Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

04.03.2021 Deniz Öz


Köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu acı verici ve aynı zamanda potansiyel olarak tehlikeli sağlık sorunlarından biridir. İdrarda kan, idrar yaparken zorlanma ve bölgeyi sık sık yalama gibi çeşitli belirtilerle ortaya çıkabilen bu sağlık sorununun ardında böbrek hastalıkları veya mesane kanseri gibi daha ciddi rahatsızlıklar bulunabilir. Bu nedenle köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri hakkında bilgi sahibi olunması herhangi bir sorun saptandığı veya fark edildiği takdirde veteriner hekimlere başvurmak için en önemli gerekliliklerden biridir. Yazımızda "köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu nedir?", "köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?" ve "köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?" gibi önemli soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?

Köpeklerde üriner sistem; böbrekleri, böbrekleri mesaneye bağlayan tüpleri, mesaneyi ve idrar yolunu içerir. Bu sistemin sağlıklı fonksiyonu birçok önemli işlevin yerine getirilmesi açısından oldukça değerlidir. Üriner sistem sayesinde tüketilen gıdaların enerjiye dönüşmesi ile oluşan atıklar vücut dışarısına atılabilir, hücrelerdeki su ve elektrolit dengesi korunabilir ve kan basıncının düzenlenmesinde, kan hücrelerinin üretilmesinde ve tuzun doğru şekilde emilmesinde görev alan renin ve eritropoietin adlı hormonlar salgılanabilir. Üriner sistemde en sık meydana gelen sorunlardan biri idrar yolu enfeksiyonudur. İdrar yolu enfeksiyonu en basit şekilde idrar yollarında farklı nedenlerle ortaya çıkan iltihabi durum olarak tanımlanabilir. Köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu çoğunlukla alt idrar yollarında görülür.

Köpeklerde idrar yolu enfeksiyonları genellikle bir bakteri nedeniyle oluşur. Nadiren de olsa mantarlar veya virüsler de idrar yolu enfeksiyonu oluşumunu tetikleyebilir. Dişi köpeklerde bu hastalık daha sık görülür ancak erkek köpekler de idrar yolu enfeksiyonu ile karşılaşabilir.

köpeği tedavi eden veteriner

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri ve belirtilerinin şiddeti değişiklik gösterebilir. İdrarda kan, idrar yaparken sızlanma, idrarını tutamama, idrar sıklığında artış ve idrar deliğinin çevresini yalama en sık görülen semptomlardır. Bu semptomlara ateş, idrarda güçlü bir koku, su tüketiminde artış, kusma, iştahta değişim, ağrı, halsizlik ve kilo kaybı gibi belirtiler eşlik edebilir. Bazı köpeklerde bu belirtilerin hiçbiri ortaya çıkmayabilir, bu durumda rutin veteriner hekim ziyaretleri sırasında yapılan testlerle enfeksiyon teşhis edilebilir.

Köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediği takdirde alt üriner sistemde işlev bozukluğuna, böbrek veya mesane taşlarına, prostat bezinin iltihaplanmasına, kısırlığa, kan zehirlenmesine ve hatta böbrek enfeksiyonuna ve böbrek yetmezliğine yol açabilir. Bu nedenle bazı semptomları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olunmasında fayda vardır.

İdrarda Kan

İdrar yolu enfeksiyonlarının en ciddi semptomlarından biridir. Köpeklerin idrarında kan fark edildiği zaman en kısa sürede veteriner hekimlerle irtibata geçilmelidir. İdrarda kan yalnızca idrar yolu enfeksiyonu nedeniyle de meydana gelmeyebilir. Zehirlenme, böbrek hastalıkları, travma, idrar yolu taşları ve kanser de bu belirtinin ortaya çıkmasına neden olabilir; ileri tetkiklerin yapılması gereklidir.

İdrar Yaparken Zorlanma

Köpeklerde idrar yaparken zorlanma veya idrar yapamama durumu acil müdahale gerektirir. Bu semptom mesanede yırtılmaya neden olabilir ve acil şekilde tedavi edilmelidir. İdrar yaparken zorlanma idrar yolundaki tıkanıklıklara, yaralara, omurilik yaralanmalarına, travmalara, kansere veya prostat hastalıklarına bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

İdrar Alışkanlıklarında Değişim

Köpeklerin daha sık, daha zorlanarak idrar yapması veya idrarını tutamaması davranışsal sorunlara da ciddi sağlık problemlerine de işaret edebilir. Köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri arasında yer alan idrar alışkanlıklarında değişime aynı zamanda Cushing hastalığı, hipotiroidizm, diyabet, kanser ve travma gibi farklı durumlar da neden olabilir.

köpeği tedavi eden kadın doktor

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri

Köpeklerde idrar yolu enfeksiyonları genel olarak bakteriler nedeniyle meydana gelir. İdrar yoluna girmeyi başaran bakteriler bağışıklık sisteminin zayıf olmasının da etkisiyle enfeksiyon oluşumuna neden olabilir. Kimi zaman virüsler ve mantarlar da bu sağlık sorununun nedenleri olarak karşımıza çıkabilir. İdrar yolu enfeksiyonu nadiren de olsa daha ciddi sağlık sorunlarının semptomu olarak görülebilir. Kanser, mesane hastalıkları, böbrek hastalıkları ve böbrek taşları, diyabet ve omurilik anomalileri de tehlikeli nedenler arasında yer alabilir.

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Teşhisi ve Tedavisi

İdrar yolu problemlerinin teşhisinde veteriner hekimlerin detaylı muayeneleri ve ek tetkikler gereklidir. Veteriner hekim muayene sırasında böbreklere ve mesaneye bakacaktır. Aynı zamanda idrar tahlilinin yapılması ve bazı durumlarda ise sonuçlar doğrultusunda ultrason gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulması gerekebilir. Tüm bu kontroller idrar yolu enfeksiyonunun ve bu enfeksiyonunun altında yatan nedenin bulunması adına önemlidir. Neticede köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu genellikle E. Coli bakterisi nedeniyle oluşsa da başka organizmalar da hastalığa neden olabilir. Laboratuvarda yapılan tetkikler sırasında idrar yollarında iltihaba yol açan organizma belirlenebilir ve tedavi sürecinde en doğru planlama yapılabilir.

Köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu tedavisi nedeni doğrultusunda belirlenir. Yapılan tahliller ve detaylı muayenelerin ardından neden bulunduğunda bakteriyel enfeksiyonlar için antibiyotik tedavisine başlanır. Veteriner hekim tarafından aksi belirtilmedikçe antibiyotik kullanımına doğru şekilde devam edilmelidir. Tedavi sürecinde köpeklerin bol su içtiğinden emin olunmalıdır. Tedavi sürecinin ardından yeniden veteriner klinikleri ziyaret edilmeli ve enfeksiyonun temizlenip temizlenmediği ile ilgili tahliller yaptırılmalıdır.

Özetle köpeklerde idrar yolu enfeksiyonları tedavisinin neden özelinde kurgulanması önemlidir. Köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu ilaçları veteriner hekimlere danışılmadan köpeklere verilmemelidir. Köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu bitkisel tedavi süreçleri hakkında veteriner hekimlere danışılmadan harekete geçilmemelidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.