Labradoodle Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

20.09.2023 Aysegül Tunçay


Labrador Retriever ve Poodle köpeğinin melezi olarak karşımıza çıkan Labradoodle köpek ırkı sevimliliği, zekâsı ve sosyalliği ile giderek artan bir popülariteye sahip. Son derece hareketli olan bu köpekler daha önce köpek bakmayan kişiler tarafından da sahiplenebilir. Ancak bu cinsin günlük egzersiz rutinlerinin aksatılmaması önem taşıyor. Enerjisini atamadığında apartman daireleri yaşamına uygun olmadığı vurgulanan Labradoodle melez bir ırk olarak hem Labrador Retriever'ların hem de Poodle'ların karakter özelliklerini taşıyor. Siz de köpek sahiplenmeyi düşünüyorsanız ve arkadaş canlısı olduğu kadar özellikleri ile şaşırtan bir köpek ırkını tanımak istiyorsanız Labradoodle ile uzun yıllar sürecek bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Ancak her zaman olduğu gibi sahiplenme sürecinin gerektirdiği sorumlulukları göz önünde bulundurmalı, dostunuzun sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürebilmesi için ihtiyaçlarını karşılayıp karşılayamayacağınızı değerlendirmelisiniz. Bu yazımızda Labradoodle köpek ırkını yakından tanıyabilir, tüy yapısından karakter özelliklerine dek birçok ayırt edici özelliği hakkında bilgi bulabilirsiniz.

labradoodle ırkı köpekler

Labradoodle Nedir?

Labradoodle köpekler Labrador Retriever ve Poodle köpek ırklarının melezidir. Hipoalerjenik özelliğe sahip ve tüy dökmeyen bir köpek cinsi yetiştirilmesinin hedeflenmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Bu hedef doğrultusunda Labrador'ların rehber köpek özellikleri ve Poodle cinsinin tüy yapısı dikkate alınarak Wally Conron tarafından ilk olarak melezlenmiştir. Bu süreçte Avustralya Kraliyet Rehber Köpek Derneğinde görev yapan Conron hem standart hem de minyatür Poodle köpekleri Labrador Retriever ile melezlediğinden ırksal standartların varlığından bahsedilmesi zordur. Irksal standartlarının bulunmaması nedeniyle Amerikan Kennel Kulübü tarafından ırk olarak kabul edilmemektedir. Ancak Amerikan Kanin Hibrit Kulübü tarafından tescillendiği bilinmektedir.

siyah labradoodle

Labradoodle Fiziksel Özellikleri

Tüy renkleri değişebilse de tüyleri büyük çoğunlukla kıvırcık ve kabarık olur. Bu durum köpeğinizin tüylerini düzenli olarak taramanızı gerektirir. Aile köpeği olmak için ideal karakter özelliklerine sahiptir; ailelerine düşkün olur ve çocuklarla da diğer evcil hayvanlarda da iyi anlaşır. Boyutları ebeveynlerine göre değişir. Yerden yükseklikleri 30 - 70 cm arasında değişiklik gösterebilir. Labrador Retriever ile standart Poodle melezi olanların yüksekliği Labrador Retriever ve minyatür Poodle melezi olanlara kıyasla daha fazladır. Aynı değişkenlik ağırlığı için de geçerlidir. Labradoodle kaç kilo olur? sorusunun yanıtı 10 - 35 kilogram şeklinde verilebilir.

Labradoodle'ların kafaları genellikle orta büyüklükte olur, vücutları orantılıdır. Gözleri oval şekline sahiptir, göz renkleri değişebilir. Kulakları genellikle geniş yapıdadır, başlarının iki yanına doğru sarkar. Vücutları sağlam ve kaslıdır. Enerjileri oldukça yüksek olduğu için günlük egzersizlerinin aksatılmaması gerekir. Sosyal köpekler arasında yer aldıklarından onların hem mutluluğu hem de eğitimleri için oyun oynanması önerilir. İnsanlarla etkileşimde kaldıkları oyunlar Labradoodle köpek ırkının en sevdikleri aktiviteler arasındadır. Köpeklerin ilgisini çekecek farklı fonksiyonlara sahip köpek oyuncaklarını buradan inceleyebilirsiniz.

bir çocukla yan yana yürüyen labradoodle ırkı köpek

Labradoodle Kişilik Özellikleri

Dikkat çekici seviyede sevimli bir görünüme sahip olan Labradoodle köpek ırkını yalnızca görünümüyle tanımlamak oldukça eksik bir yaklaşım olacaktır. Labrador ve Poodle özelliklerini bir arada barındıran bir köpeğe sahip olmak isteyenlerin kalbini çalan Labradoodle cinsi köpekler, diğer köpek veya evcillerle iyi anlaşırlar. Karakterleri ebeveynlerinden, nasıl yetiştirilip eğitildiklerinden etkilenmekle birlikte mükemmel bir aile köpeği olarak kabul edilirler. Sevgi dolu olurlar, insanlarla zaman geçirmekten ve onlarla aktivitelere dahil olmaktan mutlu olurlar. Çocuklu aileler için ideal arkadaşlar olarak öne çıkan Labradoodle cinsi köpekler her zaman eğlence için hazırdırlar. Sosyallikleri sayesinde diğer insanlarla da rahat iletişim kurarlar, farklı deneyim yaşamaktan keyif alırlar. Son derece eğlenceli ve zeki oldukları rahatlıkla söylenebilir.

Bilinmesi gereken en önemli özelliklerinden biri, az önce de belirtildiği gibi yoğun bir egzersize ihtiyaç duymalarıdır. Apartman daireleri onlar için ideal yaşam alanlarıdır, ancak yeterince egzersiz yapmadıklarında durum tam tersine dönüşebilir. Egzersiz eksikliğine eğitimsizlik eklendiğinde ciddi şekilde gürültülü olabilmeleri mümkündür. Onları mental olarak da meşgul tutan insanlara ihtiyaç duydukları bilinir. Tercihleri yalnız kalmak olmasa da ideal şartlar sağlandığında Labradoodle'lar evde tek başlarına kalabilirler. Eğitilmeleri kolaydır ancak kararlılık gerektirir. Pozitif pekiştirme yöntemlerinin kullanıldığı eğitim seansları onlarla kurulan bağları güçlendirmenin anahtarıdır.

çimlerde yatan labradoodle

Labradoodle Bakımı Nasıl Olmalı?

Labradoodle'lar en az tüy döken köpek ırkları arasında yer alırlar, fakat tüy yapıları kabarık ve kıvırcık olabildiğinden düzenli olarak taranmaları gerekir. Tüyleri düzenli olarak taranmadığında karışabilir, daha çok dökülebilir ve cilt sağlıkları bozulabilir. Haftada minimum 2-3 kez taranıp fırçalanmaları insanlarla kurdukları bağların güçlendirilmesi bakımından da faydalıdır. Köpekler için tarak çeşitlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Kulaklarının içerisinde yoğun miktarda tüy olabildiği için kulak bakımlarının da ihmal edilmemesi gerekir. Kulaklarının içlerindeki tüylerin düzenli olarak kısaltılması ve kulaklarının temizlenmesi gerekebilir. Tüylerinin uzunluğuna bağlı olarak tıraş edilmeleri de mümkündür. Yaşam tarzları ve ihtiyaçları doğrultusunda yıkanabilirler. Yıkanma sıklıklarının doğru ayarlanması önemlidir. Yıkanırlarken mutlaka cilt sağlıklarına zarar vermeyecek köpek şampuanları kullanılmalıdır. Köpeklerin cilt ihtiyaçları doğrultusunda formüle edilen köpek şampuanı çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz. Irksal özellikleri ve bakım ihtiyaçları farklılaşabileceği için her köpek özelinde veteriner hekimlerin önerileri dikkate alınmalıdır.

Labradoodle beslenmesi, bakım sürecinin önemli bir parçasıdır. Kaliteli köpek mamaları ile beslenmeleri ve sularının taze tutulması öncelikli ihtiyaçları arasında yer alır. Dengeli ve tam beslenme sunan kaliteli mamalar daha sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmelerine yardımcı olur. Seçim sırasında köpeğin yaşı ve ırksal gereksinimleri dikkate alınmalıdır. Premium markaların kaliteli köpek maması çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.

yavru labradoodle

Labradoodle'larda Yaygın Görülen Sağlık Sorunları

Labrador ve Poodle köpeklerinin melezi olduklarından Labradoodle'larda bu iki ırkın yatkın olduğu hastalıkların görülmesi mümkündür. Doğumsal göz hastalıklarına özellikle dikkat edilmesi tavsiye edilir. İlerleyici retinal atrofi ve glokom doğumsal olarak gözlemlenebilir. İlerleyen yıllarda katarakt riskleri de artış gösterir. Kalça displazisi ve kalp hastalıkları Labradoodle cinsinde yaygın görülebilmektedir. Kronik yorgunluk, davranış değişiklikleri, bayılma, nefes almakta zorlanma, öksürük gibi belirtiler gözlemlendiğinde veteriner hekimlere muayeneye götürülmeleri gerekir.

Siz de Labradoodle sahiplenmeyi düşünüyorsanız bu köpek ırkını mutlu edecek ve ırkın ihtiyaçlarını karşılayacak davranış kalıplarını benimsemelisiniz. Uzmanlar Labradoodle sahiplenecek kişilerin onları zihinsel ve fiziksel olarak uyaracak zaman yaratmaları gerektiğinin altını çiziyor. Eğitim süreçlerinde pozitif yaklaşım sergileyen kişiler dostları ile kurdukları bağı güçlendirirken onların kendilerini ailenin bir parçası olarak görmesini kolaylaştırıyor. Bu noktada veteriner hekim ziyaretlerinin aksatılmaması, sağlıklı beslenme ihtiyaçlarının karşılanması ve bakımlarının düzenli olarak yapılması da önemli gereklilikler arasında gösteriliyor.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.