Köpekler Neden Salya Akıtır?

08.05.2021 Deniz Öz


Köpeklerle, özellikle de bazı cinslerle birlikte yaşayanların sıklıkta tanıklık ettiği salya sorununun ardında birçok farklı neden olabilir. Köpeğin ağzından salya akması kimi zaman ırksal özellikler, kimi zaman ise çeşitli sağlık sorunları ile ilişkilidir. Salya akıtmak normal ve biyolojik bir süreç olsa da bazı durumlarda nedenlerinin sorgulanması önemlidir. Bu yazımızda "köpekler neden salya akıtır?" sorusunun yanıtlarını bulabilirsiniz.

Salyanın Biyolojik Özellikleri

İnsanlar gibi köpeklerin de ağızlarında tükürük oluşumu meydana gelir. Çene yakınındaki salgı bezlerinden salgılanan tükürüğün içerisinde birçok farklı madde bulunur. %98'i sudan oluşan bu vücut salgısında sindirimde ve metabolizma sağlığının sürdürülmesinde görevli çeşitli anti-bakteriyel bileşikler, enzimler ve elektrolitler bulunur. Köpeklerin salyalarında sindirim sürecini başlatan ve amilaz adı verilen bir enzim bulunur. Bu enzim çiğneme esnasında yiyecekler ile karışır ve yiyeceklerin parçalanmasına yardımcı olur. Buna ek olarak salya yemeklerin yumuşamasını ve daha kolay yutulmasını da sağlamaktadır. Köpeklerin salyalarının ağız ve diş sağlığı için de önemli etkileri bulunur. Diş minesini koruyan ve diş eti hastalıkları riskini azaltan salya dişler arasında kalan yiyecek parçalarının temizlenerek çürük oluşma riskini de düşürür. Köpek salyası ile ilgili yaptığımız tüm bu açıklamalar salyaların faydalarını ortaya koyar niteliktedir. Bir dereceye kadar salya köpek sağlığı için fayda gösterse de aşırı üretimi söz konusu olduğunda özellikle köpek sahiplerini rahatsız eden bir durumla sonuçlanır ve "köpekler neden salya akıtır?" sorusunun yanıtları ön plana çıkar.

salyaları etrafa saçılan köpek

Köpeklerin Salyası Neden Akar?

Köpeklerin salya akıtması en temelinde aşırı salya üretiminin bir sonucu olarak karşımıza çıkar. Aşırı salya üretimi söz konusu olduğunda köpekler bu vücut salgılarını yutamazlar ve salyaları akmaya başlar. "Köpeklerin salyası neden akar?" sorusuna birden çok yanıt verilebilmektedir.

Bazı Irklar Salya Akıtmaya Meyilli Olur

Bazı köpeklerin ağız anatomileri üretilen salyaların dışarı akmasına izin verecek özelliklere sahiptir. Özellikle dev ırklar sınıflandırmasında yer alan bu köpeklerin dudakları sarkık olur ve tükürüklerini ağız içlerinde tutmaları zorlaşır. Mastiff'ler ve Saint Bernard cinsi köpekler dünya genelinde salyaları ile ünlüdürler. Salya akıtmaya meyilli köpeklerle yaşayanlar için ortam temizliğini sağlamak zorlu olabilir. Benzer bir sorundan muzdaripseniz, leke ve koku giderici ürünlere ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Diş ve Ağız İçi Sorunlar Salya Akıtmaya Yol Açabilir

Köpeklerin dişlerinin düzenli olarak fırçalanması gerekir. Ağız ve diş bakımları ihmal edilen köpeklerin dişlerinde tartar birikebilir. Dişlerde biriken tartar dudakların iç kısmına sürtünerek salya üretimini tetikleyebilir. Köpeğinizin salyası her zamankinden çok akmaya başladıysa dişlerini kontrol etmelisiniz! Diş etlerinin renginde değişim var mı, diş etleri şiş mi, dişlerinin üzerinde plaklar görülüyor mu? gibi soruların yanıtlarını aramalısınız. Ağız ve diş sağlığının bozulduğuna dair belirtiler gözlemliyorsanız veteriner hekimlere başvurmalısınız.

Yemek Kokusu Salya Üretimini Artırabilir

Köpeklerin muhteşem bir koku alma yetileri vardır. Nasıl olmasın ki! 200 milyondan fazla koku reseptörüne sahip olan sadık dostlarımız bazı yiyeceklerin kokusunu aldıklarında kendilerinden geçebilir. Yiyecek kokusu alan köpeklerde salya akıtma sıklıkla görülen bir sonuçtur.

Ağızlarındaki Yabancı Cisimler Salya Akıtmalarına Neden Olabilir!

Köpekler dünyayı keşfetmeye oldukça meraklı olurlar. Dışarıda gezerlerken tadını merak ettikleri herhangi bir nesneyi ağızlarına alabilirler. Bazı durumlarda küçük bir tahta parçası ya da bitki sapı ağız içerinde kalabilir; dişlerin arasına sıkışabilir ya da diş eti dokusuna saplanabilir. Köpeklerin bizler gibi diş ipi kullanma ihtimalleri de olmadığı için ağızlarında yabancı bir cisim olduğunda her zamankinden çok salya akıtabilirler.

salyaları akan kahverengi köpek

Kimyasal Maddeler Salya Akıtılmasına Yol Açabilir

Köpeklerin meraklarının sınırları olmayabilir! Kimyasal maddeleri yaladıklarında; bu maddeler yakıcı veya asidik özellikte olduğunda salya üretimi belirgin bir artış gösterir. Bu artışın temel nedeni ağız bölgesinin tahriş olmasıdır.

Heyecan ve Anksiyete Salya Üretimini Tetikler

Köpeklerde yaygın görülen anksiyete belirtilerinden biri de ağız açıkken nefes alıp verilmesidir. Dikkatli bir gözlemciyseniz benzer bir durumda köpeğinizin her zamankinden fazla salya akıttığına tanıklık etmişsinizdir. Heyecan ve anksiyete gibi duygu durumu değişiklikleri köpeklerde salya sorununun nedenleri arasında yer almaktadır.

Sindirim Sistemi Sorunlarına Dikkat!

Köpeklerde sindirim sistemi hastalıkları aşırı salya üretimine neden olabilir. Örneğin gastrik reflü hastalığı nedeniyle midedeki asitler yemek borusuna ve ağza geri dönüyorsa salya akımı artar. Aynı şekilde yemek borusunun genişlemesi de benzer bir sonuca neden olabilir. "Köpeklerin salyası neden akar?" sorusunun yanıtı sindirim sistemi ve mide hastalıkları olduğunda köpeklerde iştah azalması ile karşılaşılabilir.

Aşırı salya üretimi olan köpeklerin veteriner hekimlerce muayene edilmesi önemli bir tedbirdir. Köpekler birçok farklı nedenle salya akıtabilecekleri için sağlık kontrollerinin yapılması ihmal edilmemelidir. Özellikle normalde salya akıtmayan ancak bu alışkanlığı farklılaşan köpeklerin olası riskler için değerlendirilmesi gerekir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.