Köpeklerde Ağız ve Diş Sağlığını Korumak İçin Neler Yapılabilir?

01.03.2024 Deniz Öz


Köpeklerde ağız ve diş sağlığını korumak, onların genel sağlığının da desteklenmesi anlamına gelir. Özellikle ağız ve diş eti hastalığı oluşumuna yatkın ırklarda diş bakımının aksatılmaması oldukça önemlidir. Ağız kokusuyla, dişlerdeki renk değişimiyle, diş eti iltihabıyla, ağızdaki kanama veya çiğneme alışkanlıklarındaki değişimle belirti gösterebilen diş ve diş eti hastalıkları, farklı sağlık sorunlarını tetikleyebilmekle birlikte köpeklerin konforunu belirgin ölçüde düşürebilir. Dahası diş bakımı aksatıldığı, diş fırçalama süreci rutinlere eklenmediğinde plak ve tartar oluşumu ve ilerlemesine bağlı olarak köpeklerde diş kayıpları meydana gelebilir. Siz de köpeğinizin diş etlerini ve genel olarak ağız ve diş sağlığını korumak için gerekli bakım süreçlerini uygulamalı hem de dostunuz için yaşam evresine uygun, tam ve dengeli içeriğe sahip mamalar arasından seçim yapmalısınız. Bu yazımızda köpeklerde yaygın görülen ağız ve diş problemlerinin yanı sıra köpeklerin diş etlerini ve dişlerini korumaya yardımcı olacak öneriler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

veteriner hekim tarafından ağzı ve dişleri kontrol edilen köpek

Köpeklerde Yaygın Görülen Ağız ve Diş Problemleri Nelerdir?

Köpeklerin diş sağlığı farklı nedenlerle ve şekillerde bozulabilir. Örneğin köpeklerin dişlerinde çürük oluşumu insanlarla kıyasla daha nadir olsa da çeşitli diş hastalıkları sağlıklarını ve konforlarını olumsuz yönde etkileyebilir.

  • Diş eti iltihabı ve hastalıkları,
  • Ağız tümörleri,
  • Diş dizilimindeki sorunlar ve bu sorunlara bağlı çiğneme bozuklukları köpeklerde yaygın görülen ağız ve diş problemleri arasında yer alır.

Periodontal hastalıklar ile evcil hayvan sağlığı arasında göz ardı edilmemesi gereken güçlü bir bağ vardır. Özellikle köpekler 3 yaşına geldikten sonra periodontal hastalıkların belirtilerinin görülme sıklığı artış gösterir. Erken teşhis ve tedavi her zaman olduğu gibi önemlidir. Periodontal hastalıklar ağrı başta olmak üzere konforu ve sağlığı etkileyen böbrek, karaciğer ve kalp kası rahatsızlıklarının oluşumunu tetikleyebilir.

Köpeklerin sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olabilmeleri adına düzenli veteriner hekim kontrollerinin de düzenli diş bakımının da kritik rolleri vardır. Ek olarak köpek maması tercihinin de dikkatli yapılması gerekir.

ağzında diş fırçası tutan köpek

Köpeğinizin Ağız Sağlığını Korumak İçin Neler Yapabilirsiniz?

Köpeklerin ağız ve diş sağlığını koruyabilmek adına bakım rutinlerinin oluşturulması önerilir. Diş sağlığına iyi gelen oyuncaklar ve doğru beslenme de ağız sağlığının kapsamlı bir şekilde korunmasına adına büyük öneme sahiptir.

Köpeklerin Dişleri Fırçalanmalı

Köpeklere özel formüle edilen diş macunu ve onlar için tasarlanan diş fırçası kullanılarak köpeklerin dişlerinin düzenli olarak fırçalanması gerekir. İnsanların kullandığı diş macunundaki bileşenler köpekler için zararlı olduğundan köpeğinizin dişini fırçalarken ona özel bir diş macunu seçmeniz önemli bir gerekliliktir. Diş temizliği için diş fırçası seçimi de özenle yapılmalıdır. Büyük ırk köpekler için insanların kullandığı diş fırçaları tercih edilebilirken orta ve küçük ırklarda kullanılacak diş fırçasının küçük olması gerekir. Bu kapsamda köpek diş fırçası çeşitlerinin incelenmesi ideal olacaktır.

Köpeklerde ağız ve diş sağlığını korumak için bakım rutinlerine haftada 2 - 3 kere düzenli diş fırçalama eklenmelidir. İmkân varsa haftanın her günü dişler fırçalanabilir. Fırçalama işlemine olumlu yaklaşmaları için sahiplenmeden sonraki erken dönemde bu bakım sürecine alıştırılmaları ve teşvik edilmeleri önerilir.

kemirme oyuncağı ile oynayan köpek

Diş Sağlığına İyi Gelen Oyuncaklar Alınmalı

Köpeklerin egzersizleri kadar oyun süreçleri de fiziksel ve mental sağlıklarının desteklemesine yardımcı olur. Keyifle zaman geçirmelerini sağlayan köpek oyuncakları seçilirken oyuncağın özelliklerinin değerlendirilmesi tavsiye edilir. Bazı köpek oyuncakları köpeğinizin ağız sağlığını korumak için özel olarak tasarlanmıştır. Çiğneme kemiklerine ek olarak çiğneme sırasında diş temizliği yapılmasını sağlayan oyuncak çeşitleri dişlerinin temizlenmesine ve güçlenmesine katkı sunabilir.

Köpek ödül mamaları da diş sağlığına iyi gelmesi adına özel bir formüle sahip olabilir. Ödül mamalarının şekli ve/veya içeriği köpeklerde plak ve tartar oluşmasını engelleyebilir. Seçim sırasında ödül mamalarına özgü niteliklerin değerlendirilmesi faydalı olacaktır.

Düzenli Veteriner Hekim Kontrolleri Aksatılmamalı

Az önce de belirttiğimiz gibi köpeklerde periodontal hastalıkların ilk sinyalleri genellikle ilk 3 seneden sonra ortaya çıkmaya başlar. Düzenli muayeneler sırasında olası belirtiler erken dönemde fark edilebilir ve sorun büyümeden gerekli tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Dönemsel olarak veteriner hekimler köpeklerde diş temizliği yapılmasını da önerebilirler ve kliniklerde bu işlem konforlu ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilir. Düzenli kontroller sırasında köpeklerde diş hastalıkları ihtimalinin arttığı fark edilirse dişleri güçlendirecek ve bağışıklık sistemini destekleyecek takviye kullanımı önerilebilir. Böylelikle ağız ve diş sağlığı sorunları ile karşılaşma riskleri azaltılabilir. Bu noktada köpeklerde diş hastalıkları hakkında farkındalığın yükseltilmesi de faydalı olacaktır. Köpeğinizde her zamankinden belirgin bir ağız kokusu varsa, salya üretimi arttıysa, mama yemekten kaçınıyorsa, mama kabının başında oturup acı çektiğini belirten bir ses çıkarıyorsa, kilo vermeye başladıysa ve dişlerinin rengi değişiyorsa zaman kaybetmeden muayeneye götürülmesi önerilir.

mama kabının başında oturan köpek

Doğru Beslenme Ağız ve Diş Sağlığı İçin Önemli

Irka, yaşa, genel sağlık durumuna ve aktivite düzeyine uygun beslenmek köpeklerin mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmesi bakımından en temel ihtiyaçları arasında yer alır. Köpek maması doğru seçildiğinde köpeklerin ağız ve diş sağlığını desteklemek de mümkün olabilir. Tane yapıları ile çiğneme sırasında dişlerin temizlenmesine yardımcı olan, barındırdığı vitamin ve mineraller ile diş sağlığını destekleyen köpek mamaları arasından tercihte bulunmak kısa, orta ve uzun vadede pozitif etkilerin alınmasını sağlayacaktır.

Dünyanın en güvenilir mama üreticileri arasında yer alan Hill's; farklı ırktaki, yaş grubundaki ve aktivite düzeyindeki köpeklere özel tam ve dengeli bir beslenme için özelleştirilmiş mama seçenekleri sunuyor. Hill's köpek mamaları kuzulu, tavuklu ve hindili, ton balıklı, tavuklu, somonlu içerikleri ile leziz bir deneyimi de beraberinde getiriyor. Irkların yaşam evreleri doğrultusunda farklılaşan çene ve diş yapıları göz önünde bulundurularak tasarlanmış mama tanelerine sahip Hill's köpek mamaları spesifik ihtiyaçlara da yanıt veriyor. Hipoalerjenik, light, tahılsız, eklem hareketliliğini destekleyen, sindirimi kolaylaştıran Hill's markalı köpek mamaları, köpeklerde ağız ve diş sağlığını korumak için güvenilir alternatifler olarak kabul ediliyor. Siz de dostunuzun yaşam evresine, ırkına ve spesifik ihtiyaçlarına göre seçim yapmak için Hill's köpek maması çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.