Köpeklerin Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Yolları

01.07.2021 Deniz Öz


Köpeklerde bağışıklık sistemini güçlendirmek, köpeklerle hayatını paylaşan kişilerin en önemli öncelikleri arasında yer alır. Köpeklerde hatalı çalışan veya zayıflayan bir bağışıklık sistemi enfeksiyon, diyabet, osteoartrit ve hatta kanser gibi bir dizi tehlikeli hastalığa yol açabilir. Uzman veteriner hekimler birçok hastalığın önlenmesinde ve oluşum riskinin azaltılmasında güçlü bir bağışıklık sisteminin göz ardı edilmesi zor bir öneme sahip olduğu görüşünde. Bu nedenle köpeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmek için etkili bazı yöntemlerin denenmesi ve veteriner hekimlerin önerileri ile sürdürülmesi büyük bir önem taşıyor. Bu yazımızda "köpeğimin bağışıklık sistemini nasıl güçlendirebilirim?" sorusunun yanıtlarını merak edenlere özel açıklamalar yapacağız. Öncesinde ise köpeklerde bağışıklık sistemi hakkında kısa bir bilgi aktarmak istiyoruz.

Köpeklerde Bağışıklık Sistemi

Bağışıklık sistemi, enfeksiyonlarla savaşıp yabancı proteinleri reddeden beyaz kan hücreleri, organlar, dokular ve küçük moleküllerden oluşan; tüm bu unsurların verimli ve uyum içerisinde çalışması sonucu canlıları hastalıklara karşı koruyan ve hastalıklarla mücadele etmesini sağlayan bir savunma mekanizması olarak düşünülebilir. Bağışıklık sistemi canlıların vücudunda hiç ara vermeden görev yapar. Bakteriler, parazitler ve mantarlar gibi potansiyel olarak zararlı patojenler bağışıklık sistemi tarafından tanımlanır ve bu patojenler canlıya zarar vermeden önce sistem tarafından ortadan kaldırılmaya çalışılır. Köpeklerin bağışıklık sisteminde bir aksama olduğunda sistemin zararlı patojenlerle savaşma becerisi azaldığından köpekler hastalıklara karşı daha savunmasız hale gelebilir. Bağışıklık sistemi uzun süre etkisiz kaldığında kronik iltihaplanmaya bağlı olarak çeşitli hastalıklar meydana gelebilir. Bu hastalıklar arasında diyabet, karaciğer ve kalp hastalıkları, astım ve kanser gibi tehlikeli rahatsızlıklar da bulunmaktadır. Köpeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmek onları birçok hastalığa karşı korumak ve sağlıklarını sürdürebilmek anlamına gelir. Üstelik bu süreç düşünüldüğü kadar zor da değildir.

Köpeğimin Bağışıklık Sistemini Nasıl Güçlendirebilirim?

Köpek bağışıklık sistemi güçlendirici etkisi olduğu bilinen birçok farklı yöntemden bahsedilebilir. Köpeklerde bağışıklık sistemi güçlendirici besinler sunulması yaygın bir seçim olsa da bu seçimin tek başına maksimum etki göstermesi beklenmemelidir. Bu nedenle köpeklerde bağışıklık sistemini güçlendirmek için sunulan önerileri dört temel grupta inceleyeceğiz.

Köpeğinizle Oyunlar Oynayın

Köpeklerin formda tutulması hem bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesi hem de genel sağlıklarının sürdürülmesi adına en önemli gerekliliklerden biridir. Fazla beslenme ve/veya egzersiz azlığı gibi durumlarda köpeklerin vücudunda fazla yağ birikimi meydana gelir ve bu yağ birikimi de bağışıklık sistemini zayıflatır. Vücut yağlarının iltihaplanmayı teşvik eden 40'tan fazla hormon salınımının ardında olduğu bilinmektedir. Vücutta biriken az miktardaki yağ dahi iltihaplanmaya neden olabilen hormon salınımını tetikleyebildiği için köpeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmek için egzersiz kilit bir öneme sahiptir. Köpekler doğal olarak aktif canlılardır; yaşlarına, ırklarına ve genel sağlık durumlarına uygun yeterince egzersiz yaptıklarında vücutlarındaki yağ birikimi engellenebilir. Ama en önemlisi de egzersiz ve oyunun aynı potada eritilmesidir. Böylece insan ve köpek arasındaki bağ derinleşirken köpeklerin eğlence ihtiyaçları da karşılanır. Top ve frizbi oyuncaklar tüm bu amaçlar için büyük bir kolaylık sunar. Buraya tıklayarak köpek oyuncak çeşitlerini görüntüleyebilirsiniz.

Yaşa, Irka ve Genel Sağlık Durumuna Özel Beslenme

Köpeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmek ve güçlü tutmak adına doğru beslenme kritik derecede belirleyicidir. Köpeklerin besin ihtiyaçları yaşlarına, ırk özelliklerine (küçük-orta-büyük), egzersiz seviyelerine ve genel sağlık durumlarına göre değişiklik gösterebilir. Köpekler için doğru mama seçimi yapılmadığında sağlıklarının sürdürülmesi adına gerekli besin ihtiyaçları eksiksiz olarak karşılanamaz. Köpeklerde bağışıklık sistemi için yiyecekler farklı özelliklere sahiptir. Antioksidan özellik taşıyanlar özellikle önceliklendirilmelidir. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikaller ile savaşırlar ve hücrelere verdikleri zararı durdururlar. Meyvelerde, sebzelerde yaygın şekilde bulunan mineraller ve vitaminler köpekler için özel olarak formüle edilen kuru mamalarda yer alır.

Supplementlerin Kullanılması Gerekebilir

Bazı durumlarda veteriner hekimlerin de önerileri ile köpekler için takviye kullanılması gerekebilir. Köpek vitamin ve ek besinleri kategorimizi buradan inceleyebilirsiniz. Köpeklerin bağışıklık sisteminin desteklenmesi için tercih edilebilen takviyeler sayesinde sindirim sistemindeki yararlı bakteriler artırılabilir. Farklı amaçlara özel formüle edilen köpek takviyeleri seçimi sırasında köpekler özelinde tercihte bulunulması gerekir. Bu nedenle veteriner hekimlerin önerilerinin takip edilmesi büyük bir öneme sahiptir. Mineral ve vitamin eksikliği köpeklerde bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir, ancak tam tersi durumda yani vücuttaki mineral ve vitamin gereğinden fazla olduğunda da sağlıkları için tehlike arz edebilir.

Köpeğinize Masaj Yapın

Köpekler ve insanlar arasındaki çok yönlü bağın güçlenmesini kolaylaştıracak birçok farklı yöntem bulunur. Bu yöntemlerden biri de köpeklere masaj yapılmasıdır. Köpeklere yapılan masaj onlarla teması teşvik ettiği gibi onların gevşemesini kolaylaştırıcı bir etkiye de sahiptir. Henüz masajın hayvanlar üzerindeki etkileri konusunda sınırlı araştırmalar olsa da insan temelli araştırmalar masaj ile vücuttaki stres hormonlarının seviyelerinin azalabileceğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle köpekler için de masajın faydalı olabileceği güçlü şekilde savunulmaktadır.

Köpeğinizi Stresten Uzak Tutun

Köpekler strese karşı düşünüldüğünden daha fazla duyarlıdır. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkan stres bağışıklık sistemini baskılayabilir ve sistemin hastalıklarla mücadele etme yetisini azaltabilirler. Bu nedenle köpeklerin stresli durumlardan ve ortamlardan mümkün olduğunca uzak tutulması sağlıkları için alınması gereken önemli tedbirler arasında yer alır.

Veteriner Hekim Ziyaretlerinin Aksatılmaması Önemli

Veteriner hekimler köpek özelinde, bağışıklık sistemini güçlendirecek tavsiyeler sunarlar. Köpeklerin genel sağlık kontrollerini yaparlar ve olası bir sorun teşhis ettikleri taktirde ilerlemesini durdurmak için tedavi süreçleri başlatarak köpeklerin genel sağlıklarının korunmasını sağlarlar. Bu nedenle veteriner hekim muayenelerinin aksatılmaması köpek sahiplerinin en önemli sorumluluklarının başında yer alır.

Tüm bu önerilerle köpeklerde bağışıklık sistemini güçlendirmek mümkün olabilir. Daha güçlü bir bağışıklık sistemi dostlarımızın sağlığının korunmasının yanı sıra refah seviyelerinin artırılması adına da en önemli gerekliliklerdendir. Yavru köpeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmek onları daha sağlıklı bir hayata hazırlamak, yaşlı köpeklerde bağışıklık sistemini güçlendirmek daha konforlu bir hayat anlamına gelecektir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.