Köpeklerde Nasır

21.01.2023 Aysegül Tunçay


Nasır tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de görülen bir problemdir. Ancak yapı olarak köpeklerdeki nasır insanlardakinden biraz daha farklıdır. Köpeklerde nasır özellikle dirsek bölümünde görülür. Dirsek dışında kalça eklemlerinin olduğu bölgede, göğüs kafesi ve arka bacaklardaki bilek ekleminde de nasır oluşabilir.

Nasır köpek sahipleri için kozmetik bir problem olabilir ancak köpekte yarattığı problemler sadece kozmetik değildir. Nasır tedavi edilmediği durumlarda daha ciddi problemlere yol açabilir.

yerde yatan köpek

Nasır Neden Oluşur?

Köpeklerde nasır çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişir. Bunların başında ise sürekli olarak sert zeminde yatmak yer alır. Köpeklerin yatma pozisyonunda dirsek bölümü yattığı zemin ile sürekli olarak temas hâlindedir. Bu nedenle sert zeminde yatan köpeklerin dirseklerinde zaman içerisinde nasır oluşur.

Nasırın risk faktörlerinden biri de yaştır. Genellikle hareketsiz yaşama sahip olan köpeklerde nasır daha sık görülür. Yaşlanma ile beraber hareketliliğin de düşmesi köpeğin bileklerinde nasır oluşmasına yol açar. Ayrıca yaşlanma köpeğin cildinin incelmesine ve elastikiyetini de kaybetmesine neden olur. Bu durum eklemlerde nasırlaşma riskini arttırır.

Artrit, bazı hastalıkların iyileşme süreci ve köpeğin hareketliliğini azaltan bazı hastalıklar da dolaylı yoldan nasırlaşmaya sebebiyet verir. Köpeğin az hareket etmesi, daha kötüsü sürekli olarak yatması yüzünden zeminle temas eden bölgeler zaman içerisinde sertleşerek nasırlaşır.

Bazı köpek ırklarının cildi nasır oluşumuna daha yatkındır. Bu köpekler genellikle tüyleri kısa dev ırklardır. Vücut ağırlığının fazla olması özellikle yatar pozisyondayken eklemlerin üzerine daha fazla yük binmesi anlamına gelir. Bu nedenle Danua, Rottweiler, Bullmastiff ya da Labrador Retriever gibi köpeklerde nasıra daha sık rastlanır.

patilerini üst üste koymuş köpek

Nasır mı Higroma mı?

Nasır ve higroma görüntü olarak her ne kadar birbirine benzese de aslında birbirinden çok farklı iki problemdir. Higroma da tıpkı nasır gibi cildin eklemler üzerindeki bölümlerinde meydana gelir. Ancak nasır sert ve kuru bir yapıya sahipken higromalar daha yumuşak ve içi sıvı doludur.

Higroma ciltte meydana gelen bir şişliktir. Köpekte ağrıya yol açmadığı sürece higromanın tedavi edilmesine gerek olmaz ancak enfekte olma riski vardır. Higromadan sıvı gelmesi, etrafında siyah noktaların olması ya da meydana geldiği bölgede enflamasyon olması higromanın enfekte olduğunun belirtisidir. Higromanın delinmemesi gerekir, aksi takdirde enfeksiyon riski oldukça yükselir. Enfekte olmuş higroma genellikle ameliyat ile alınır.

Bu iki problem her ne kadar birbirine karıştırılabilse de köpeğin bileğine dokunduğunuzda sorunun nasır mı yoksa higroma mı olduğunu kolay bir şekilde anlayabilirsiniz.

kaldırımda yatan köpek

Nasır Nasıl Tedavi Edilir? Nasıl Önlenir?

Nasırlar bir bölgede tekrarlayan baskı sonucu oluşur. Ancak tek nedeni bu değildir. Kıl dönmesi gibi problemler de bölgede nasır oluşumuna yol açabilir. Söz konusu cilt daha kalın hâle gelir ve üzerinde yer alan tüyler dökülür. Tüylerin dökülmesi ile beraber cilt daha da sertleşir.

Nasırın köpeğe bir rahatsızlık vermediği sürece zararı yoktur. Evde uygulayacağınız çeşitli yöntemler ile nasırın yumuşamasını sağlayabilir, köpeğinizin mevcut nasırını kontrol altına alarak herhangi bir rahatsızlığa yol açmadığından emin olabilirsiniz. Ancak nasırın çatlama ve ülserleşme gibi riskleri vardır. Köpeğinizde böyle bir durum gördüğünüz takdirde veteriner hekime muayeneye götürmeniz tavsiye edilir.

Köpeğinizde nasır oluşmaması için ona yumuşak bir yatak alabilir ve burada yatmasını sağlayabilirsiniz. Dışarı çıktığınızda ise kaldırım taşı ya da asfalt gibi sert zeminlerde yatmasına izin vermemelisiniz. Evdeki eski çoraplardan ya da diğer kıyafetlerden köpeğinizin bilek kısmına koruyucu yapabilirsiniz. Burada yumuşak bir koruyucu olması yatarken eklemin sert zeminle temas etmesini engeller. Ancak nasırın veteriner hekim tarafından önerilmediği sürece sarılmaması ve bandajlanmaması gerektiği unutulmamalıdır.

Bölgenin nemli tutulması nasırın yumuşamasını sağlar. Bunun için bölgeye nemlendirici krem sürebilirsiniz ancak sonrasında köpeğinizin kremi yalamadığından emin olmalısınız. Aksi takdirde köpeğinizde kusma, ishal ya da kabızlık gibi sindirim sistemi problemleri görülebilir. Ayrıca köpeğinizin cilt sağlığı için beslenmesindeki E vitamini miktarını biraz artırabilirsiniz. E vitamini cildin iyileşmesini destekleyen önemli vitaminlerden biridir. Köpekler için vitamin ve ek besinleri buradan inceleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.