Köpeklerin Beslenmesinde Lezzet Neden Bu Kadar Önemli?

Köpeklerin Beslenmesinde Lezzet Neden Bu Kadar Önemli?

07.04.2023 Deniz Öz


Sağlıklı, mutlu ve konforlu bir yaşantı için köpeklerin optimal gelişimlerini destekleyen, besleyici ve lezzetli köpek mamaları ile beslenmeleri gerekir. Köpeklerin ırkına, gelişim dönemine ve genel sağlık durumuna uygun seçilen köpek mamaları, sahip oldukları değerli bileşenlerle dostlarımızın hücresel bazda ihtiyaç duydukları besinleri ideal oranda sağlamalarına yardımcı olur. Bu nedenledir ki köpek beslenmesinde yolunda gitmeyen bir şeylerin olması köpek sahiplerinin en büyük kaygıları arasındadır. Örneğin köpeklerin her zamankinden az mama yemeleri hastalık semptomu olabileceği gibi lezzet beklentilerinin karşılanmaması anlamına da gelebilir.

Köpeklerin lezzet beklentilerine yanıt verilmemesinin en ciddi sonucu günlük besin ihtiyaçlarının ideal şekilde karşılanamamasıdır. Çünkü köpekler mamalarını yalnızca besin değeri açısından değil ne kadar lezzetli olup olmadıklarına göre de değerlendirirler. Tükettikleri mama lezzet beklentilerini karşılamıyorsa köpeklerin beslenme alışkanlıkları değişebilir ve iştahları azalabilir. Köpeklerin lezzet beklentisi ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer önemli unsur da mamaların lezzetini değerlendirirken hem tat alma hem de koku alma duyularını kullanmalarıdır. Köpeklerin dillerinde insanlara oranla çok daha az tat tomurcuğu bulunur. Ancak söz konusu koku alma duyuları olduğunda, insanlara kıyasla çok ama çok daha iyi koku aldıkları bilinir. Dolayısıyla onların bir yiyeceği lezzetli olarak değerlendirebilmesi için tat ve koku duyularına eş zamanlı hitap edilmesi gerekir.

mama kapına eğilmiş Alman çoban köpeği

İştahsız Köpeklere Mama Yedirme Yolları

Köpeklerde iştahsızlık kronik bir hâle geldiyse ve iştahsızlığın ardında sindirim sorunları, diş hastalıkları, gıda intoleransı ve stres gibi değişkenler bulunmuyorsa farklı yöntemlerle köpeklerin mama yemeye teşvik edilmesi mümkün olabilir.

Veteriner hekimlere de danışarak ideal oranda yemeyen köpeklerin mamalarının üzerine az miktarda tavuk ya da kemik suyu eklenebilir. Köpeklerin severek tükettiği bu sıvı besinleri ılıtarak mamaları ile karıştırmak köpeklerin hem tat hem de koku beklentilerinin karşılanmasını sağlayacaktır. Böylece günlük tüketmeleri gereken mama porsiyonlarını tamamlamaları kolaylaşacaktır.

Seçici ve mama yemekten kaçınan köpeklerde denenebilecek etkili yöntemlerden biri mama erişimini kısıtlamaktır. Mamaları servis edildiğinde çok az yiyen ve çekilen köpeklerin mamalarının kaldırılması doğru bir yöntem olabilir. Bu hamle ile hem köpeklerin atıştırma şansları ortadan kaldırılır hem de mamaların aromalarının korunması sağlanır.

Köpekler yeni mamalarını denerken tereddüt edebilirler. Eski mama ile yeni mamayı bir süre karıştırarak vermek yeni lezzete alışmalarını sağlayacaktır. Bu süreçte hızlı davranmak sindirim sorunlarına neden olabilir. Uzmanlar mama geçişinin minimum 7 günlük süreye yayılmasını ve eski ile yeni mamaların karıştırılarak sunulmasını önerirler.

Köpeklerin mama yememesinin ya da mamayı iştahla tüketmemesinin ardında öğün aralarında atıştırmaları da olabilir. Köpeklere verilen lezzetli ödül mamaları tokluk hissetmelerine ve mamalarını yememelerine neden olabilir.

Köpeklerin mama tüketimini desteklemek için alınacak etkili tedbirlerden biri mamalarını ideal şartlar altında saklamaktır. Mamaların doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması, saklandıkları mama poşetinin ya da saklama kabının hava almaması gerekir. Az önce de belirtildiği gibi köpekler mamalarını tüketirken hem tatlarına hem de kokularına odaklanırlar. Mama saklama kaplarının açık tutulması mamaların aromalarını kaybetmesine neden olabilir. Bu durum köpeklerin aradıkları lezzetle buluşamamalarının ardındaki nedene dönüşebilir.

İştahsız ve az mama tüketen bir köpeğiniz varsa bu durumu tersine çevirmek için deneyebileceğiniz en etkili yöntemlerden biri yeni bir mamaya geçmektir. Köpeğiniz için mama seçerken hem lezzetli hem de kaliteli içeriklere sahip olanlar arasından seçim yapmalısınız. Lezzetli mama seçimi sırasında kullanıcı yorumlarını inceleyerek farklı ırklardan köpeklerin mamayı beğenip beğenmediği ile ilgili önemli geri bildirimler sağlayabilirsiniz.

çimlerde koşan golden Retriever

Leziz, Sağlıklı ve Kaliteli Köpek Mamalarından Vazgeçmeyin

Köpeklerin sağlık durumları, gelişim evreleri ve lezzet beklentileri doğrultusunda en kaliteli içeriklerle formüle edilen Pro Plan markalı köpek mamaları, iştahsızlığın üstesinden gelmek için en sağlıklı alternatifler arasında yer alıyor. Pro Plan Duo Delice serisi, çıtır dokulu parçacıkların inovatif kombinasyonu ile köpeklerin lezzetli öğünlerle buluşmasını sağlıyor. Yüksek oranda sindirilebilen Pro Plan Duo Delice serisi doğal antioksidanlar, mineraller, vitaminler ve amino asitler içeriyor. Köpeklerin cilt ve tüy sağlığını desteklemesinin yanı sıra köpeklerin bayıldığı lezzetiyle iştahsızlık sorununun ortadan kalkmasına yardımcı oluyor. Hem küçük hem de orta ve büyük ırk yetişkin köpekler için formüle edilen Pro Plan Duo Delice köpek mamalarını buradan inceleyebilir, dostunuza uygun seçimler yaparak sağlıklı, sağlıklı olduğu kadar lezzetli öğünler sunabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.