Yavru Köpekler İçin Mama Seçimi Nasıl Yapılır?

14.07.2023 Deniz Öz


Yavru köpeklerde beslenme, salt yavruluk dönemindeki sağlığı etkilemez. Tüm canlılarda olduğu gibi yavruluk dönemi, köpeklerin de gelecek yıllarda daha sağlıklı olabilmesinin temellerinin atıldığı süreç olarak kabul edilir. Yavru köpeklerde gelişimin hızla devam etmesi, metabolizma ihtiyaçlarının kapsamını artırdığından köpeğiniz için mama seçerken titizlikle seçim yapmanız önerilir. Köpeğin yaşı, köpeğin ırkı, aktivite seviyesi ve lezzet beklentisi köpek maması seçerken öncelikle değerlendirilmesi gereken unsurlar olmakla birlikte mamaların içeriği de dikkatle incelenmelidir. Yavru köpek maması çeşitleri son derece geniş bir yelpazede sunulduğundan tercih esnasında veteriner hekiminize danışabilir, yavru köpeğinizin sağlık için temel ihtiyaçlarının karşılanmasına bir adım daha yaklaşabilirsiniz. Bu yazımızda yavru köpek maması çeşitleri arasından tercihte bulunurken özel olarak dikkate alınması gerekenler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

kafasını yere koymuş kahverengi yavru köpek

Yavru Köpekler İçin Mama Seçiminin Önemi

Yavru köpek maması nasıl olmalıdır? Yavru köpeklere yetişkin köpek maması verilir mi? Yavru köpekler için mama tercihini neler etkiler? gibi köpek sahiplenen kişilerin zihnini meşgul eden önemli soruların yanıtları yavru köpeklerin gelişimsel ihtiyaçlarında saklıdır. Yavru köpekler tipik olarak ilk 8 haftayı geride bırakana dek anne sütü ile beslenirler. Daha sonra ise kademeli olarak yavru köpek mamalarından tüketmeye başlarlar. Bu özel dönemde beslenmenin birkaç temel amacı vardır.

Öncelik, yavru köpeklerin sağlıklı gelişimlerinin desteklenmesidir. Bu noktada bilinmesi gereken yavru köpeklerin gelişimlerinin yavaş olmasının da hızlı ilerlemesinin de istenmeyen bir durum olduğudur. Yavru köpeklerin sağlıklı gelişimi ideal şekilde gerçekleşendir. Diğer bir hedef yavruların bağışıklık sistemlerinin desteklenmesidir. Ek olarak obezitenin önlenmesi de kritik öneme sahiptir. Yavru köpeklerde erken dönemde görülen aşırı kilo gelişim sürecinde ortopedik hastalıkların meydana gelmesine neden olabilir.

Yavru köpeğinizin sağlıklı büyümesi için mama seçimi sırasında gelişimsel hedefler doğrultusunda formüle edilenlere yönelmek en doğrusu olacaktır. Dolayısıyla yavru köpeklerin ihtiyaç duydukları besin grupları hakkında bilgi sahibi olunması gerekir.

patilerini dayayan yavru golden Retriever

Yavru Köpek Mamalarında Bulunması Gereken Besin Grupları

Proteinler, sağlıklı yağlar, kalsiyum ve sindirilebilen karbonhidratlar yavru köpekler için en temel besin gruplarıdır. Gelişimsel ihtiyaçları göz önüne alındığında köpeklerin tüm bu besin gruplarını tükettikleri kuru mamalar aracılığı ile ideal oranda vücutlarına almaları gerekir. Ancak bu gereklilik karşılığında optimal gelişimleri söz konusu olabilir.

Yavru köpeklerin sütten kesildikleri dönemde protein ihtiyaçları zirveye çıkar, sonra ise düşer. Yavru köpeklerin sağlıklı gelişimleri için kuru mamalarının %22 - 32 oranında protein içermesi gerekir. Bu oran sağlıklı büyümelerinin desteklenmesi için yeterlidir. Daha az ya da daha fazla oranda protein içeren mamalar yavrular için tavsiye edilmemektedir.

Sağlıklı yağlar da yavru köpek maması formüllerinde bulunmalıdır. Esansiyel sağlıklı yağ asitleri yavrulara hem enerji verir hem de yağda çözünen vitaminlerin faydalarının deneyimlenmesini sağlar. Yavru köpek mamalarının içeriğindeki yağların %10 - 25 oranında bulunması tavsiye edilir. Fazla miktarda yağ obeziteyi tetikleyecektir.

Yavru köpek mamalarında kalsiyum içeriği de kritik derecede önemlidir. İskelet sisteminin desteklenmesinde rol oynayan bu mineralle ilgili ek bir dikkat gerektirir. Yavru köpek mamalarındaki kalsiyum içeriği köpeğin ırkı doğrultusunda farklılaşabilir. Küçük ve orta ırk köpeklerle büyük ırk köpek ihtiyaçları farklılaşır. Dolayısıyla yavru köpek mamaları seçimi sırasında köpeğin ırkı doğrultusunda seçim yapılmalıdır.

Son olarak yüksek oranda sindirilebilen karbonhidratlara da yavru köpek mamalarında yer verilir. Yavru köpeklerin optimal gelişimleri için mamalarda bulunması gereken sindirilebilen karbonhidrat oranları ile ilgili spesifik miktar belirlenmiş olmamakla birlikte %20 seviyesi normal kabul edilir.

oturan yavru cocker cinsi köpek

Yavru Köpeğinize Uygun Mama Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yavru köpekler için en doğru mamayı belirlerken mamaların yavrular için özel olarak formüle edilmiş olmasına dikkat edilmesi ilk gerekliliktir. Daha sonra içeriğinin ve içeriğindeki besin gruplarının oranları incelenmelidir. Kaliteli içeriklerle sunulan ve aynı şekilde doğru işleme aşamalarından geçirilip üretilen yavru köpek mamaları, dostlarımızın optimal gelişiminin sağlanmasına büyük katkı sunacaktır.

Mama seçiminde önem arz eden bir diğer önemli konu da köpeklerin lezzet beklentilerinin karşılanmasıdır. Yeterince lezzetli bulmadıkları mamaları yemediklerinde yavru köpeklerde gelişim ideal hızda ve nitelikte ilerlemez. Bu nedenle kronik iştahsızlık yavru köpeğinizin sağlıklı gelişiminin önündeki büyük bir engele dönüşebilir.

Tercih edilen mamaların son kullanım tarihlerinin geçmemiş olması, ambalajın üzerinde yazan öneriler doğrultusunda saklanması ve aynı zamanda önerilen miktarlarda sunulması da gerekir.

Siz de yavru köpeğiniz için sağlıklı mama tercihi yapmak isterseniz hem Türkiye'de hem de dünyada en çok tercih edilen mama markalarından olan Royal Canin ürünlerini inceleyebilirsiniz. Küçük, orta ve büyük ırk yavru köpekler için özel olarak formüle edilen Royal Canin markalı yavru köpek mamalarında kaliteli içerikler, besin değerleri korunarak paketlenmiştir. Hem yavruların hem de annelerinin sağlığını destekleyen, bağışıklık sistemini güçlendiren ve sindirim sistemi sağlığını destekleyen Royal Canin yavru köpek maması çeşitlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. %100 orijinal ürün garantisi sunan Petlebi.com'da yavrunuzun sağlığını destekleyen kuru mamalara ek olarak onun konforunu artıran ürünlere de ulaşabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.