Köpekler Neden Toprak Kazar? Toprak Kazma Hareketi Nasıl Önlenir?

14.07.2021 Deniz Öz


Bazı köpekler zaman zaman bazıları ise her fırsat bulduklarında toprak kazmaya başlayabilirler. Bu durum köpeklerle yaşayan kişiler için zorlu bir mücadele haline dönüştüğünde "köpekler neden toprağı eşeler?" sorusunun yanıtları oldukça önemli hale gelebilir. Özellikle bahçeli evlerde yaşayan köpeklerin yıkıcı alışkanlıklarından biri olarak bilinen köpeklerde toprak kazma davranışının ardında birçok farklı neden olduğu, daha da önemlisi bu davranışın doğru adımlarla engellenebileceği en azından daha az yıkıcı hale getirilebileceği bilinmektedir. Bu yazımızda köpekler neden toprak kazar? ve köpeklerde toprak eşeleme davranışının önüne nasıl geçilir? gibi merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

toprağı eşeleyen köpek

Köpekler Neden Toprak Kazar?

Bahçeli evlerde yaşayan ve vaktini dışarıda geçirme imkanı olan köpekler gün içerisinde favori mekanları olarak bahçeleri seçerler. Temiz hava, hareket imkanının bulunması ve elbette merak duygularının beslenmesi köpeklerin bahçede zaman geçirmeyi tercih etmesine neden olabilir. Köpekler sahiplerinin yanında yapmamaları gereken davranışları sergilemeseler de yalnız kaldıklarında özgürce hareket edebilirler. Tüm gün onlarla zaman geçirmek her zaman mümkün olmadığından köpeklerin toprak kazma davranışı minik felaketlere neden olabilir.

Kendi başlarına oyun oynamak için dışarıya bırakıldıklarında eğlenceli aktiviteleri keşfetme konusunda tam bir uzman oldukları için köpekler bir hayli yaratıcı eğlenceler edinebilirler. Onların en büyük eğlencelerinden biri de toprak kazmaktır. Fakat bu davranış her zaman çok eğlenceli olduğu için tercih edilmez. Peki neden köpekler toprak kazar? Potansiyel nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz;

ağzında kırmızı çiçek tutan köpek

Can Sıkıntısı ve Stres Atma

Kazma eylemi köpekleri hem mental hem de fiziksel olarak meşgul eder ve uyarır. Can sıkıntısı ve stresle başa çıkmanın doğal bir yöntemidir. Köpekler gün içerisinde çok yalnız kaldıklarında, sahipleri ile kaliteli aktivitelerde bulunmadıklarında kendi rahatlama yöntemleri olarak toprak kazmaya başlayabilirler. Kendilerini açtıkları çukura gömebilirler, kazdıkları toprağa yarı bellerine kadar girebilirler.

Kaçma İsteği

Köpeklerde toprak kazma davranışının türleri gibi nedenleri de değişiklik gösterebilir. Bazı köpekler bahçenin herhangi bir kısmını kazabilirken bazıları dışarıyla sınır oluşturan çitlerin ya da tellerin altını kazarak kaçmaya çalışabilir. Kaçma davranışı fark edilen bir başka hayvan olması, sahiplerinin peşinden gitme arzusu ya da can sıkıntısı olabilir.

Serinleme İsteği

Normalde toprak kazma davranışı sergilemeyen köpekler yaz aylarında artan sıcaklığın etkisiyle toprak kazmaya başlayabilirler. Toprağı kazıp içine yatan köpeklerin temel amacı serinlemektir. Özellikle bahçelerde serinleyebilecekleri alana sahip olmayan köpeklerde bu davranışa sıklıkla rastlandığı bilinmektedir.

Gömme Davranışı

Köpekler kemiklerini, ödül mamalarını veya oyuncaklarını saklayabilen ve bunun için de farklı yöntemleri olabilen evcillerdir. Birçok köpekte toprağı kazma davranışı ile birlikte eşyaları ya da yiyecekleri gömme davranışı eş zamanlı olarak görülebilir.

Köpeklerde Toprak Kazma Davranışı Nasıl Engellenebilir?

Sürekli bahçenizi kazan, bahçenize zarar veren ya da kazdığı bölgeden firar eden bir dostunuz varsa bu davranışı önlemek için "köpekler neden toprak kazar?" sorusunun dostunuza özel nedenini keşfetmelisiniz. İlk adımınız köpeğiniz bahçedeyken sıkılmadan onun hareketlerini izlemek, hangi durumlarda toprağı eşelemeye başladığını anlamaktır. İyi bir gözlemin gerekmesinin temel nedeni köpeklerde toprak kazma nedenleri doğrultusunda bu davranışın önlenmesi için farklı tedbirlerin alınması gerektiğidir.

Stresi ve Can Sıkıntısını Azaltmaya Çalışın

Köpekler oldukça sosyal canlılardır, bu nedenle stres ve can sıkıntısının giderilmesi için aileleriyle daha sık ve kaliteli zaman geçirmek isteyebilirler. Her gün düzenli olarak egzersize ihtiyaç duydukları için onlarla oyun oynamak gerek psikolojileri gerekse sağlıkları için her köpek sahibinin en temel görevlerindedir. Yüksek enerjili köpeklerin sosyalleşmelerine, egzersiz yapmalarına ve zihinsel olarak uyarılmalarının sağlanmasına odaklanılması kazma davranışı can sıkıntısı nedeniyle oluşan köpekler için en etkili yöntemlerdir. Halat çekme oyunları, artırılan egzersiz seansları ve onun hem eğleneceği hem de enerjisini atacağı top atma oyunları ile önemli bir kazanım elde edilebilir. Köpek oyuncakları çeşitleri için burayı tıklayabilirsiniz.

Frizbi oyuncağı ile yürüyen köpek

Oyuncakları ile Dışarıya Çıkmasına İzin Vermeyin

Köpeğiniz hem çiğneme kemikleri ile hem de oyuncakları ile bahçeye çıkıyor, daha sonra toprağı kazıp eşyalarını çukura gömüyorsa bu sorunla başa çıkmanın en pratik yöntemi dışarıya çıkarken eşyalarını almasına izin vermemektir. Alternatif olarak onunla bahçede zaman geçirilirken birlikte oynayabileceğiniz oyunlara yönelebilirsiniz. Frizbi oyuncaklar bunun için idealdir. Bir diğer yöntem de ev içerisinde çokça oynadığı oyuncaklardan farklı tür ürünleri bahçede oynaması için temin etmek olabilir. Bu karar köpeğin karakteri doğrultusunda verilebilir.

Kaçış Yollarını tutun

Bahçenizin toprağı gevşek olduğunda dostunuzu dışarıya çıkarken görme şansınız daha fazladır. Bahçe çitlerinin altındaki toprağı kazıp kaçan bir arkadaşınız varsa fiziksel güvenlik önemleri alabilirsiniz. Pozitif yaklaşımla desteklenen eğitim seansları ile de bu davranışını engellemeniz mümkündür.

Çok Sıcak Havalarda Ek Tedbirler Alın

Köpeğiniz sıcaktan serinlemek için toprak kazıyorsa ona alternatifler sunabilirsiniz. Bu kapsamda ya onu sıcak havalarda bahçeye bırakmamalısınız ya da serinletici köpek yatağı veya köpek kulübeleri temin etmelisiniz. Serinletici köpek yatağı ürünlerine buradan, köpek kulübeleri çeşitlerine ise buradan ulaşabilirsiniz. Her zaman içebileceği temiz su da bulundurarak dostunuzun serinlemek için ek yollar denemesine engel olabilirsiniz.

Kazabileceği Özel Bir Alan Yaratın

"Köpekler neden toprak kazar?" sorusunun yanıtlarını keşfedemediniz ya da aldığınız tedbirler işe yaramadı. Bu durumda tek çareniz onların bu davranışlarını kendi kontrolünüze almaktır. Bazı köpekler ırksal özellikleri doğrultusunda kazma davranışını içgüdüsel olarak sergileyebilirler. Belirlediğiniz noktayı ona özel hale getirebilirsiniz ve farklı bir noktayı kazmaya başlarsa "hayır" komutunun faydalarına başvurabilirsiniz. Hayır komutunu dinlediği anda ve kazmak için kendi bölgesine yöneldiğinde ödül mamalarının gücüne başvurmak en etkili sonuçları almanızı kolaylaştıracaktır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.