Köpek İdrarı Kokusu Nasıl Temizlenir?

23.09.2021 Deniz Öz


Patili dostlarımız hayatımızda tartışmasız çok önemli bir yere sahipler. Onların ihtiyaçlarının karşılanması ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri en büyük önceliğimiz olsa da kabul etmeliyiz ki zaman zaman bizler için hazırladıkları bazı tatsız sürprizler hayatımızı zorlaştırabiliyor. Bunların başında ise tuvalet kazaları geliyor. İster tuvalet eğitimi alan bir köpek yavrusu ister şanssızlığa uğrayan ya da farklı sağlık sorunları yaşayan yetişkin bir köpek söz konusu olsun köpek sidiği kokusu hoş değildir. Bu nedenle "Köpek çişi kokusu nasıl giderilir" köpek sahiplerinin yanıtını en çok merak ettiği soruların başında gelir. Bu yazımızda köpek çişi temizleme yöntemleri ve evde köpek çişi kokusu nasıl giderilir? hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Köpek İdrarı Nasıl Temizlenir?

Köpek idrarında bulunan feromonlar, aslında köpeklerin iletişim kurmak için kullandıkları karmaşık bir sistemin parçalarıdır. Feromonlar köpeklere sınırlarını ve idrarlarını yapabilecekleri noktaları gösterirler. Ancak köpeğiniz evde bir tuvalet kazası yaşadığında bu feromonları koklamak onları yeniden aynı yere idrarını yapmak için teşvik edebilir. Bu nedenle oluşan tuvalet kazalarının tekrarlamaması için köpek çişi temizleme konusunda titiz davranılmalıdır.

İdrarda amonyak üreten bakterilerin neden olduğu kötü bir koku olduğundan köpek idrarı kokusunu kolaylıkla alabilirsiniz. Enzimatik temizleyiciler köpek çişindeki feromonları oluşturan proteinleri ve enzimleri yok etme özelliğine sahiptir. Böylece yalnızca köpek idrar kokusundan kurtulmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda köpeğinizin yeni bir tuvalet kazasına neden olma riskini de azaltır. Hidrojen peroksit içeren ürünler tüm kötü kokuların azaltılmasına yardımcı ürünlerdir. Tüm koku ve leke çıkarıcı ürünler için 15 dakikalık bir temas süresi olmalı ve kullanılmadan önce her ürün küçük bir alanda test edilmelidir. Köpeklerle yaşayanların hem koku hem de leke giderici olarak kullanabilecekleri, özelleştirilmiş ürünler bulunur. Leke ve koku giderici ürünleri buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

yerde yatan French Bulldog cinsi kahverengi köpek

Köpek İdrarını Hemen Kurulayın

Köpek idrarı nasıl temizlenir? diye merak ediyorsanız size bunun ilk adımının taze köpek çişinin herhangi bir leke veya koku bırakmadan hemen önce iyice kurulanması olduğunu söyleyebiliriz. Köpeğiniz idrarını yapar yapmaz ya da bunu fark ettiğiniz anda hemen nemli bir bez alarak bölgeyi silin ve iyice kurulayın.

Evde köpek çişi kokusu nasıl giderilir? sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri de etkili bir yöntem olan sabunla ıslatılmış nemli bez kullanılmasıdır. Ilık su ve sabun karışımına batırılan bezle bölge temizlenir. Temiz hava akışının sağlanması için kapılar ya da pencereler açılır. Böylece yalnızca birkaç dakika içerisinde kokunun kaybolduğunu görebilirsiniz.

Doğal bir koku giderici olan karbonatın köpek idrarının olduğu alana serpilip nemli bezle silinerek kokunun giderilmesinde kullanılabilir. Tüm temizlik tüyoları için en önemli bileşenlerden olan sirke ve su bire bir oranında karıştırılıp zemine sürülür. Köpeğinizin işemesinin üzerinden uzun bir süre geçmiş olsa dahi bu karışımı kullanarak lekeyi de kokuyu da çıkarabilirsiniz.

Ahşap Zeminlerden ya da Halılardan Kurumuş Lekeler Nasıl Temizlenir?

"Parkeden köpek çiş kokusu nasıl çıkar" sorusunun yanıtı köpek sahipleri için oldukça önemlidir. Parke zeminlerdeki ya da halılardaki kurumuş köpek idrar lekelerinin çıkarılması için hidrojen peroksit bazlı bir temizleyiciyle bir havlu ıslatılır. En az 15 dakika bekletildikten sonra enzimatik temizleyici kullanılarak bu adım tekrarlanır. Bu sayede kurumuş köpek idrar lekeleri kolayca çıkarılabilir.

yatakta yatan Pug cinsi köpek

Köpek Yataklarından, Yastıklardan ya da Çarşaflardan Köpek İdrar Kokusu Nasıl Temizlenir?

Kokusu giderilmek istenilen kirli eşya çamaşır makinesine atılabiliyorsa çamaşır deterjanlı enzimatik bir temizleyici kullanılarak idrar lekelerinden ve kokularından etkili bir şekilde kullanılabilir. Eğer buna rağmen koku giderilemediyse profesyonel kuru temizleme şirketlerinden hizmet almayı tercih edebilirsiniz.

Kronik Sorunlarla Başa Çıkmak İçin Destek Alabilirsiniz

Gerek tuvalet eğitimi sırasında sorun yaşanmasının gerek daha büyük köpeklerde kronik idrar kaçırma davranışı görülmesinin altında tıbbi ya da davranışsal bazı problemler bulunabilir. İdrar yolu enfeksiyonları köpeğinizde bu tarz sorunlara neden olabilecek etkenlerden yalnızca biridir. Bu nedenle kronik bir sorunla karşı karşıya kaldığınızda olası bir teşhis ve tedavi planı için vakit geçirmeksizin veteriner hekiminizle iletişime geçmenizi öneriyoruz.

Olumlu Pekiştirmenin Gücüne Başvurun

Köpekler son derece sevimlidirler ve genellikle ailelerin en sadık, en çok ilgi bekleyen üyeleridirler. Ancak bu sevimli masum canlılar bazen mesanelerine hakim olamazlar ve karşımıza tuvalet kazalarıyla çıkarlar. Bu tür durumlarda sabırlı davranmak gerekir. Köpek yavrularında da ve yetişkin köpeklerde de olumlu pekiştirme kullanın. Eğer köpeğiniz tuvalet eğitimi aldıysa ancak sık sık bu tür kazalar yaşamaya başladıysa altında tıbbi bir neden olup olmadığını anlamak için mutlaka veteriner hekimlerin muayenesine başvurun. Böylece olumlu pekiştirmenin etkilerini görme şansınız da köpeğinizin herhangi bir sağlık sorunu yaşayıp yaşamadığını anlama ihtimaliniz de artacaktır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.