Sokaktaki Köpekleri Beslerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

03.06.2021 Aysegül Tunçay


Sokaktaki Köpekleri Beslerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Sokakta yaşayan köpeklerin birçok problemi var; güvenliklerinden karın tokluklarına kadar üzerine düşünülmesi ve harekete geçilmesi gereken birçok farklı konu olduğunu hepimiz biliyoruz. Çoğunlukla çöpten buldukları ile karın doyurmaya çalıştıkları için de haliyle "sokak köpekleri nasıl beslenmeli?" sorusuna verilebilecek yanıtların kapsamı da ideali yansıtamıyor. Ancak giderek artan farkındalıkla, her geçen gün daha çok hayvanseverin, elinden geldiğince sokaktaki hayvanları beslemeye çalıştığı gerçeği de mutluluk veriyor. Düzenli olarak ya da fırsat buldukça sokaktaki köpekleri besleyenlerin veya sokakta yaşayan patili dostlarımızı beslemeyi düşünenlerin dikkat etmeleri gereken birkaç önemli nokta bulunuyor. Bu yazımızda sokaktaki köpekleri beslerken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Sokak Köpekleri Ne Yer?

Sokakta yaşayan köpekler fırsatları oldukça ve bulabildikleri takdirde onları besleyen kişiler tarafından sunulan tüm yiyecekleri ayırt etmeksizin yerler. Yemek artıkları, ekmekler, mamalar onların beslenmesinde en önemli kaynaklardır. Ancak köpeklere yemek artıkları verilirken iyi niyetli bir tavır sergilense de dikkatli olunması gerekir. İnsan yiyeceklerinin büyük çoğunluğunun köpekler için zararlı olduğu bilinmektedir. Baharatlı, tuzlu, salçalı yemekler köpeklerin sağlığını tehdit edebilir niteliklere sahiptir. Bu nedenle imkan olduğu takdirde sokak köpekleri nasıl beslenmeli sorusunun yanıtı kuru mamalar olacaktır. Köpeklerin ihtiyaçları düşünülerek formüle edilen, içerisinde birçok besin, mineral ve vitamin barındıran köpek mamaları temin edilerek sokaktaki köpeklerin beslenmesine büyük bir fayda sunulabilir. Köpek mamaları mümkünse her gün dostlarımıza sunularak besin ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Sokak köpekleri için kuru mamalar alanların sunum sırasında da biraz hassasiyetle yaklaşmaları tavsiye edilmektedir. Sokakta yaşayan ve çoğunlukla karınlarını tam olarak doyuramayan dostlarımız yiyecekler için sert bir mücadeleye girebilirler. Bu nedenle onlar için ayrılan mamalar mümkün olduğunda bir araya konmamalıdır. Farklı noktalara dağıtılmaları köpeklerin yiyecek için mücadele etme gereksinimi duymalarının engellenmesini ve olası kavgaların çıkmamasını sağlayacaktır. Kuru mamalar haricinde temiz su ihtiyaçlarının karşılanmasının da dostlarımızın beslenmesinde kritik derecede önemli olduğu bilinmektedir. Bu nedenle mama ile beslemeye ek olarak temiz su konulan temiz kapların da temin edilmesi önerilmektedir.

kurumuş bitkilerin arasında yatan sokak köpeği

Sokak Köpekleri Nasıl Beslenmeli?

Sokak köpeklerinin beslenmesinde altın standart kuru mamalar olsa da her zaman kuru mama temin etmenin pek mümkün olmadığı gerçeğinin de göz ardı edilmemesi gerekiyor. Birçok farklı nedenle sokaktaki dostlarımız için her daim kuru mama bulunamayabiliyor. Bu durumda ise öncelik tüm besin ihtiyaçlarının eksiksiz şekilde karşılanmasından ziyade karınlarını doyurmak oluyor. Sokaktaki köpeklerin beslenmesi için evde hazırlanabilecek pratik tarifler mevcut. Genellikle tek yönlü beslenme sunan bu tariflere zaman zaman başvurulmasında önemli bir sakınca bulunmuyor. Tuz ve baharat içermeyecek şekilde hazırlanan makarnalar, çok yağlı olmayan salçasız yemekler, tavuk eti haşlamaları gibi alternatifleri değerlendirebilirsiniz.

Sokak Köpeklerini Beslerken Nelerden Uzak Durmalısınız?

Sokak köpeklerini beslerken kesinlikle bayat yemekler veya küflü ekmekler tercih edilmemelidir.

Balık onlar için çok önemli bir protein kaynağıdır, gönül rahatlığı ile verebilirsiniz. Ancak balıkları vermeden önce kılçıklarını temizleyerek olası yaralanmaların önüne geçmelisiniz.

Sokak köpeklerine tavuk haşlayabilir ve onlara lezzetli bir öğün yaşatabilirsiniz. Ancak pişmiş tavuk kemiklerini onlardan uzak tutmalısınız. Daha önce de değindiğimiz gibi pişmiş tavuk kemikleri dostlarımızın sindirim sisteminde yaralanmalara yol açabilir.

Sokaktaki köpeklere sıklıkla süt verilmektedir. Fakat süt tercihi onlar için düşünüldüğü kadar sağlıklı değildir. Özellikle yavru köpeklere inek sütü verilmesi onlarda sindirim sistemi sorunları ortaya çıkabilir. 2 aylık olana kadar yavru köpeklerin anne sütü ile beslenmesi, annelerinden ayrılanların ise süt tozları ile beslenmeleri gereklidir.

Soğan ve sarımsak köpeklere zararlı besinler arasında yer alır. Salçalı ev yemeklerinin birçoğunda bu besinler bulunmaktadır. Bu nedenle dostlarımız için ayrı yemek hazırlanması ve öğünlerinin içerisine onlar için zararlı besinlerin eklenmemesi gerekir. Köpeklere zararlı yiyecekler hakkında bilgi için blog yazımızı okuyabilirsiniz.

İnsanların tükettiği tüm besinlerin köpekler için zararlı olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Bazı sebze ve meyveleri, belli oranda olmak kaydıyla köpekler güvenle tüketebilirler. Köpeklerin Yiyebileceği Meyveler ve Sebzeler adlı blog yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Siz de sokaktaki köpekleri beslemek isterseniz onlar için güvenli olan yiyeceklerden kendi tariflerinizi üretebilir, veteriner hekimlere danışabilir, hazırladığınız yiyecekler içerisine sağlıklarını korumak için takviyeler ekleyerek sokaktaki dostlarımızın hastalıklara karşı korunmasına katkıda bulunabilirsiniz. Köpeklere özel vitamin ve ek besinlere buradan erişim sağlayabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.