Kör Köpek Sahiplenme

26.10.2022 Aysegül Tunçay


Birçok insan özel ihtiyaçları olan hayvanlara yardım etmek ister ancak sağlık problemleri olan bir evcil hayvana sahip olmak çok kolay bir şey değildir. Görme engelli köpeklerin bakımı zannedilenden daha zordur. Özellikle daha önce hiç köpek sahibi olmamış kişiler bu sürecin zorlu olabileceğini unutmamalıdır. Bunun temel nedeni ise bir köpeği sahiplenmenin getirdiği sorumluluğa eklenen özel ihtiyaçlardır. Diğer taraftan daha önce köpek beslemiş kişiler için kör bir köpeğe bakmak ile gören bir köpeğe bakmak arasında çok fark yoktur. Sadece birkaç özel düzenleme ile kör bir köpeğe mutlu ve uzun bir hayat sağlamak mümkündür.

eğitim alan köpek

Eğitim

Gören köpekler gibi, kör köpekler için de eğitim oldukça önemlidir. Sonuçta her ne kadar görme engelli de olsa zihinsel uyarım ve yaşamı zenginleştirme bir ihtiyaçtır. Kör köpeklerin eğitiminde ses daha etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Ses çıkaran oyuncaklar onların farkındalık geliştirmesine yardımcı olur. Eğitimde kullanılan sesin yüksekliğini ayarlayarak köpeğe farklı komutlar vermek mümkündür. Ancak kör köpeklerin evde eğitimi hem köpek hem de evde yaşayanlar için zorlayıcı olabilmektedir. Bu nedenle eğitim için bir profesyonelden yardım alınması tavsiye edilmektedir.

köpek güvenlik kapısının önünde duran köpek

Evde Yapılacak Değişiklikler

Eğer kör bir köpek sahipleniyorsanız onun hayatını kolaylaştırmak için evde bazı değişiklikler yapmanız gerekmektedir. Her ne kadar görme problemi olsa da eve gelen köpeğin hemen ortama alıştığını göreceksiniz. Evde yapılan değişiklikler yeni köpeğiniz için durumu daha da kolaylaştıracaktır.

Mümkünse mobilyaları odadan odaya geçişi engellemeyecek şekilde basit bir düzende yerleştirin. Köpeğin bir yere sıkışması ya da girdiği yerden çıkamaması onu zorlayacaktır. Evin basit bir şekilde döşenmesi köpeğin ev içerisindeki hareketliliğini kolaylaştırır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken durum köpek eve alıştıktan sonra mobilyaların yerinin değiştirilmemesidir. Köpek her ne kadar kör olsa bile evi çok rahat bir şekilde öğrenir ancak mobilyaların yerleşimde yapılacak değişiklikler onların hareketliliğini olumsuz yönde etkileyebilir.

Köpeğinizin girmemesini istediğiniz yerlerin kapısını sürekli olarak kapalı tutmak ya da önüne bebek kapısı yerleştirmek, onun evin bu bölümlerine girmesini engeller. Ayrıca çok katlı ve içten merdivenli bir evde oturuyorsanız evin bu bölümünde de çeşitli önlemler almanız gerekmektedir. Köpeğiniz merdivenden düşerek kendini yaralayabilir.

beraber uyuyan kedi köpek

Evdekiler ile Tanışma

Evde yaşayan başka evcil hayvanınız varsa sahiplendiğiniz kör köpeği tanıştırmak için hayvanların altıncı hissine güvenmeniz gerekmektedir. Evcil hayvanlar bizim düşündüğümüzden daha zekidir ve daha kolay uyum sağlayabilirler. Kör köpeği evdeki diğer evcil hayvanlarla, çocuklarla ya da yaşayan diğer kişiler ile tanıştırırken süreci ağırdan almak önemlidir. Bu süreçte köpeğin güvenini kazanmak gerekmektedir. Köpeğin etrafında hızlı hareket etmek aniden yüksek ses çıkarmak köpeğin korkmasına ve stres yaşamasına neden olur.

Köpekler içerisinde yer aldıkları dünyayı anlamak için koku alma duyusundan çokça yararlanır. Koku alma duyusu kör köpekler için bir kat daha önem kazanır. Köpeğin evde yaşayanların kokusuna alışması aynı zamanda onlara alışmasını da kolaylaştırır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken ise köpeğin korkmasına neden olacak seslerden ve hareketlerden kaçınmaktır.

veteriner hekim tarafından muayene edilen köpek

Veteriner Bakımı

Kör bir köpeğin yüksek veteriner masrafları olabileceği düşünülür. Ancak sağlıklı bir köpek ile kör bir köpeğin ortalama veteriner masrafları arasında çok büyük bir fark bulunmamaktadır. Herhangi bir hastalığa bağlı gelişen bir körlüğü bulunan köpeklerde bu durum istisna olabilmektedir. Bu nedenle kör bir köpek sahiplenmeden önce altında yatan hastalığı öğrenmek ve bu hastalık hakkında bilgi almak mümkündür. Bazı durumlarda görme kaybının iyileşmesi mümkündür ancak bunun için oldukça masraflı bir tedavi gerekebilmektedir. Glokom sonucu görme problemi yaşayan ve tedavisi devam eden köpeklerde ilaç ya da ameliyat masrafı genellikle yüksektir. Bu nedenle görme problemi olan bir köpek sahiplenmeden önce gerekli tedavilerin karşılanabileceğinden emin olmak gerekir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.