İnsanların Stresi Köpekleri Nasıl Etkiliyor?

11.08.2021 Aysegül Tunçay


Köpekler yüzlerce yıldır insanların en yakın arkadaşları olarak biliniyor. Yakın arkadaş olmanın ve duygusal bağ kurmanın her zaman zorlukları olduğunu söylemek yanlış olmaz. En yakın arkadaşınız mutsuz, üzgün ya da stresli olduğunda en iyi gününüzü geçirmeyeceğinizi bilirsiniz. Aynı durum köpekler için de geçerli. Yapılan araştırmalar patili dostlarımızın stresimizi, gerginliğimizi ve endişelerimizi hissettiğini gösteriyor. Elbette sadece hislerimizi paylaşmıyorlar aynı zamanda bu hislerimizden etkileniyorlar. Bu yazımızda insanların stresi köpekleri etkiler mi? sorusunun derinlerine inerken patili dostlarımız için neler yapabileceğimizi de sizlerle paylaşacağız.

Köpekler Sahiplerinin Hislerini Yansıtabilir

Köpeğinizin stresli olduğunu düşünüyorsanız stres kaynaklarından bir tanesi de siz olabilirsiniz. Yapılan bir çalışma sonucunda köpeklerin sahip oldukları stres seviyesinde sahiplerinin etkisi olduğu gözlemlenmiş. Toplamda 58 köpeğin ve sahibinin katıldığı bir araştırmadan elde edilen sonuçlar da bu durumun gerçekliğini yansıtıyor. Sezgisel olarak insanların ruh hallerinin evciller üzerinde bir etkisi olduğu uzun yıllardır kabul edilse de bilimsel kanıtlar da stres seviyesinde köpek sahiplerinin ciddi etkileri olduğunu göstermiştir.

Yapılan araştırmada hem köpeklerden hem de sahiplerinden tüy/saç kılı toplanması ve önemli bir stres hormonu olan kortizol seviyelerin ölçülmesi ile bilimsel olarak stres seviyesi ilişkisini kanıtlamaya yardımcı olmuştur. Çalışmalarda köpek sahiplerinin kendi kişilikleri ve stres seviyeleri ile ilgili sorulara cevap vermesi, köpeklerinin karakterleri hakkında anket doldurması ile birlikte davranış ve stres seviyesi arasındaki ilişkinin daha net bir şekilde anlaşılması sağlanmıştır. Bunların yanı sıra köpek sahibinin patili dostları ile olan duygusal bağlığının derecelendirilmesi, aralarındaki etkileşimin nasıl olduğu, bir köpeğe sahip olmanın yaşamlarında neler değiştirdiği gibi soruların yanıtlanması da çalışmanın daha net sonuçlar vermesine yardımcı olmuştur.

Araştırma sonuçlarında köpeklerin sahiplerinin stres seviyelerinden etkilendiğini göstermiştir. Çalışmada iki grup köpek kullanılması ile köpeklerin ırksal özelliklerinin stresten etkilenmeleri üzerinde etkili olduğunu kanıtlamıştır. 2 ayrı grupta yapılan çalışmalarda ilk grupta İsveç Elkhound, Norveç Elkhound, Dachsund gibi avcılık için yetiştirilen köpekler bulunurken ikinci grupta bazal ırk olarak ifade edilen, kurtlarla daha yakın akraba olan eski ırklar arasında yer alan Shiba Inu, Basenji ve Sibirya Kurdu gibi ırklar yer almıştır. Av köpeklerinin sahiplerinin stres seviyesinden daha net bir şekilde etkilendiği gözlemlenirken ikinci grubun etkilenmesi ile ilgili belirgin bir sonuç elde edilememiştir.

Bu çalışmanın sonuçlarına ek olarak çoban köpekleri ile yapılan bir çalışmada yine çoban köpeklerinin sahiplerinin stres seviyesinden ciddi anlamda etkilendiğini göstermiştir. Köpeklerin yetiştirilme şekillerinin sahiplerinden ne düzeyde etkilenecekleri konusunda önemli bir etkiye sahip olduğu tüm çalışmalar bir araya geldiğinde daha net anlaşılmaktadır.

insanların stresi köpekleri etkiler mi

Köpeğinizin Davranışları Sağlığınıza İşaret Edebilir

Köpeğiniz ile uzun zaman geçiriyorsanız, aranızda güçlü bir bağ varsa, köpeğinizin eğitim süreçlerine daha fazla dahil olduysanız köpeğinizin sizi yansıtması normalden daha fazla ve yoğun olur. Duygudurum değişimleri yaşıyorsanız, stres hayatınızı zorlaştırıyorsa ve bu durumun farkında değilseniz köpeğinizin davranış değişiklikleri size sağlığınız hakkında bilgi verebilir. Köpeğiniz normalden farklı davranmaya başladığı zaman bunun nedenlerini araştırırken kendi ruh halinizi de göz önünde bulundurmanız gerekir.

Köpeklerde stres belirtileri;

  • Saldırganlık,
  • Nefes nefese kalma,
  • Aşırı havlama,
  • Evde tuvalete gitme gibi davranış değişiklikleri olarak ortaya çıkar. Bu değişikliklere baktığınız zaman yaşamanızın daha stresli olduğunu fark edebilirsiniz bu da gerçek anlamda insanların stresi köpekleri etkiler mi? sorusunun yanıtıdır. Evet insanların stresi köpekleri etkiler ve ciddi davranış değişiklikleri ortaya çıkabilir.

Köpeğinizin sizin stres seviyenizden etkilenmesi temel olarak aranızdaki güçlü bağ ve duygusal ilişki kaynaklıdır. Bu nedenle onun sorumluluğunu aldığınız anda kendinize de daha özen göstermeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Köpeklerde sahibi kaynaklı stresin en temel çözümü köpek sahibinin stresten uzaklaşmasıdır. Bunu sağlarken köpekle birlikte keyifli zaman geçirmek sürecin daha sağlıklı ilerlemesine yardımcı olur. İnsanlar stres seviyeleri arttıklarında istemeden de olsa bu ruh halinin çevrelerine yansımasını sağlarlar. Stresin yayılmaması ve köpeğin üzerinde etkiye neden olmaması için günlük rutinin devam ettirilmesi, köpek ile kaliteli zaman geçirilmesi tavsiye edilmektedir. Köpeğinizle daha keyifli ve eğlenceli zaman geçirmek, stresi hayatınızdan uzaklaştıracak aktiviteler yapmak için tercih edebileceğiniz köpek oyuncaklarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.