Köpeğinizin Hayatını Kurtarabilecek 4 Kritik Köpek Eğitimi İçin İpuçları

18.04.2022 Deniz Öz


Köpek sahiplenmenin birçok farklı sorumluluğu bulunur. Dostlarımızın sorunsuz bir şekilde sosyalleştirilmeleri, sağlık kontrollerinin ihmal edilmemesi, gelişim evrelerine ve genel sağlık durumlarına uygun şekilde beslenmelerinin sağlanması ve elbette günlük egzersiz ihtiyaçlarının karşılanması köpeklerle yaşamaya başlayan tüm hayvan severlerin temel sorumlulukları arasındadır. Bu sorumluluklar arasında eğitim süreçlerinin de göz ardı edilmesi zor bir önemi vardır. Temel seviyede eğitim sadece köpek sahipleri için değil aynı zamanda köpekler için de son derece önemlidir. Çünkü temel eğitim gerçek anlamda köpekler için hayat kurtarıcı olabilir. İtaat eğitimi köpek ile ortak bir dil geliştirerek sahipleriyle arasındaki bağı güçlendirmeyi sağlar. Bununla beraber birçok köpek eğitimi dersi köpeğin güvenliğini sağlar. "Köpek eğitimi neden önemlidir?" sorusunun aslında birden çok cevabı bulunmaktadır. Bu yazımızda köpeklerin mutlaka öğrenmesi gereken temel komutlar hakkında bilgi bulabilirsiniz.

ağaç kütüğünün üzerinde oturan iki küçük ırk köpek

Oturma Eğitimi

Köpeklerde otur komutu tüm güvenlik anlayışının temelini oluşturur. İnsanlara ya da diğer hayvanlara karşı aktif olduğunda onun zarar görmesini engellemek için otur komutu kullanılmaktadır. Özellikle köpeğinizin sevgiden ya da oyun için dahi olsa çocukların ya da yaşlıların üzerine atlama eğilimi varsa otur komutu ile onu ve diğer canlıları güvende tutabilirsiniz. Oturmak her köpeğin bilmesi gereken temel davranışların başında yer almaktadır.

Otur Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpeklere otur komutunu öğretmek oldukça basit bir işlemdir. Köpek gün içerisinde çeşitli zamanlarda oturma ihtiyacı hissettiğinden çok zorlanmadan oturma komutunu öğretebilirsiniz. O oturmaya hazırlanırken "otur" kelimesini söylemeniz ve oturduktan sonra küçük bir ödül vermeniz yeterlidir. Köpekler yaklaşık olarak 10 - 20 tekrarda kullandığınız kelime ile oturma eylemi arasında ilişki kuracaktır. Bundan sonra otur dediğinizde başarılı bir şekilde oturacaktır. Köpek eğitim süreçlerinde hızlı ve etkili sonuç almanızı sağlayacak köpek ödül maması çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.

sarı ekinlerin arasından gelen iki köpek

Çağırma Eğitimi

Köpeğinizin seslendiğinizde size gelmesi gerçek anlamda ölüm kalım arasındaki ince çizgide hayat kurtarıcıdır. Köpeğiniz tasmasından kurtulduğunda ve bir anda caddede koşmaya başladığında iyi verilmiş bir çağırma eğitimi ile onun güvende kalmasını sağlayabilirsiniz. Çağırma komutunun her an ve her yerde işe yaramasını sağlayacak noktaya gelmek zaman ve özveri gerektirir. Diğer taraftan köpeğiniz size geldiğinde yaşayacağınız iç huzur harcadığınız çabaya kesinlikle değecektir.

Çağırma Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpeğinizin çağırma komutunu öğrenebilmesi için çok miktarda ödül mamasına ihtiyacınız olacak. Onu çağırmak için isminden farklı bir kelime belirlemeniz gerekmektedir. Genelde çağırma için "Gel" ya da "Buraya" gibi kelimeler tercih edilmektedir. Evde sessiz bir ortamda tercih ettiğiniz kelimeyi yüksek sesle birkaç defa tekrar edin. Bununla beraber onu gelmeye teşvik etmek için ellerinizi çırpabilirsiniz. Geldiğinde onu sevmeniz ve sevdiği ödül mamalarından vermeniz bu hareketin pekiştirilmesinde önemli rol oynar. Çağırma eğitimi, oturma eğitiminden daha karmaşıktır. Evin farklı yerlerinde, parkta, gürültülü ortamlarda bunu tekrarlayarak onun çağırma komutunu pekiştirdiğinden emin olabilirsiniz.

ağzın yanında bekleyen Saint Bernard cinsi yetişkin köpek

Bekleme Eğitimi

Bekleme eğitimi köpeğinizin kapı açıkken caddeye fırlamasını ya da parkta bir kişinin peşinden koşmasını engellemek için ideal seçeneklerin başında gelir. İyi bir bekleme eğitimi sonrasında köpeğinizin etrafında dikkat dağıtıcılar olsa bile bekle dediğinizde o anda sabit kalır. Etrafında ne olursa olsun köpeğinizin sabit kalması gerektiği için bekleme eğitimi biraz karmaşıktır. Bu nedenle eğitim uzaklık, süre ve dikkat dağıtıcılar ile ayrı ayrı değerlendirilir.

Bekleme Eğitimi Nasıl Verilir?

İlk olarak köpeğinize ondan uzaklaşacağınız fikrini vermeniz gerekmektedir. Bunun için onu oturtun ya da yatmasını sağlayın. Sonrasında "bekle" kelimesini kullanarak ondan biraz uzaklaşın köpeğiniz hareket etmediğinde geri gelip ödül maması verebilirsiniz. Bunu her seferinde farklı yönlere doğru yaparak ve yine her seferinde ondan daha da uzaklaştırarak devam ettirmeniz gerekir.

Bir sonraki adım ise bekleme süresini artırmaktır. Bunun için ilk olarak köpeğinizin uzun bir süre boyunca hareket etmeden kalması için rahat hissetmesini sağlamalısınız. Köpeğinize bekle komutunu verdikten sonra ondan uzaklaşın ancak bu sefer daha uzun süre bekledikten sonra geri dönüp ödül maması verin. Giderek bu bekleme süresini uzatmanız sonucunda köpeğinizin kendisinden istenen süre kadar beklemesi gerektiğini öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Süre eğitimini verdikten sonra artık bekleme komutunu gerçek dünyada uygulamanın vakti gelmiş demektir. Yine de evden çıkıp bekleme komutunu gerçek hayatta denemeden önce evde birkaç ufak alıştırma yapın. Köpeğinize bekle komutunu verdikten sonra evde başka şeylerle ilgilenin ve sonra geri dönüp ona ödül maması verin. Bu şekilde giderek etrafına daha fazla dikkat dağıtıcı ekleyerek devam edebilirsiniz.

ağzında mavi oyuncak tutan köpek

Bırakma Eğitimi

Köpekler oldukça meraklı canlılardır. Dışardayken ya da evde onun ağzında bir tavuk kemiği ya da çorap gibi alakasız ve ne yazık ki sağlığı için tehdit oluşturabilen nesneler görmeniz oldukça olasıdır. Bırakma eğitimi burada önem arz eder. Bırakma eğitimi vererek köpeğinizin istenmeyen bir şey yutmasını engelleyebilirsiniz. Bırakma eğitimi bu dört eğitim arasında en zor olanıdır. Çünkü köpeğinizin sevdiği şeylere karşı koymasını istersiniz. Ancak bol tekrarlı bir eğitimle ağzındaki bir yiyeceği veya cismi bırakması gerektiğini ona öğretebilirsiniz.

Bırakma Eğitimi Nasıl Verilir?

Bırakma eğitimine başlarken köpeğiniz için önemsiz hatta memnuniyetle bırakacağı şeylerden başlayabilirsiniz. Bunu onun için aynı değerdeki iki oyuncakla yapabilirsiniz. İlk oyuncağını fırlatın ve size geri getirdiğinde elinizdeki diğer oyuncağı sallayarak yakalamaya çalışmasını sağlanır. Köpeğiniz elinizdeki oyuncağı yakalamak için ağzındakini bıraktığında "bırak" kelimesini kullanabilirsiniz. Köpeğinizin siz bırak dediğinizde ağzındaki objeyi bırakmaya başlayana kadar bu işleme devam etmelisiniz.

Bununla beraber köpeğinizin ağzındakini bırakmasını ödül mamasıyla sağlayabilirsiniz. Ağzında bırakmasını istediğiniz bir şey olduğunda burnunun yakınına bir ödül maması bırakın. Köpeğiniz ödül mamasını almak için ağzındakini bırakır. Bu esnada "bırak" komutunu kullanarak onun bu komutu öğrenmesini sağlayabilirsiniz. İlerleme kaydettikçe onun için vazgeçmesi daha zor olan oyuncaklara geçerek bırakma eğitimine devam edebilirsiniz.

Tüm bu eğitim süreçleri dahil olmak üzere köpeğinizin farklı komutları da öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Köpekler doğru bir yaklaşımla, pozitif pekiştirmeyle öğrenmeye açık canlılardır. Köpek eğitimi söz konusu olduğunda köpek eğitim ekipmanları kullanarak çok daha hızlı sonuçlar alabilirsiniz. İhtiyaçlarınıza uygun köpek eğitim ekipmanlarına buradan ulaşabilirsiniz. Köpeklerin tüm eğitimleri tamamlanmış olsa da dışarıya çıkıldığında tasmasız dolaştırılmamaları gerekir. Ek olarak ağızlık takılması hem köpeğin kendisi hem de çevredeki diğer canlılar için fark yaratan bir önlem haline gelecektir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.