Köpekler Makarna Yiyebilir mi?

Köpekler Makarna Yiyebilir mi?

04.09.2021 Aysegül Tunçay


Köpek sahiplerinin yaşadıkları temel sorunlardan birisi de köpeklerinin tabaklarındaki yiyecekleri talep etmesidir. Masum bakışları ve inlemeye benzer sesleri ile köpekler sahiplerinden istedikleri pek çok şeyi kolayca alabiliyorlar. Köpeklerin bu masum davranışları, insanların hayır demesini engellemeye yönelik geliştirdikleri alışkanlıklar dizisinden ibaret olsa da bu onlara hayır demenin zor olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Köpeğiniz tabağınızdaki lezzetli makarnaya gözlerini diktiyse en büyük merakınız köpekler makarna yiyebilir mi? sorusunun cevabı haline gelebilir. Köpeğinizin sağlığı için ona farklı bir besin verirken mutlaka dikkatli olmanız gerekir. Köpeğime makarna veriyorum ama içeriğindeki diğer besinlere dikkat etmem gerekiyor mu? sorusunun da bu noktada devreye girmesi gerekiyor. Bu yazımızda köpekler makarna yer mi? sorusunun cevabının yanı sıra köpek beslenmesinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Köpekler Makarna Yer mi?

Köpekler makarna yiyebilir ancak bazı şartların mutlaka yerine gelmesi gerekir. Köpeklerin makarna yiyebilmesi için makarnanın kesinlikle sossuz ve baharatsız pişirilmesi gerekir. Bu noktada pek çok insanın yaşadığı deneyime karşı hayır demeyi öğrenmesi gerekir. İnsanlar nadiren sossuz ya da baharatsız makarna tükettikleri için, tabaklarındaki makarnaya bakan patili dostlarına hayır demek zorundadırlar.

Köpeklerin makarna yiyebiliyor olması, makarnanın onlar için sağlıklı ve besleyici bir öğün olacağı anlamına gelmez. Köpeklerin öğünlerinde sadece makarnaya yer verilmesi beslenme sorunlarına yol açabilir, kilo kontrolünün sağlanmasını zorlaştırabilir. Birkaç adet makarna sadece ödül olarak köpeklere sunulduğu zaman zararlı olmayacaktır. Köpek beslenmesinde çeşitli aşamalar vardır. Yaşam evresi de beslenme üzerinde belirleyici olan aşamalardan birisidir. Bu noktada ise karşımıza yavru köpekler makarna yer mi? sorusu çıkıyor. Yavru köpeklerin yetişkin köpeklerden daha hassas bir sindirim sistemi olduğu gerçeğini görmezden gelmemek gerekiyor. Bu nedenle de yavru köpeklere sağlıklı gelişimleri için ideal olan yavru köpek mamalarının sunulması ilerleyen yıllarda gelişimsel sorunlar yaşamamaları adına öneriliyor. Yavru köpeklerin sağlıklı gelişimi için özel olarak hazırlanan yavru köpek maması çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Köpeğinize makarna vermeye karar verdiğiniz zaman makarnanın içeriğini mutlaka kontrol etmeniz gerekir. Günümüzde farklı karbonhidrat kaynaklarında üretilen makarnalar bulunmaktadır. Nohut, mercimek, pirinç gibi besinlerden üretilen makarnaların köpeklere verilmeden önce kontrol edilmesi gerekir. Düşük karbonhidratlı ya da glutensiz makarnaları köpeklere daha güvenle vermek mümkündür. Mercimek ya da nohuttan üretilen makarnaların da köpekler için belirli bir porsiyona kadar, sade olmak şartıyla verilmesi de bir sağlık sorununa neden olmaz.

Köpeklerin beslenmesi ile ilgili gelen sorulardan birisi de sokak köpeklerine verilen gıdalarla ilgilidir. Sokak köpekleri makarna yiyebilir mi? sorusu da sık karşılaşılan bir sorudur bunun temel nedeni de evlerde pişen yemeklerin sokakta yaşayan dostlarımızla sıkça paylaşılması ve makarnanın da çok tüketilen bir besin olmasıdır. Sokak hayvanlarının beslenmesi ile ilgili merak edilenleri Sokaktaki Köpekleri Beslerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? başlıklı blog yazımızdan öğrenebilirsiniz. Sokak köpeklerine makarna verirken de makarnanın tuz, baharat ve köpekler için zararlı yiyecekleri içermediğinden emin olmakta fayda vardır.

Köpeklerin Sürekli Makarna Yemesinin Sonuçları

Az miktarda makarnanın köpekler için ciddi sağlık sorunlarına neden olmayacağından bahsettik. Pişirme esnasında yere düşen birkaç makarna tanesini mideye indiren dostunuz sağlıklı bir şekilde hayatına devam edecektir. Ufak çocuklarınız kendi makarnalarını köpeğinizle paylaşmaya karar verdiyse büyük bir panik yapmaya gerek yoktur. Ancak köpeklerin sık sık makarna tüketmesinin uzun vadede ciddi sorunlara neden olabileceği unutulmamalıdır. Köpekler sık ve büyük porsiyonlarda makarna tüketimi yaptığında kilo almaya başlarlar. Bu durumun bir sonucu olarak da kalp hastalığı, yüksek tansiyon, solunum problemleri gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

köpeklere makarna verilir mi

Köpek Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpekler makarna yer mi? sorusunun cevabı olumlu olsa da köpek beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenleri göz önünde bulundurmadan patili dostlarımıza atıştırmalık olarak bile emin olmadığımız besinler vermemeliyiz. Köpekler yüksek kaliteli protein ve düşük karbonhidrat içeren öğünlerle beslenmelidir. Kedilere kıyasla daha fazla karbonhidrat ve daha az protein gereksinimi olsa da köpeklerin beslenmesine mutlaka özen gösterilmelidir.

Özellikle soslu ve baharatlı yemeklerin köpeklere sunulmaması gerekir. Soslar içerisinde bulunan krema, soğan, sarımsak gibi çeşitli besinler köpek sağlığı açısından oldukça tehlikeli olabilir. Köpekler fazla soğan, sarımsak, pırasa ya da frenk soğanı gibi gıdalardan zehirlenebilirler. Bu gıdalar köpeklerde kırmızı kan hücrelerinde yıkıma neden olarak anemi oluşmasını tetikleyebilir.

Bir köpek fazla miktarda sarımsak ve soğan tüketimine bağlı zehirlenme geçirdiğinde halsizlik, iştahsızlık, soluk rengi burun akıntısı gibi belirtiler gösterir.

Çeşitli otlar, baharatlar ve özellikle tuz kullanılan yemekler köpeklerin sağlık sorunları yaşamasına neden olabilir. Peynir de makarna ile birlikte çok sık tüketilen bir besindir. Köpekler için lezzetli bir atıştırmalık olarak gözüken peynir fazla tüketildiğinde sağlık sorunlarına neden olur.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.