Köpekler Neden Sahiplerini Yalar?

04.11.2020 Deniz Öz


Köpeklerle hayatını paylaşan kişiler, sevimli dostlarının içgüdüsel olarak gerçekleştirdiği birçok davranışla karşılaşır. Bu davranışlardan bazılarını anlamlandırmak pek mümkün olmasa da bazılarına mutluluk verici anlamlar yüklenebilir. Dostlarımızın sahiplerini mutlu eden en belirgin davranışlarından biri de şüphesiz yalama eylemidir. Göz göze gelince mutluluktan parlayan gözleri ve bakışlarındaki değişimi tamamlayan yalamalar ile tam bir sevgi seli izlenimine kapılmak işten bile değildir. Peki gerçekten "köpekler sahiplerini neden yalar?" sorusunun yanıtı sevgi gösterisi midir?

"Köpekler neden yalar?" konusu hakkında uzmanların kesin bir fikir birliği bulunmuyor. Birçok uzman bu eylemin ardında birden çok faktörün olabileceğinin altını çiziyor. Aşırıya kaçılmadığında ve rahatsızlık verici düzeye ulaşmadığında bir davranış problemi olmadığı vurgulanan bu içgüdüsel eylem; iletişim kurma çabası, sahiplerini temizleme isteği, ilgi merakı, şefkat, tat alma veya sevgi gösterisi anlamına gelebiliyor. Bu yazımızda "köpekler neden sahiplerini yalar?" sorusuna verilebilecek çeşitli yanıtları bulabilirsiniz.

Sevgi Göstermek

Dostunuz sizi yaladığında sizi öptüğünü ve sevgi gösterdiğini düşünebilirsiniz. Nitekim bu yaklaşımın doğruluk payı olduğunu da bilmelisiniz. Doğum sonrası anne köpeklerin yavrularına yaptıkları ilk şey nefes alabilmelerini sağlamak adına burun deliklerini temizlemek ve aynı zamanda kan akışını uyarmak amacıyla onları yalamaktır. Yavru ve anne arasındaki bağı güçlendiren bu davranışı köpeğiniz size karşı sergiliyorsa kendinizi onun ailesi olarak görmemeniz için bir neden yoktur. Yalama doğal bir davranış olsa da her köpeğin bu davranışı tercih edeceği ya da sahibini yalamayan köpeklerin onları sevmediği şeklinde düşünmek de doğru olmayacaktır. Dostlarımızın tercihleri de karakterleri de iletişim kurup sevgi gösterme şekilleri de farklı olabilir.

İlgi Çekmek

Dakikalarca sahipleri ile göz göze gelmeyi bekleyen, sundukları sevgiyle kalpleri ısıtan dostlarımız ilgi görmeye bayılırlar. İlgi çekmenin en pratik yollarından biri de ilgisi istenen kişiyi yalamaktır. Canları sıkıldığında, kendilerini yalnız hissettiklerinde ve sahiplerinin ilgi odağı olmayı istediklerinde, tepki çekeceklerini bilseler de yalamayı tercih ettikleri söylenebilir. Onlar için ilgi her zaman bir gülümseme ya da okşama ile sınırlı değildir, sahiplerinden alabilecekleri herhangi bir reaksiyonun peşinden gidebilirler. Yine de yaladıklarında sahiplerinin onları okşaması her zaman tercihleri olacaktır. İlgi çekmek demişken sahiplerinin eve geldiği anda bu davranışı sergileyen dostlarımızın amaçlarına da değinmekte fayda var. Sahiplerini görünce hem çok mutlu oldukları için hem de mama istediklerinden içgüdüsel hareket edebileceklerinin unutulmaması gerekir. Moral bozmak istemeyiz ancak eve döndüğünüz anda sevinçten çıldıran bir dostunuz varsa acıkmış olma ihtimalini de hatırlamanızı tavsiye ederiz.

sahibini yalayan köpek

İletişim Kurmak

Vahşi doğada kurtlar da yabani köpekler de beslenmek istediklerinde ya da yalnızca niyet sezme ihtiyacı duyduklarında birbirini yalarlar. Yalamak dostlarımız için oldukça etkili bir iletişim yöntemidir. Bu nedenle köpekler sahiplerini de yeni tanıdıkları hayvanları ve hatta insanları da yalayabilirler. Bu nedenle daha yeni tanıştıkları bir yabancıyı yalamaları sevgi gösterisi olarak düşünülmemelidir.

Üstünlük Kabulü

Köpekler sürüler halinde yaşayan ve belli bir hiyerarşik düzende hareket eden canlılardır. Sürü liderinin üstünlüğünü kabul ettiklerini göstermek amacıyla yalama davranışını sergilerler. Sahiplerinin üstünlüklerini kabul ettiklerini belli etmek için de yalama eylemine başvurdukları bilinmektedir. Özellikle yapmamaları gereken bir davranış gerçekleştirdiklerinde, sahiplerinin üstünlüklerini kabul ettiklerini belli etmek için sıklıkla onları yalarlar. Üstünlük kabulü anlamına gelen bu davranış, iletişim kurma yöntemleri arasında da düşünülebilir.

Yeni Tatlar Keşfetmek

Oldukça ilginç, kabul ediyoruz ancak köpeklerin sahiplerini yalamalarının nedenlerinden birinin de yeni tatlar keşfetme merakları olduğu düşünülüyor. Farklı tatlar denemeyi sevmeleri ve dünyayı keşfetmeye çalışmaları ile ünlü oldukları için bu amaç uğruna yalama davranışı sergileyebiliyorlar.

Sonuç olarak sevgili dostlarımızın insanlarını yalama nedenleri çeşitli olmakla birlikte önemli bir iletişim şekli olduğunun göz ardı edilmemesi gerekir. İçerisinde bulunan durumlar nedenleri değiştirebileceği gibi yalnızca duygu durumu analizi için de yalamayı tercih edebilecekleri bilinmelidir. Bu davranıştan rahatsızlık duyan ya da zararlı olup olmadığını düşünen okuyucularımızla da birkaç bilgi paylaşmak isteriz. Köpeklerin ağızlarının insan ağzından temiz olduğu yönünde bilgiler ortada dolaşsa da dostlarımızın ağızlarında da birçok bakteri bulunur. Genellikle ağız içine temas gerçekleşmediğinde, sağlık açısından herhangi bir sorun olmayacağı belirtilmektedir.

Son olarak önemli bir hatırlatma yapmak istiyoruz. Köpekler yalnızca sahiplerini değil kendilerini de yalarlar. Kendilerini yalamalarının da birçok farklı nedeni vardır. Canları sıkıldığında, endişeli olduklarında ya da yalnızca alışkanlık nedeniyle bu davranışı sergileyebilirler. Kendilerini, vücutlarındaki belirli bir noktayı takıntılı bir şekilde çok fazla yaladıklarında ise veteriner hekimlere danışılmasında fayda vardır; çünkü bu davranışlarının altında tıbbi gerekçeler olabilir. Alerjik reaksiyonlar, yaralar, enfeksiyonlar ve ağrı köpeklerin kendilerini yalama davranışlarını tetikleyebilmektedir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.