabilirler mi? Köpekler ve Kuşları Tanıştırma Yolları

19.01.2022 Aysegül Tunçay


Hali hazırda bir köpek sahibisiniz ve bir de kuş almayı düşünüyorsunuz ya da tam tersi evde bir kuşunuz var ve bir de köpek sahibi olsanız fena olmazdı. Köpekler ile kuşları birbirine alıştırmak zor olabilir. Ancak bunu doğru bir şekilde yaptıktan sonra evde eğlenceli bir dönem sizi bekliyor demektir. Bu süreçte oldukça sabırlı olmalı ve evcil dostlarınızın birbirine zarar vermeden arkadaş olmalarını sağlamanız gerekir. Köpeklerle kuşları birbirlerine alıştırmak ilk başta kulağa zor gelebilir ancak gittikçe kolaylaşan bir süreçtir. Bu yazımızda köpekler ile kuşları birbirlerine nasıl alıştırabileceğinize dair ipuçları bulabilirsiniz.

başında kuş duran köpek

Ağırdan Alın

Köpeklerin ataları da tıpkı kedilerin ataları gibi vahşi doğada avcıdır. Bu da evcilleşmiş olsalar da avcı ruhlarının her an ortaya çıkabileceği anlamına gelir. Üstelik köpekler kuşları kovalanacak ve sonunda ele geçirilecek bir av olarak görmektedir. Köpeğiniz çekinik ya da avlanmaya hevesli görünmüyor olması evdeki kuşu bir av olarak görmediği anlamıma gelmez. Köpeklerle ilgili bu bilgilerle birlikte köpekler ve kuşları alıştırmak işin içinden çıkılması güç bir durum gibi gözükebilir. Bu nedenle köpekleri ve kuşlarıtanıştırmayı mümkün olduğunca ağırdan almak gerekir. İlk başta birbirleriyle birkaç dakika geçirmelerini sağlayın ve bu esnada sürekli olarak yanlarında bulunun. İlk adımda yapılması gereken onların birbirlerinin yanında rahat etmesini sağlamaktır. Birbirleriyle sosyalleşmeleri ise sonraki adım olarak planlanmalıdır. Kuşların ve köpeklerin birbirlerine alışma sürecinde acele etmeniz stresli ya da travmatik deneyimlerin yaşanmasına neden olabilir veya ciddi bir kazaya yol açabilir.

kanepede duran kuşa bakan köpek

Tarafsız Bölge Seçin

Köpeğiniz ile kuşunuzu tanıştırırken her ikisinin de kendi bölgeleri olarak kabul edebileceği tarafsız bir yeri seçmeniz daha iyi olacaktır. Kuşlar için ideal ortam kafeslerinin olmadığı ve normalde çok az zaman geçirdikleri bir odadır. Hayvanları aşina oldukları ortamdan çıkarmak onların daha az agresif davranışlar sergilemesini ve daha anlayışlı olmasını sağlamaktadır. Köpekler genellikle evde daha geniş bir alanahakim olmaktadır. Benzer bir şekilde köpekler için de oldukça az vakit geçirdikleri bir oda tercih edilmelidir. Bu durum onların daha sakin olmasını sağlayacaktır. Onların birbirleriyle olan ilk etkileşimlerini bu şekilde izole bir yerde gerçekleştirmeleri sizin de daha fazla kontrol sahibi olmanıza yardımcı olur.

ağzında ödül maması tutan köpek

Onları Ödüllendirin

Köpeklerin ve kuşların ortak noktalarından bir tanesi de rüşveti çok sevmeleridir. Sevdikleri ödül mamaları ile dikkatlerini dağıtabilirsiniz. Ödül mamalarıyla onların tanışma sürecinde dostane davranmalarını sağlayabilirsiniz. Tanışma sürecinde girmeden önce yanınızda her iki dostunuz için de yeteri miktarda ödül bulundurduğunuzdan emin olun. Hem kuşlar hem de köpekler için ödül mamaları vazgeçilmezler arasında yer almaktadır. Ödül mamaları onların dostane davranmalarının yan sıra aynı zamanda doğru davranışların pekiştirilmesini sağlamak için de kullanabilirsiniz. Köpeklerin her zaman severek tüketeceği köpek ödül mamalarını incelemek için burayı, kuşların keyfini yerine getirecek ödüller için burayı tıklayabilirsiniz.

üzerinde kuş duran köpek

Sürekli Kontrol Edin

Köpekle kuşu birkaç kez aynı odada bir araya getirdikten sonra eğer bu buluşmalarda herhangi bir olay yaşanmaysa bir adım ileriye geçmeye hazırsınız demektir. Bu adımı aynı odada köpeğin tasmasız dolaşmasına izin vererek yapabilirsiniz. Kuşu rahatsız etmediği ve dostça davrandığı süre boyunca köpeğin tasmasız gezmesinde bir sakınca yoktur. Ancak bu esnada sürekli olarak yanlarında olmanız ve onları yalnız bırakmamanız gerekir. Çünkü en güvenilir ve çok eğitimli köpekler bile bazen kendi içgüdülerine yenik düşebilmektedir. Kazalar her zaman olabilmektedir. En risksiz yöntem köpek tasmasızken kuşun kafesinde ve sizin de odada olmanızdır.

plajda kuş kovalayan köpek

Problemleri Anlamak

Köpek ve muhabbet kuşu birbirlerine alıştıktan sonra çok iyi arkadaş olabilirler. Ancak alışma süreci biraz sabır gerektirir. Bu süreçte meydana gelebilecek problemleri ön görmek ve yaşanmasına izin vermemek de son derece önemlidir. Alışma sürecini süresi ve zorlukları köpeğin ırkına ve yaşına göre de değişiklik göstermektedir. Yavru köpeklerde eğitim ve tanıştırma daha tutarlı ve zaman alıcıdır. Ayrıca köpeğiniz avcı içgüdüleri baskın bir canlıysa bu süreç daha zor olmaktadır. Durum her ne kadar zor gibi gözükse de bu sizi yıldırmasın. Yeterince vakit ayırdığınızda onların birbirleriyle arkadaş olmaya başladığını göreceksiniz.

kuş peşinde koşan köpek

Kaçınmanız Gereken Hatalara Hazırlılık Olun

İkiliyi birbirleriyle tanıştırırken mutlaka kaçınmanız gereken hatalar vardır. Özellikle iki hata evcil hayvan sahipleri tarafından sıkça yapılmaktadır. Bunlardan ilki tanışma esnasında hem köpeğin hem de kuşun başıboş olmasıdır. Tanışma esnasında kuşun kafeste olması ve kafesinin kapalı olması gerekir. Ayrıca köpeğinde tasmasının mutlaka takılı olması gerekmektedir. İkisinden birisi saldırmaya karar verdiğinde, saldırıyı gerçekleştirmeleri mümkün olmamalıdır. Kuş kafesinin köpeğin patisiyle yetişemeyeceği bir yer de olması son derece önemlidir. Ayrıca köpeğin kafes tellerinden patisini sokarak kuşa zarar veremeyeceğinden emin olmanız gerekmektedir. Bu şartları sağladıktan sonra düzenli aralıklarla onları bir araya getirerek birbirlerine alışmalarını ve bir dostluk kurmalarını sağlayabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.