Özel Beslenmesi Gereken Köpek Irkları

04.03.2022 Deniz Öz


Köpek beslenmesi ile ilgili doğruluğu bilimsel olarak da kabul görmüş birçok kuralın varlığından bahsedebiliriz. Köpekler boyutları, gelişim evreleri ve genel sağlık durumları doğrultusunda farklı beslenme ihtiyaçları olan canlılardır. Köpek beslenmesi söz konusu olduğunda kimi zaman göz ardı edilen önemli bir husus daha bulunur; köpeklerin ırkları. Köpeklerin ırklarına özel beslenmesinin temel mantığı ırksal olarak yatkın oldukları sağlık sorunlarının önlenebilmesi ve ağız anatomileri gereği rahat yiyebilecekleri besinlerle tam ve eksiksiz beslenmelerinin sağlanmasıdır. Bu yazımızda özel beslenme ihtiyacı duyan ırklar hakkında bilgi bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.

çimlerde koşan beyaz renkli ağzı açık Maltese Terrier cinsi yavru köpek

Maltese Terrier

Birçok köpek ırkında olduğu gibi Maltese Terrier cinsi köpeklerde de bazı hastalıkların görülme riski daha fazladır. Bu cinsin diş hastalıklarına, enfeksiyonlara, obeziteye, göz hastalıklarına, karaciğer sorunlarına ve diz kapağı rahatsızlıklarına daha yatkın olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda uzun ve ipeksi tüyleri de doğru bir bakım uygulanmadığında ve sağlıklı bir beslenme planı sunulmadığında matlaşmaya meyillidir. Cilt ve tüy sağlığının korunması, lezzet konusunda seçici olan Maltese'ların iştah dengesinin sağlanması ve genetik olarak yatkın oldukları hastalıkların oluşma ihtimalinin azaltılması adına Maltese Terrier cinsi için özel olarak formüle edilen mamaların tercih edilmesi fark yaratan bir unsur haline gelebilir.

koltukta yatan gözleri açık beyaz renkli French Buldog cinsi yavru köpek

French Bulldog

Büyümeyen köpek ırkları arasında en popülerlerden olan French Bulldog'lar sevimlilikleri, sosyallikleri ve enerjileri ile öne çıkıyor. Eğlenceli ve enerjik halleri ile ülkemizde de çok sevilen köpek cinsleri arasında yer alan French Bulldog cinsi köpekler genetik olarak bazı hastalıklara daha yatkın olurlar. Brakiosefalik çeneye sahip olan bu ırkın mamaları rahat çiğnemesinin sağlanması adına tükettikleri mama tanelerinin yapısı belirleyici bir etki yaratabilir. Solunum sorunlarına da yatkın olmaları obezitenin bu cins için oldukça tehlikeli sonuçlar doğurmasına yol açabilir. French Bulldog beslenmesinde bağışıklık sisteminin desteklenmesi ve ideal kilonun korunması öncelikli hedefler olarak değerlendirilir.

kasa üzerinde oturan göğüs tasmalı kahverengi Pug cinsi köpek

Pug

Fransız Bulldog'lar gibi basık bir surat yapısına sahip olan Pug cinsi köpekler kilo almaya meyillidir. Ciltleri kıvrımlı ve katlantılı bir yapıya sahiptir. Cilt ve tüy bakımının aksatılmaması, ideal kilolarının korunması, kas kitlelerinin desteklenmesi ve aynı zamanda çene yapıları gereği iştahlarının dengede tutulması adına ırka özel beslenme rutininin benimsenmesi Pug cinsi köpeklerin sağlığının korunması adına önemli bir gereklilik olarak ön plana çıkar.

çimlerde yürüyen kahverengi beyaz Cavalier King Charles cinsi köpek

Cavalier King Charles

Kocaman gözleri ve sevimli halleri ile her ortamda ilgi odağı olan Cavalier King Charles cinsi köpekler kilo almaya yatkındır. Genetik olarak kalp hastalıklarının, eklem sorunlarının ve kulak iltihaplarının da bu cinste görülme riskinin daha fazla olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla Cavalier King Charles beslenmesinin bu temeller özelinde kurgulanması uzun kulaklı dostlarımızın daha sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürmesi adına önemli bir gereklilik olarak ön plana çıkar.

yatakta yaran Chihuahua cinsi beyaz köpek

Chihuahua

Boyutları ile tezat oluşturan cesaretleri ile tanınan Chihuahua cinsi köpeklerde idrar ve böbrek taşı oluşumu, diz kapağı sorunları, obezite, hipoglisemi, diş ve diş eti sorunları görülme sıklığı fazladır. Bu nedenle beslenmelerinin olası sağlık sorunlarının oluşma ihtimalini minimize edecek şekilde planlanması önerilir. Çok küçük bir çeneye sahip olmaları da mama seçiminde tane yapısına dikkat edilmesini gerektirir. Tüm bu gereksinimler köpek ırklarına özel beslenmenin önemini ortaya koyar.

arkasında göl olan yavru Golden Retriever

Golden Retriever

Ailenin en sevgi dolu üyesine dönüşmesi hiç de şaşırtıcı olmayan Golden Retriever cinsi köpeklerde cilt hastalıkları yaygın olarak görülmektedir. Tüy yapıları nedeniyle cilt hastalıklarına yatkın olmaları Golden Retriever cinsi köpekler için de ırka özel beslenmenin tercih edilmesine yol açar. Cilt sağlığını desteklerken ideal kilonun korunması amacıyla özel olarak formüle edilen Golden Retriever mamaları ile daha sağlıklı ve konforlu kalmaları kolaylaşıyor.

ağacın önünde çimlerde yatan Alman çoban köpeği

Alman Çoban Köpeği

Kalça displazisi, dirsek displazisi, diyabet, katarakt, pankreatit gibi hastalıklara yatkınlığı olan Alman çoban köpekleri yavruluktan yaşlılığa tam ve dengeli beslenerek sağlığı ve konforu yükseltilmesi önerilen köpek cinsleri arasında yer alır. Çene yapılarına uygun formüle edilen, kas ve kemik gelişimlerini destekleyen, tüy sağlığını iyileştiren özel ırk mamaları ile German Shepherd cinsi köpeklerin sindirim sistemlerinin performansı da artırılabilir.

Özel ırk köpek mamaları ile beslenmesi önerilen cinsler sayılanlarla da sınırlı değildir. Labrador Retriever, Yorkshire Terrier, Cocker gibi hassas bünyeye sahip olan ve bazı hastalıklara genetik yatkınlıkları bulunan cinsler için de özel formüle edilen mamalar önerilmektedir.

beyaz sandalyede oturan Yorkshire Terrier cinsi köpek

Irklara Özel Beslenen Köpekler Daha Sağlıklı

Köpek beslenmesi çok boyutlu ele alınması gereken bir süreç olarak değerlendirilmelidir. Köpeklerin hangi gelişim evresinde oldukları, aktivite düzeyleri, genel sağlık durumları ve ırkları doğrultusunda tercih edilen kaliteli mamalar ile daha sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmeleri sağlanabilir.

Irklara özel beslenme köpeklerin spesifik ihtiyaçlarına yönelik özel bir beslenme sunar. Köpeklerin ırksal özellikleri yatkın oldukları hastalıkları ve dolayısıyla beslenme gereksinimleri üzerinde etkilidir. Bu gerçekten yola çıkarak özel ırk köpek mamaları ile köpek sağlığının iyileştirilmesini hedefleyen Royal Canin dostlarımıza tam ve dengeli bir beslenme sağlanmasına aracılık ediyor. Özel ırk köpeklerin gelişim evrelerine göre de özelleştirilen formülleri ile dikkat çeken Royal Canin özel ırk köpek mamaları, ırkların çene ve diş yapıları göz önünde bulundurularak farklı şekilde tasarlanmış mama taneleri barındırıyor. Siz de dostunuza özel formüle edilen, genetik hastalıklarından çene yapısına dek birçok unsurun göz önünde bulundurulduğu kaliteli bir mama tercihinde bulunmak isterseniz, Royal Canin özel ırk köpek mamaları arasından tercih yapabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.