Köpeklerde Yıkıcı Çiğneme

10.02.2022 Aysegül Tunçay


Köpekler ve özellikle yavru köpekler aşırı oyuncu ve meraklıdırlar. İnsanlarla ve diğer köpekler ile oyun oynamak sosyalleşmenin ve sosyal gelişimin önemli bir parçasıyken, keşfetme ve çeşitli objeler ile oyun oynama da köpekler için çevreleri hakkında fikir sahibi olmanın önemli bir parçasıdır. Bu keşif sürecindeköpeklerin etrafı keşfederken bazı nesneleri koklaması, yalaması ya da ısırması son derece normaldir. Köpekler çöp karıştırırken yemek aramak, oyun oynamak, 3 - 6 aylıkken diş çıkarma sürecinde dişlerini rahatlatmak ya da dişlerini ve diş etlerini sağlıklı tutmak için etrafta buldukları nesneleri çiğnerler veya kemirirler. Bazı köpekler, her ne kadar olumsuz bir davranış olsa da, dikkat çekmek için bile çeşitli eşyaları çiğneyebilir.

Ancak bununla beraber bir de köpeklerde yıkıcı çiğneme davranışı bulunur. Bu davranış bir anksiyete cevabı olarak gelişebilir. Köpekler özellikle bir ortamda kendilerini güvensiz hissettiklerinde kaçmak için yeri kazmaya ya da bir şeyleri çiğnemeye başlarlar. Köpekler ayrılık kaygısı gibi bir çatışma ya da kaygı durumuna cevap olarak yıkıcı çiğneme davranışı geliştirebilirler. "Köpeklerde yıkıcı çiğneme neden olur?" sorusunun birçok cevabı olabilir. Yıkıcı çiğneme problemini ortadan kaldırmak için buna neyin neden olduğunu bulmak gerekir.

evde eşyaları parçalamış köpek

Yıkıcı Çiğneme Neden Gerçekleşir ve Nasıl Önlenir?

"Köpeklerde yıkıcı çiğneme nasıl durdurulur?" sorusu hem köpeğin sağlığını korumak hem de eşyaların zarar görmesini engellemek için sık sorulan bir sorudur. Yıkıcı çiğnemenin önlenmesi için önce köpeğinneden bu hareketi yaptığını bulmalısınız. Yavru köpekler evdeki çeşitli eşyaları oynamak ya da keşfetmek için çiğnerler. Ayrıca yetişkinlik dişlerinin çıkacağı dönemde de çiğneme etkinliğinde artış olur. Yemek çalmak için çöpü karıştıran ya da mutfaktan yemek çalan köpeklerin bu hareketindeki yegane motivasyon yemeğin kokusu ve o anda erişilebilir olması olabilir. Tedavi stratejisi geliştirmek için nedeni ve motivasyonu belirlemek son derece önemlidir.

Yıkıcı çiğnemenin kaynağını bulmanın en kolay yöntemlerinden birisi günlük tutmaktır. Köpeğin günlük aktivitelerini, nerede ve ne zaman eşyaları çiğnediğini, hangi tetikleyici olaydan sonra eşyaları çiğnemeye gittiğini ve ev eşyalarını çiğnerken yakalandığında ne yaptığını bir günlük şeklinde tutmak onun yıkıcı çiğneme düzenini anlamak için en basit yöntemdir. Günlük tutma aynı zamanda köpeğin günlük aktivitelerinin yeterli olup olmadığını ve günlük rutinini anlamak için yardımcı olur. Yapılacaklarınamacı yıkıcı çiğneme davranışını ortadan kaldırmak olduğu için istenen davranışı sergilediğinde ödüllendirme yapmak son derece önemlidir.

terlik kemiren yavru köpek

Yıkıcı çiğneme davranışını ortadan kaldırmaya yarayabilecek çözümlerden bir tanesi de köpeğin yeteri kadar oyun oynadığından ve egzersiz yaptığından emin olmaktır. Özellikle etrafını keşfetmeyi seven köpekler için bu ciddi bir rutindir. Köpeklerin günlük aktivite ihtiyacı karşılandıkça yıkıcı çiğneme davranışlarında azalma görülebilir. Yavru köpekler ile yeteri kadar vakit geçirmek, onların günlük egzersiz ihtiyacını karşılamak ve çiğneyebileceği oyuncaklar bulundurmak yıkıcı çiğnemenin kontrol altına alınmasında önemli ölçüde etkili olur. "Yavru köpeklerde yıkıcı çiğneme nasıl durdurulur?" sorusunun aslında en basit cevabı köpeğin ihtiyaç duyduğu vakti ona ayırmanız olarak verilebilir.

Köpekler rahat hissetmediklerinde ya da kafes gibi bir yerden kaçmaya çalıştıklarında yıkıcı çiğneme davranışı gösterirler. Bu gibi durumlarda köpeklerin kendini rahat hissedebileceği bir yer sağlamanız gerekir. Konforlu alanın köpek tarafından her zaman erişilebilir olması son derece önemlidir. Bununla beraber ayrılık endişesi gibi anksiyete durumları da köpekleri yıkıcı çiğneme davranışını göstermeye iter. Bu gibi endişe yaratan durumları ortadan kaldırmak yıkıcı çiğneme davranışının da sonra ermesini sağlar.

çiğneme kemiği çiğneyen köpek

Doğru Davranışa Yönlendirme Nasıl Olur?

Yıkıcı çiğnemeyi nasıl engelleyeceğinizi düşünürken aynı zamanda onun ihtiyaçlarını yeterince karşılayamadığınız için bu davranışın oluştuğunu da göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu noktada çiğneme, oynama ve egzersiz gibi ihtiyaçlarını doğru bir şekilde karşılamalısınız.

Yıkıcı çiğneme davranışını düzeltmek için köpeğinize farklı tasarıma, dokuya, kokuya sahip birkaç oyuncak alarak tercihini yapmasını sağlayabilirsiniz. Bazı köpekler için plastik, naylon ya da lastik oyuncaklar ilgi çekiciyken bazıları kemik gibi organik oyuncakları ya da ahşap oyuncakları sevebilirler. Onların oyuncakları ile daha eğlenceli vakit geçirmesi ve bu esnada egzersiz yapabilmesi için oyuncaklarına sevdiği ödül mamalarından yerleştirebilirsiniz. İçerisine ödül maması yerleştirilebilen birçok oyuncak köpeklerin günlük egzersizlerini yerine getirebilmelerine yardımcı olur. Köpeklerin hareketliliğini artıracak ödül mamalı oyuncakları burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Köpeklerin severek tükettiği ödül mamalarını da buradan görebilirsiniz.

Köpeklerin yıkıcı çiğneme hareketini engellemek için onun oyun oynamasını ve hareket etmesini sağlamak dışında yapabileceğiniz şeyler vardır. Eğer çiğneme davranışı diş kaşınması sebebiyle meydana geliyorsa köpeklerin dişlerinin diş etlerinin sağlığı son derece önemlidir. Bazı ek gıdalar ya da ödül mamaları tartarı azaltacak içeriklere sahiptir. Ağız sağlığı için üretilen gıdalar genellikle köpeklerin çiğnemesini ve kemirmesini sağlayacak dokuya ve büyüklüğe sahiptir. Yumuşak, kolay parçalanan, tek lokmada yutulacak büyüklükte olan gıdalar köpekleri çiğneme konusunda tatmin etmemektedir. Köpeklerin severek çiğneyeceği, ağız ve diş sağlıklarına da iyi gelecek çiğneme ürünlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Son olarak köpeğinizin sadece oyuncaklarını çiğnemesini sağlamak ve ev eşyalarına zarar vermesini engellemek için onu kontrol etmeniz gerekir. Başında olmadığınız zamanlarda ise etrafta oyuncaklarından başka çiğneyeceği bir şey olmadığından emin olmalısınız.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.