Kuzu Etli Mama ile Tavuklu Mama Arasında Ne Fark Vardır?

10.11.2023 Aysegül Tunçay


Köpeklerin sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürebilmesinde günlük olarak ihtiyaç duyacağı tüm besinleri içeren bir beslenme programının uygulanmasının önemli bir etkisi bulunur. Sundukları pratiklik, içeriklerinin dengeli beslenmeyi desteklemesi ve ekonomik fiyatları sayesinde kuru mamalar, köpek beslenmesinin merkezinde konumlanır. Köpek maması seçimi sırasında mamanın yavru köpeklere mi yetişkinlere mi sunulacağından, köpeklerin ırkı ve genel sağlık durumu gibi değişkenlere kadar birçok unsurun göz önünde bulundurulması gerekir. Ek olarak mamalarda kullanılan hayvansal protein kaynaklarının değerlendirilmesi de son derece önemlidir. Köpek mamalarında en sık kullanılan hayvansal protein kaynakları tavuk ve kuzu etidir. Dolayısıyla "Kuzu etli mama ile tavuklu mama arasında ne fark var?" sorusunun yanıtlarının bilinmesi yapılacak seçimlerin sonuçlarını etkileyecektir. Siz de patili dostunuz için mama seçimi sırasında kuzu etli mama ile tavuklu mama arasında kaldıysanız, bu yazımızda her iki hayvansal protein ile ilgili önemli bilgiler bulabilirsiniz.

mama kabının başında duran köpek

Kuzu Etli Mama ve Tavuklu Mama: Genel Karşılaştırma

Tavuk, köpek mamalarında en sık kullanılan hayvansal protein kaynağıdır. Dünya genelinde tavuk etine erişimin kolay ve tavuk etinin yağ oranının kuzu etine kıyasla düşük olması köpek mamalarının üretiminde sıklıkla tercih edilmesi ile sonuçlanır. Bu noktada mamaların içeriklerinde kullanılan "tavuk" ve "tavuk ürünleri" arasındaki farkın bilinmesi önemlidir. Bazı köpek mamalarının ambalajlarında tavuk, bazılarında tavuk ürünlerinin kullanıldığına dair ibarelere rastlanabilir. Tavuk ürünlerinden kasıt ise tavukların insan tüketimine hazır hâle getirildikten sonra kalan kısımlarıdır. Tavuğun yüksek besleyici değere sahip olduğu gerçeğinin de seçim sırasında unutulmaması tavsiye edilir.

Kuzu etli köpek mamaları geleneksel olarak alerjik bünyeye sahip köpekler için tercih edilen çeşitlerdir. Protein kaynağı kuzu eti olan köpek mamaları genellikle tavuk etli mamalara oranla daha yüksek fiyatlı olurlar. Kuzu etli köpek mamaları; B12 ve B3 gibi vitaminler, Omega-3 ve Omega-6 gibi yağ asitleri, selenyum ve çinko gibi mineraller bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda köpeklerin damak zevkine hitap eden zengin aromalarının bulunduğunu inkâr etmek de pek mümkün olmayacaktır. Kuzu etinin tavuk etinden en önemli farklarından biri daha yağlı olmasıdır. Gün içerisinde oldukça aktif olan köpeklerin enerji ihtiyaçlarının karşılanması adına kuzu etinin daha yağlı olması bir avantaj olarak görülebilir. Fakat bu durum çok hareket etmeyen köpekler için fazla kiloyu beraberinde getirebilir.

çimlerde oynayan iki köpek

Kuzu Etli Köpek Maması ve Tavuklu Köpek Maması: Sindirilebilirlik

Protein köpek sağlığında en önemli etkiye sahip besin gruplarından biridir: Köpeklerin enerji ihtiyacının karşılanmasını sağlar ve birçok amino asidin vücutlarına girmesinin anahtarıdır. Köpeklerin sağlıklı kalabilmek için 20 ayrı amino aside ihtiyaçları vardır ve köpekler bu amino asitlerden yalnızca 10 tanesini sentezleyebilirler. Geriye kalan amino asitlerin ise mamalarında ya da takviyelerinde bulunması gerekir.

Köpeklerin vücutları amino asitleri, proteinleri sindirerek kullanır. Seçilen mamanın yüksek proteine sahip olması köpeklere maksimum fayda sağlayacağını belirleyen tek koşul değildir, protein kaynağının ne kadar sindirilebildiği bu noktada belirleyici olacaktır. Örneğin yumurta teknik olarak köpeklerin en yüksek oranda sindirilebildiği besin kaynağıdır, ancak ihtiyaç duyulan tüm besinlere sahip değildir. Kuzu etli mama ve tavuklu mama ise yüksek oranda sindirilebilir nitelik taşır.

Kuzu etli mama ile ilgili yaygın inanışlardan biri köpekler tarafından daha kolay sindirileceğidir. Ancak bu bilgi doğruyu yansıtmaz. İnsanlar gibi köpekler de tavuk etini kuzu etine oranla daha hızlı sindirir. PubMed'de yayımlanan bir araştırma; kuzu etinin, tavuk etine oranla daha kötü bir sindirilme performansına sahip olduğunu göstermektedir. Fakat bu bilgi bizi farklı bir soruya yönlendirir: Kuzu eti köpekler için faydalı değil midir?

Kuzu eti, tavuk etine oranla daha geç sindirilebilmekle birlikte geç sindirimin de kendine has faydaları olabildiği bilinmektedir. Sindirimin yavaş olması enerjinin stabilizasyonu bakımından önemlidir. Köpekler yavaş sindirilebilen proteinleri tükettiklerinde aniden değil yavaş yavaş enerji kazanırlar ve daha uzun süre tok kalırlar. Günde 1 ya da 2 öğün beslenen köpekler için enerjinin kademeli artışı ve daha uzun süren tokluk süresi önemli bir avantaj olarak yorumlanır.

güzel siyah tüylere sahip köpek

Kuzu Etli Mama ve Tavuklu Mama Karşılaştırması: Alerji Potansiyeli

Tavuk, köpeklerde alerjiye neden olabilen yaygın alerjenler arasında yer alır. Nitekim kuzu etli mamalar, gıda hassasiyeti olan köpekler için önerilmektedir. Yine de genelleme yapmak ve her köpeğin tavuk nedeniyle alerji semptomları göstereceğini söylemek doğru olmayacaktır. Tavuk hızlı sindirildiğinden, tavuk alerjisi olan köpeklerde belirtiler de hızla görülecektir. Tavuk etli mama yiyen köpeklerde kusma, iştahsızlık, gaz, ishal, karın ağrısı ve tüy sağlığında bozulma gibi semptomlar görülmüyorsa alerjik durumlardan bahsetmek doğru olmayacaktır. Bu durumda son sözü köpeklerin damak zevkleri ve maliyet söyleyecektir.

kızarmış tavuğa bakan köpek

Lezzet ve Yeme Alışkanlıkları Üzerine Etkisi

Köpekler farklı damak zevklerine sahip olabilirler. Kuzu eti yağlı ve aromalı olduğu için genel olarak köpekler tarafından daha iştahlı bir şekilde tüketilecektir. Aksi şekilde tavuklu mamaların da iştahla tüketilmesi mümkündür. Kuzu etli mama ile tavuklu arasında karar verirken köpek özelinde değerlendirme yapılması gerekir. Köpek, mamasını sevmediğinde ideal oranda yemeyebilir ve bu durum beslenme yetersizliğine yol açabilir. Tavuk ya da kuzu etinden elde edilen mamaların hangisinin tercih edileceğinde köpeklerin beğenisi önemli bir faktör olarak kabul edilir.

Sonuç olarak kuzu etli mama ile tavuklu mama arasında belirli farklılıklar bulunur. Seçim sırasında köpeklerin genel sağlık durumunun, ırkının, aktivite seviyesinin ve beğenilerinin değerlendirilmesi en doğrusu olacaktır. Çünkü mamaların içerdiği proteine göre kaliteli ya da kalitesiz olduğunu söylemek doğru değildir et çeşidinden ziyade önemli olan mamanın kalitesidir.

Farklı yaşam evrelerinde ve ırklarda, farklı ihtiyaçlara sahip köpekler için formüle edilen mamaları ile dünya genelinde en çok tercih edilen mama üreticilerinden olan Hill's, hem tavuklu hem de kuzu etli köpek mamalarını beğeninize sunuyor. Köpeğinizin ihtiyaçlarını değerlendirdikten ve veteriner hekiminizin görüşünü aldıktan sonra ona en uygun protein kaynağını belirleyerek siz de Hill's kalitesini dostlarınızla buluşturabilirsiniz. Tavuklu, kuzu etli ya da ördekli... Farklı damak zevklerine hitap eden ve köpeklerin sağlıklarını destekleyen Hill's köpek maması çeşitlerini Petlebi.com'dan, %100 orijinal ürün garantisinden yararlanarak, satın alabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.